Specialiştii spun că enzimele sunt pe primul loc în topul elementelor care susţin viaţa.
“De puţine ori, conştientizăm că viaţa e un fenomen enzimatic: în fiecare din celulele noastre şi în exterior se găsesc mici molecule proteice care lucrează ca nişte mici roboţei. Organismul nostru îşi fabrică şi el enzimele proprii.
Vorbim de enzimele digestive cu care digerăm hrana şi de enzime metabolice care practic însufleţesc corpul nostru” spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
Toate aceste procese au nevoie din exterior de alte enzime, conţinute de alimentele vii. Vorbim în primul rând despre fructe şi legume proaspete.
“Dacă sunt însă preparate termic sau prelucrate sub formă de suc, de alimente conservate, îşi pierd enzimele” spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
Enzimele alimentare se distrug prin încălzire termică la mai mult de 40 de grade Celsius. La persoanele care nu consumă crudităţi, suplimente alimentare cu enzime vii pot susţine activitatea organismului.
“Un fel de enzime se regăsesc şi în extractele din muguri şi în mlădiţe de plantă tânără. Dar se regăsesc şi în suplimentele alimentare care conţin cuticula din pipota de pui” spune Daniela Raiciu, doctor în farmacie.
“Odată cu vârsta, enzimele încep să se diminueze, deci persoanele de vârsta a treia ar putea lua suplimente de genul acesta” adaugă prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
Însă indiferent de vârstă, recomandarea specialistilor este să consumaţi cel puţin un fruct de sezon pe zi. Merele şi perele autohtone sunt ideale în orice perioadă.