Curmalele sunt fructe delicioase şi pline de nutrienţi, dar totodată sunt cunoscute şi pentru cantităţile mari de fibre şi zahăr, motiv pentru care multe persoane se întreabă care parte a zilei este ideală pentru a le consuma.
Curmale: valori nutriţionale
Curmalele conţin foarte mulţi nutrienţi şi, de cele mai multe ori, sunt consumate uscate.
- Calorii: 282
- Proteine: 2.5 grame
- Carbohidraţi: 75 grame
- Fibre: 8 grame
- Zahăr: 64 grame
- Calciu: 3% din necesarul zilnic recomandat
- Fier: 6% din necesarul zilnic recomandat
- Potasiu: 14% din necesarul zilnic recomandat
- Magneziu: 10% din necesarul zilnic recomandat
- Cupru: 23% din necesarul zilnic recomandat
- Seleniu: 6% din necesarul zilnic recomandat
- Vitamina B6: 10% din necesarul zilnic recomandat
- Acid folic: 6% din necesarul zilnic recomandat
Cea mai bună parte din zi în care să mănânci curmale
Indiferent de alimentele pe care vrei să le consumi, cel mai bun moment pentru a face acest lucru este atunci când simţi că îţi este foame. Experţii în sănătate susţin că există perioade din zi ideale pentru a consuma anumite alimente, tocmai pentru a putea fi digerate mai bine, iar dacă sunt consumate în afara acestui interval, digestia nu va mai fi una corespunzătoare. Organismul uman este pregătit să digere mâncare încă dinainte ca aceasta să ajungă în gură, deoarece elimină enzime digestive specifice în cavitatea bucală şi continuă să le elimine în tot procesul de digestie. Există totuşi câteva momente din zi în care este ideal să consumăm curmalele:
La micul dejun. Curmalele pot fi o excelentă sursă de fibre şi îndulcitor natural în dietă, la prima oră a dimineţii. Astfel, datorită conţinutului de fibre vei rămâne cu o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp.
Ca gustare după masă. Conţinutul de fibre şi zahăr permit creşterea glicemiei, iar astfel te simţi plin de energie.
Când simţi că îţi este foame. Sunt o formă concentrată de calorii şi datorită conţinutului de fibre te simţi sătul pentru mai mult timp şi nu vei mai fi pregătit pentru încă o masă. Pot fi consumate alături de unt de aragine, pentru o sursă optimă de fibre, carbohidraţi şi proteine.
Înainte de antrenament. Deşi au un conţinut ridicat de zahăr, nu cresc instant gliemia, ci treptat. Poţi consuma 2-4 curmale cu 30-40 de minute înainte de antrenament.
Ca gustare de seară. Curmalele sunt excelente ca gustare de seară, iar asta datorită conţinutului ridicat de fibre. Durează mai mult până sunt digerate, iar astfel vei rămâne cu senzaţia de saţietate peste noapte.
Mai exact, pot fi consumate in orice moment al zilei, câtă vreme nu te confrunţi cu probleme digestive.