Sindromul colonului iritabil este o tulburare inconfortabilă caracterizată prin modificări dramatice ale mişcărilor intestinale. Unii oameni experimentează diaree, în timp ce alţii au constipaţie. Crampele şi durerile abdominale pot face ca activităţile de zi cu zi să devină insuportabile. Află cele mai frecvente diete disponibile pentru a reduce simptomele deranjante şi pentru a duce o viaţă sănătoasă.
Fibrele adaugă consistenţă scaunelor, ceea ce oferă ajutor digestiei. Adulţii ar trebui să consume între 20 şi 35 de grame de fibre pe zi. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele şi cerealele integrale sunt hrănitoare şi contribuie la prevenirea constipaţiei. Cu toate acestea, dacă suferi de balonare din cauza consumului crescut de fibre, încearcă să te focalizezi strict pe fibrele solubile găsite în fructe şi legume, în loc de cereale.
În timp ce fibrele pot ajuta anumite persoane care suferă de colon iritabil, creşterea consumului de fibre poate agrava simptomele în cazul în care experimentezi frecvent gaze şi diaree. Înainte de a elimina complet fibrele din dietă, concentrează-te asupra surselor de fibre solubile găsite în alte produse, cum ar fi merele, fructele de pădure, morcovii şi fulgii de ovăz. Fibrele solubile se dizolvă în apă în loc să adauge un volum suplimentar asociat cu fibre insolubile. Sursele comune de fibre insolubile includ fasole, nuci, roşii, stafide, broccoli şi varză.
Glutenul este o proteină găsită în produse din cereale, cum ar fi pâinea şi pastele. Proteina poate afecta intestinele la persoanele care prezintă intoleranţă la gluten. Unii oameni cu sensibilitate sau intoleranţă la gluten pot experimenta de asemenea şi sindromul colonului iritabil. În astfel de cazuri, o dietă fără gluten poate reduce simptomele.
Elimină orzul, secara şi grâul din dietă pentru a vedea dacă problemele gastrointestinale se îmbunătăţesc. Dacă eşti un mare iubitor al pastelor şi pâinii, nu dispera însă – există soluţii! – produsele fără gluten sunt o sursă ideală pentru tine!
Alimentele bogate în grăsimi sunt în general scăzute în fibre, lucru care poate fi cu adevărat problematic pentru constipaţia cauzată de sindromul colonului iritabil. Alimentele grase sunt deosebit de dăunătoare în special pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil mixt, care se caracterizează printr-o combinaţie de constipaţie şi diaree. Adoptarea unei diete cu conţinut scăzut de grăsimi este ideală pentru inimă şi poate îmbunătăţi simptomele intestinului inconfortabil.
• Pâine şi cereale din boabe rafinate (nu întregi)
• Alimente prelucrate, cum ar fi chipsuri şi dulciuri
• Cafea, băuturi carbogazoase şi alcool
• dietă bogată în proteine
• Produse lactate, în special brânză
• Creşte treptat aportul de fibre cu câte 2-3 grame pe zi până când ajungi la idealul de 25 (pentru femei) sau 38 (pentru bărbaţi) grame/zi. Sursele bune includ pâinea cu cereale integrale şi cerealele, fasolea, fructele şi legumele
• Consumă o cantitate moderată de alimente care sunt mai bogate în substitutul de zahăr, cum ar fi prunele uscate şi sucul de prune
• Bea multă apă în fiecare zi
• Prea multă fibră, în special insolubilă (care se găseşte în coaja fructelor şi legumelor)
• Alimente şi băuturi cu ciocolată, alcool, cofeină, fructoză sau sorbitol
• Băuturi carbogazoase
• Mese bogate
• Alimente crude şi grase
• Produsele lactate, în special la persoanele care nu pot digera lactoza de zahăr din lapte (intoleranţă la lactoză)
• Alimente cu/din grâu pentru persoanele alergice sau care au contrareacţii la gluten
• Consumă o cantitate moderată de fibre solubile. Ele adaugă consistenţă scaunelor tale. Sursele bune sunt pâinea integrală de grâu, ovăzul, orzul, orezul brun, pastele de cereale integrale, pulpa fructelor (nu pielea) şi fructele uscate
• Nu consuma alimente la temperaturi extreme, cum ar fi apa rece cu gheaţă şi supa fierbinte în cadrul aceleiaşi mese
• Stai departe de broccoli, ceapă şi varză. Ele provoacă gaze, ceea ce te poate face să te simţi mai rău
• Mănâncă porţii mai mici
• Bea apă cu o oră înainte sau după masă, nu în timp ce mănânci