Dieta care reduce riscul de a face Alzheimer

Un nou regim alimentar creat de cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago ar putea reduce în mod semnificativ riscul de a face Alzheimer, chiar şi pentru persoanele care nu îl urmeză cu stricteţe.
  • Publicat:
Dieta care reduce riscul de a face Alzheimer

Un nou regim alimentar creat de cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago ar putea reduce în mod semnificativ riscul de a face  Alzheimer, chiar şi pentru persoanele care nu îl urmeză cu stricteţe.

Alzheimer este o boală ce afectează zonele creierului care controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul. Studiul cercetătorilor din Chicago arată că persoanele care au urmat dieta MIND au prezentat un risc cu 53% mai scăzut de a se îmbolnăvi de Alzheimer.

Peste 900 de persoane cu vârste cuprinse între 58 şi 98 de ani au fost chestionate asupra dietei lor şi supuse la testări neurologice repetate de către cercetătorii din Chicago. În perioada 2004-2013, aceştia au analizat relaţia dintre dietele MIND, DASH şi cea mediteraneană şi incidenţa bolii Alzheimer pe o perioadă medie de 4,5 ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că participanţii care au urmat îndeaproape oricare dintre cele trei diete au prezentat un  risc mai scăzut de se îmbolnăvi de Alzheimer. Participanţii care au urmat dieta mediteraneană au prezentat un risc cu 54% mai  scăzut,  cei care au urmat dieta MIND au înregistrat un  risc cu 53% mai mic, în timp ce adepţii dietei DASH au avut un risc mai redus cu 39% de a se îmbolnăvi de Alzheimer.

În plus, s-a constatat că participanţii care nu au urmat cu stricteţe dieta Mediterană sau DASH, nu li s-a redus  riscul de a face Alzheimer, în timp ce în cazul dietei MIND o respectare moderată a principiilor dietei le-a redus riscul participanţilor cu 35%.

Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), un hibrid  între dieta mediteraneană şi DASH, a arătat că o alimentaţia sănătoasă poate încetini declinul mental ce se produce odată cu înaintarea în vârstă. Toate cele trei regimuri recomandă un consum crescut de fructe, legume, nuci şi propun înlocuirea cerealelor procesate cu cerealele integrale.

Nutriţionistul Martha Clare Morris, cea care a creat dieta cu ajutorul cercetătorilor de la Rush University, susţine că dieta MIND este de mai uşor de urmat decât regimul mediteranean şi dieta DASH. Dieta MIND se bazează pe o listă de 15 grupe de alimente: 10 grupe de alimente sănătoase, benefice pentru creier şi 5 grupe de alimente nesănătoase.

10 alimente bune pentru creier

Legume cu frunze verzi (spanac, broccoli, pătrunjel) – deoarece sunt bogate în vitamina A şi C care ajută funcţia cognitivă a creierului. Se recomandă cel puţin o porţie, zilnic.

Legume – meniul trebuie să includă zilnic o salată şi cel puţin încă un tip de legumă.

Cereale integrale (element de bază în dieta MIND) –  se recomandă consumul a cel puţin 3 porţii pe zi

Vin – 1 pahar de vin pe zi, obligatoriu.

Fructe de pădure (în special afine şi căpşuni) – de cel puţin două ori pe săptămână. Aceste două tipuri de fructe s-au dovedit a fi cele mai eficiente în a proteja creierul.

Ulei de măsline – studiul a dezvăluit că persoanele care consumă şi gătesc cu ulei de măsline sunt mai protejate în faţa declinului mental.

Nuci – cel puţin 5 porţii pe săptămână. Nucile scad colesterolul rău şi reduc riscul de boli de inimă, afecţiuni considerate factori de risc pentru Alzheimer.

Fasole – cel puţin 3 porţii pe săptămână. Fasolea este bogată în fibre şi proteine, conţine puţine calorii şi grăsimi, fiind un aliment obligatoriu în dieta MIND. 

Peşte – nu este nevoie să mănânci în fiecare zi, ca în cazul dietei mediteraneene. Autorii studiului recomandă o porţie de peşte pe săptămână.

Carne de pui – două sau mai multe porţii pe săptămână.

5 alimente dăunătoare pentru creier

Brânzeturi şi lactate– doar o porţie pe săptămână

Dulciuri şi produse de patiserie – maxim5 porţii pe săptămână

Mâncare prăjită şi de tip fast food – o singură porţie pe săptămână

Carne roşie – dieta MIND nu interzice carnea roşie, dar recomandă reducerea consumului la 4 porţii pe săptămână

Unt şi margarină – mai puţin de o lingură pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult