Dieta Atkins – principii, avantaje si dezavantaje

Dieta pe care ti-o propunem in continuare nu promite doar debarasarea de kiligramele in plus, ci si o imbuntatire a starii sanatatii. Avand un aport de carbohidrati scazut, dieta Atkins amelioreaza circulatia si mareste acuitatea memoriei.
  • Publicat:
Dieta Atkins - principii, avantaje si dezavantaje

Dieta Atkins se bazeaza pe principiul ca oamenii cu greutate peste medie au ca principala sursa de ingrasare cantitatile mari de carbohidrati pe care le ingereaza. Organismul uman arde atat calorii cat si carbohidrati in scopul de a obtine energie. Totusi, cei din urma sunt arsi primii.

Reducand aportul de carbohidrati din alimentatie, si consumand mai multe proteine si acizi grasi monosaturati, trupul pierde din grasimea corporala. Acest proces are loc deoarece, fiind fortat de imprejurari, organismul incepe sa reduca depozitele de grasime deja existente. In afara de pierderea kilogramelor inestetice, dieta Atkins reprezinta maniera ideala prin care adeptii ei isi pot imbunatati tonusul, calitatea vietii si sanatatea.

Ce pot manca in dieta ATKINS?

Vestea buna este ca aceasta dieta iti permite sa mananci alimente la care adeptii altor cure nu pot decat sa viseze. In plus, se pare ca acest regim alimentar poate face minuni si in cazul persoanelor care resimt depresii si senzatie de inutilitate datorate altor diete experimentate in trecut.

1) Limiteaza cantitatea de mancare pe care o consumi, insa restrictioneaza cu desavarsire accesul zaharului, laptelui, orezului alb si al fainii in alimentatia ta!

2) Poti manca, in mod surprinzator, alimente satioase cum ar fi carnea, ouale, branza si nu doar atat.

3) Iti diminueaza apetitul in timp.

4) Mananca proteine si acizi grasi nesaturati! Ii gasesti in carne rosie, peste, carne de pasare si branza! Poti gati cu unt, poti asorta sos de maioneza salatei de peste si poti sa stropesti salatele cu ulei de masline.

Pe de alta parte, cantitatea de carbohidrati este restrictionata la aproximativ 20 de grame pe zi in primele doua saptamani. In aceasta perioada, regulile sunt foarte stricte si nu permit abaterea de la regim. Aceasta inseamna ca nu vei avea voie sa mananci fructe si nici legume, exceptie facand legumele cu frunze comestibile, fapt care are ca scop pierderea in greutate.

Mai tarziu, cantitatea de carbohidrati incepe sa creasca sub forma alimentelor bogate in fibre. Aceasta nu inseamna totusi ca vei avea voie sa mananci zahar, orez sau faina, paine sau paste. Aceste placeri culinare raman interzise pe termen nelimitat. In schimb, vei putea manca fructe, legume si cereale integrale dupa ce perioada de doua saptamani a luat sfarsit.

Dupa pierderea in sine a kilogramelor, urmeaza perioada destinata intretinerii noii siluete. Aceasta perioada presupune reintroducerea treptata a carbohidratilor, pe masura ce silueta se mentine la cotele propuse. Foarte importanta in acest sens este si miscarea. Fa cat mai multe exercitii fizice si silueta va ramane asa cum ai visat-o!

Cum functioneaza dieta ATKINS?

In principiu, dieta se bazeaza pe reducerea drastica a cantitatii de carbohidrati din alimentatie, ceea ce determina organismul sa arda rezervele de grasime depozitate sub forma tesutului adipos inestetic. Astfel, o persoana care tine acest regim, isi obtine energia din micile bucati de carbon care rezulta din fragmentarea depozitelor de grasime. In aceasta perioada, nu vei simti senzatia de foame foarte des, si astfel vei manca mai putin si mai rar. Totusi, aceasta stare a organismului poate cauza o serie de efecte neplacute cum ar fi halena sau constipatia.

