Autor: Flavia-Ioana Manole, nutriţionist dietetician
Odata cu venirea postului, credinciosii renunta pentru o perioada determinata la tot ce inseamna produse de origine animala (oua, carne, peste, lactate) si isi indreapta atentia asupra alimentelor vegetale.
Chiar daca stim ca unele alimente prezente mai ales acum, in perioada postului, pe rafturile din magazine nu sunt cele mai sanatoase optiuni, mai scapam din cand in cand.
Dar totusi, haideti sa incercam sa alegem din toate aceste alimente, care pot fi niste bombe alimentare de E-uri, pe cele mai putin nocive.
Adesea tindem sa alegem produsele care se aseamana alimentelor “de dulce”, adica pe cele care arata precum un aliment de origine animala (pateuri de post, carnaciori vegetali, chiftele de post, tot felul de paste tartinabile etc.).
Pentru inceput as atrage atentia asupra valorii nutritive a acestora, care de obicei este una scazuta, sunt bogate in grasimi, sare si zahar. Unde sa mai punem ca pe eticheta mai si mentioneaza ca unele pot contine urme de alte alimente, nu neaparat vegetale. Asadar, noi mancam de post dar nu prea…
Este foarte greu sa ai o alimentatie sanatoasa pe perioada postului, daca te gandesti sa optezi pentru produsele existente in supermarketuri. Doar gatind acasa, simplu, dietetic si sanatos poti detine controlul la ceea ce se afla in farfuria ta.
Avand in vedere ca alimentele interzise in aceasta perioada sunt surse importante de proteine, vom pune accentul pe acestea si cu ce le putem inlocui.
Variante exista, depinde doar de preferintele fiecaruia.
Soia, fasolea, mazarea, ciupercile, lintea si pseudocerealele precum este hrisca sau quinoa sunt variante care pot inlocui cu succes carnea in alimentatie.
De asemenea, fructele oleaginoase (nuci, arahide etc.) aduc un aport de proteine in alimentatia noastra si sunt totodata o sursa de grasime sanatoasa, atata timp cat sunt consumate in stare cruda, neprajite si nu facem exces.
Tot in aceasta perioada ar trebui sa punem accent pe consumul fructelor si legumelor de sezon, sa ne hidratam corespunzator si sa limitam putin consumul de carbohidrati, deoarece majoritatea oamenilor tinde sa faca un exces in consumul acestora, pe considerente de nesatietate, ca nu se simt satui. La urma urmei postul si asta inseamna, nu sa mancam pe nerasuflate…
Avem variante de lapte sau iaurt vegetal pe care le putem imbina perfect cu fulgi de cereale integrale sau muesli.
O felie de paine integrala cu putin unt de arahide/ un fruct sau nuci/ un iaurt vegetal simplu in care adaugam cateva fructe uscate
Poate fi format din mancare de fasole verde, ciuperci, mazare sau ce legume preferati sau supe creme de legume, bineinteles preparate dietetic, si cateva crutoane
Puteti opta pentru o salata de legume (crude/ preparate termic) cu tofu si avocado/ salata de legume cu fasole boabe/ ardei umpluti cu ciuperci, seminte, morcovi si ce mai doriti.
Imbinarea leguminoaselor (mazare, fasole, linte, naut) cu produsele cerealiere (paste, orez, paine, desigur in varianta integrala) ne vor ajuta sa aducem un aport optim de proteine in alimentia noastra, in care regasim toti aminoacizii esentiali (pe care organismul nostru nu ii poate sintetiza). De ce? Pentru ca cerealele sunt sarace in aminoacidul esential numit “lizina” iar leguminoasele in “metionina”. In acest mod, asocierea lor ajuta la imbunatatirea profilului proteic.