Spre deosebire de dietele tipice de pierdere în greutate, o dietă alcalină restabileşte echilibrul pH-ului şi creşte nivelul de energie. Pentu a te bucura de o stare de sănătate optimă, pH-ul sângelui ar trebui să rămână uşor alcalin şi, pentru a asigura alcalinitate trebuie să consumăm mai multe alimente alcaline şi mai puţine alimente acide.
Un lucru pe care nu îl ştiu multe persoane este că o dietă bogată în alimente acide creează un mediu favorabil dezvoltării infecţiilor. Cel mai important aspect este acela că o alimentaţie prea acidă (adică una care conţine mai multe alimente de natură acidă în comparatie cu cele alcaline) poate să cauzeze disfuncţii ale sistemului digestiv, unele chiar la nivelul stomacului şi al intestinelor.
Mai mult, se spune că o alimentaţie bogată în alimente acide poate să ducă şi la apariţia cancerului, în timp ce una alcalină are rolul de a proteja organismul din acest punct de vedere.
Un alt avantaj al dietei alcaline este că ajută la pierderea kilogramelor într-un mod sănătos. Regimul alimentar este bazat pe consumul zilnic de 75% alimente alcaline şi 25% alimente acide.
Printre alimentele acide care pot fi consumate se numără:
Carne: carne de porc, de vită, de viţel, ton, carne de pasăre, fructe de mare, carne procesată
Fructe: prune, mandarine, zmeură, afine, rodii, cirese, ananas, mere, piersici, grapefruit, caise, căpşuni, papaya, agrişe
Printre alimentele alcaline care pot fi consumate de-a lungul unei zile se numără:
Legume: usturoi, broccoli, ceapă, ghimbir, alge marine, cartofi, roşii, conopidă, varză, coriandru, morcovi, ardei, varză, salată verde, fasole, dovlecei, pepene verde, castraveţi, ţelină, anghinare, ridichi, hrean
Fructe: banane, nucă de cocos, smochine, avocado, lămâie, portocală, mango, pere
Alte alimente recomandate: seminţe de dovleac, castane, mac, ulei de in, ulei de cocos, ulei de măsline, busuioc, orz, secară, mei, lapte de soia, sare de mare, ceai verde, oţet de mere
Acesta este doar un exemplu de cum trebuie să arate un meniu zilnic al dietei alcaline.
Mic dejun: 2 ouă fierte, o felie de pâine integrală, o roşie proaspătă şi o ceaşcă de ceai de ghimbir
Prima gustare: o banană şi o mână de seminţe de dovleac
Prânz: supă de legume, carne de vită cu salată verde
A doua gustare: un măr şi un pumn de migdale
Cina: pui prăjit (150 g)/peşte la cuptor cu salată verde sau peşte cu salată mixtă
Poţi include la fiecare masă suc de lămâie neîndulcit.
Încearcă să mănânci la fiecare 3-4 ore şi respecta cele 3 mese principale şi 2 gustări. Este indicat să mănânci în fiecare zi la aceeaşi oră. Evită să mănânci după ora 8 seara.
Exercitiile fizice si administrarea de tratamente naturiste impreuna cu dieta cu aport ridicat de legume si fructe pot sa reprezinte arme destul de importante in cresterea pH-ului alcalin. Totusi, nu ar trebui sa se exagereze din acest punct de vedere, intrucat prea mult sport poate sa duca la cresterea pH-ului acid.
Un regim alimentar alcalin nu dă rezultate rapide în ceea ce priveşte pierderea în greutate aşa cum dau alte diete, dar în cazul în care este urmat o perioadă mai lungă de timp el dă efecte de lungă durată.