Meritul deosebit al dietei Atkins este acela de a transforma organismul dintr-o masinarie de sintetizat carbohidrati, intr-o masinarie de asimilat grasimi monosaturate, care nu dauneaza siluetei. Deci, in loc sa digere produse bogate in carbohidrati, care trebuie asimilate prin diminuarea resurselor energetice, organismul dizolva depozitele de grasime de pe coapse sau din zona abdomenului. Grasimea atat de inestetica devine astfel fabrica de energie.

Rezultatul? Slabirea, fireste.

Sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva. Inchipuie-ti ca mananci un pranz plin de carbohidrati, gustos, dar plin de carbohidrati. Zaharul continut ajunge in sange. Ca sa mentina cotele ideale ale glicemiei, organismul secreta insulina. Insulina permite zaharului in exces sa se depoziteze in ficat si in muschi sub forma de glicogen.

Vestea rea este ca aceste rezerve se umplu rapid. Urmarea acestui fapt este ca insulina, nemaiavand unde sa depoziteze glicogen, sintetizeaza orice gram de zahar in plus, in grasime. Si de aici, o intreaga serie de probleme legate de cum sa scapam de ea si cat de inestetica se poate dovedi a fi. Problema este ca in timp, organismul nu mai este la fel de receptiv la actiunea insulinei, astfel ca dezvolta afectiunea numita diabet. Diabetul s-ar putea numi si boala glicemiei instabile, de vreme ce principala caracteristica a lui este nivelul oscilant al concentratiei de zahar din sange.

Dupa ce organismul a fost supus dietei de tip Atkins, el incepe sa lucreze la restabilirea unui metabolism firesc. Bineinteles, dupa ce a ars depozitele de grasime excesiva. Desi temporar, nivelul colesterolului ar putea creste, acesta se restabileste de indata ce trupul a pierdut kilogramele in plus.

Desi miscarea si exercitiile fizice sustinute nu reprezinta un aspect imperativ al dietei, este bine de stiut ca unele persoane care se hotarasc sa o urmeze, vor avea nevoie de activitate fizica. Pe de alta parte, unele persoane vor avea nevoie de suplimente alimentare care sa acopere carenta de vitamine pe care o dobandesc din pricina interzicerii consumului de fructe si legume.

Dieta Atkins – Avantaje

  • Dieta Atkins permite o scadere rapida in greutate, pana la 7-8 kilograme in primele 2 saptamani, fara a face restrictie la lipide
  • Dispare sentimentul de vina in cazul consumului unui pranz hiperlipidic
  • Desi studii cu un numar mic de subiecti, desfasurate pe perioade scurte de timp, sustin ca dieta Atkins duce la reducerea tensiunii arteriale si la scaderea HDL-colesterolului, expertii sunt ingrijorati din cauza unui aport prea mare de grasimi (pana la 65% din calorii, pe cand recomandarile nutritionale in vigoare sunt de pana la 30% din caloriile totale sa provina din lipide).

Dieta Atkins – Dezavantaje

  • Sunt excluse din alimentatie grupe intregi de alimente, cum ar fi painea, orezul, cartofii, dulciurile.
  • Desi este o dieta hiperlipidica, este mai restrictiva din punct de vedere caloric decat pare la prima vedere.
  • Este o dieta dezechilibrata din punct de vedere nutrotional, cu deficit sever de carbohidrati, putand avea pe termn scurt efecte secundare, cum ar fi slabiciune, senzatie de greata, constipatie, halena (miros urat al respiratiei).
  • Din kilogramele pierdute initial, un procent mare provine din apa, deci nu din grasime.

Concluzie: dieta Atkins este o dieta dezechilibrata si nu presupune pierderea sanatoasa in greutate, ci ma degraba scopul este atins prin pierderea de apa si muschi, iar mentinerea noii greutati se poate dovedi extrem de dificila.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”