Dieta daneză- Cum slăbești 11 kilograme în 13 zile. Beneficii, riscuri, plan alimentar

Deşi populară la nivel teoretic, cel puţin, printre amatorii de regimuri de slăbire, dieta daneză este recomandată doar persoanelor obeze înainte de o operaţie.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Kilograme dispărute aproape cu o viteză similară cursorului ce lucrează în photoshop. Dieta daneză este cea care promite aceste rezultate. Impactul unui astfel de mesaj s-a propagat cu viteza luminii în mediul on-line, încât puţini au mai avut curiozitatea să citească şi rândul al doilea ”dietă medicală recomandată pacienţilor obezi care se pregătesc de o intervenţie chirurgicală”. Ce impact are dieta daneză? Ce alimente sunt permise? Cât costă dieta daneză? De ce ne grăbim să slăbim, supunându-ne corpul unor diete drastice? Ce efecte secundare aduc dietele extreme?

Trăim într-un secol în care viteza este cuvântul de ordine. Trăim într-un secol care ne obligă să fim ”super oameni” cu sau fără voia noastră. Aşa că aşteptările pentru capacităţi intelectuale şi abilităţi fizice sunt mari. Toate acestea capătă un plus de strălucire când sunt însoţite de un fizic pe măsură. Societate, reţelele sociale, mass-media au compus de mulţi ani portretul robot al omului de succes.

Acesta are trăsături fizice bine proporţionate, piele cu aspect sănătos, are un corp atletic în peste 99,9% dintre imagini.

În foarte multe cazuri, presiunea este extremă iar dacă nu se bifează pozitiv toate aspectele apare sentimentul de nefericire. De aici şi până la tentaţia de a urma diete extreme, deşi nu ne-au fost recomandate, este doar un click şi un declic. În foarte multe cazuri însă, se poate cădea pradă unor regimuri alimentare extreme, cu repercursiuni adânci asupra stării de sănătate. Un astfel de exemplu este şi cel al dietei daneze, una dintre cele mai căutate diete în mediul on-line de amatorii de haine mai mici într-un timp scurt.

Dieta daneză- definiţie

Dieta daneză este cunoscută şi ca fiind dieta Spitalului din Copenhaga. Dieta daneză este una extrem de restrictivă. Alimentele permise într-o zi însumează 600 de kilocalorii, circa o treime sau un sfert (în funcţie de sex, înălţime, tip de activitate) din cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii unei persoane adulte. Multă apă, o cafea, un ceai, o bucăţică de carne, ouă, salată verde şi spanac sunt singurele alimente permise în cele 13 zile.

Dieta daneză este încadrată ca fiind o dietă extremă ce se recomandă doar în cazuri de urgenţă medicală. De exemplu, persoanelor care suferă de obezitate morbidă şi urmează să fie supuse de urgenţă unei operaţii chirurgicale. În două săptămâni aceşti pacienţi pierd aproximativ 11 kg. Organele vitale depun un efort deosebit în cazul unei operaţii, pierderea unor kilograme este de real ajutor.

Alimente permise

Dietă daneză, cunoscută și sub numele de “dietă spitalicească din Copenhaga” se încadrează în categoria dietelor extreme.

Dietă daneză durează 13 zile, timp în care sunt impuse mai multe restricții alimentare. Iar planul de dietă asigura o pierdere de până la 10 kilograme în tot acest timp.

În medie, necesarul zilnic de calorii al unei persoane adulte este de 1500-2000 de calorii pe zi. Prin dietă daneză, care limitează consumul la doar 600 de calorii pe zi, organismal uman întră intr-o stare de deficit de calorii și folosește rezervele propria de grăsime pentru energia de care are nevoie. Tocmai din acest considerent, dietă daneză se adresează îndeosebi persoanelor ce se confruntă cu obezitate abdominală (depuneri excesive de grăsime la nivelul abdomenului).

Dintre alimentele premise în dietă daneză, amintim:

  • Carnea slabă
  • Salată verde
  • Spanacul
  • Ouăle
  • Cafeua sau ceaiul
  • Apă

Cu timpul, mai putem introduce în meniul nostrum și:

  • Carnea de peste slab
  • Morcovii
  • Roșiile

De ce să ții cont înainte de a începe dietă daneză?

Medicii cardiologi sunt de părere că dietă daneză are numeroase beneficia pentru sistemul cardiovascular, însă părerile sunt împărțite atunci când vine vorba de ficat, rinichi și tractul digestiv. Astfel că specialiștii au identificat 4 factori importanți de la care nu trebuie să faci rabat înainte de a începe dietă daneză, după cum urmează:

  • Mergi la medicul de familie pentru un set complet de analize

Dietele agresive sunt recomandate persoanelor perfect sănătoase, care nu suferă de boli cornice. De aceea este indicat că înaintea începerii oricărui tip de dietă de acest fel, să îți faci analizele.

  • Hidratează-te corespunzător

Alimentele în dietă daneză sunt puține, astfel că apă devine și mai importantă în regimul nostru. Crește, așadar, consumul de apă la cel puțin 2 litri pe zi.

  • Nu sări peste mese

Este imperios necesar să nu omiți nicio masă și să te alimentezi mereu la aceeași ora, respectiv: micul dejun înainte de ora 09:00, prânzul între 12:00 și 14:00 și cină între 17:00 și 18:00.

  • Fă cât mai multă mișcare

Fă-ți o rutină din a face orice formă de sport (exerciții acasă, mers pe jos, alergat sau sala).

Dietele extreme, chiar funcţionează?

Da, se poate slăbi în timp record cu un regim extrem precum dieta daneză. Dar provocarea este să păstrezi noua greutate, fiind demonstrat efectul yoyo. Specialiştii în medicină nu recomandă regimurile de slăbire extreme decât pacienţilor obezi înainte de o intervenţie chirurgicală.

Dieta daneză, bazată pe înfometare?

Regimul include alimente, dar cantităţile sunt monitorizate. Se ingerează aproximativ 600 de kilocalorii – neasigurând cantităţile propice de nutrienţi, vitamine, minerale. Include meniuri pe bază de carne de vită, ouă, cafea, salată verde. Nu include zahăr, carbohidraţi, nu grăsimi. Un regim proteic poate fi periculos pe termen lung. Aşadar, trebuie clarificat, chiar dacă programul de 13 zile al dietei daneze dă rezultate, nu este o dietă sănătoasă.

Dieta daneză – chiar funcţionează?

Există fotografii de tipul înainte şi după ce atestă faptul că persoanele care au adoptat dieta daneză chiar au pierdut kilograme. Dar pe internet există şi foarte multe fotografii trucate şi mărturii false. De menţionat este mai uşor să slăbeşti câteva kilograme atunci când excesul ponderal este ridicat (2.000 de kilocalorii arse echivalează cu un kilogram pierdut la persoanele obeze), decât în comparaţie cu persoană care are 10 kg în plus (5.000 de kilocalorii trebuie arse pentru a slăbi un kg)?

Acest regim extrem de slăbire nu se recomandă fără avizul şi directa supraveghere a unui medic sau nutriţionist. Nivelul de energie, nivelul de zahăr din sânge vor fi dereglate, iar imediat ce se revine la un regim de alimentaţie normal, corpul va acumula kilogramele pierdute şi chiar mai multe.

Beneficii şi rezultate

Dacă se consumă 600 de calorii pe zi, se slăbeşte. Cantitatea ingerată este absolut insuficientă pentru necesarul bunei funcţionări a organismului, aşadar se ard din depozitele de grăsime. Până aici totul logic, însă persoanele care nu au un surplus impresionant de kilograme respectă acest regim se pot trezi că pierd foarte mult din masa musculară şi nu doar grăsimi. Iar imediat ce se revine la o alimentaţie normală organismul va absorbi ca un burete apa tot ceea ce consumăm fiind programat să fie pregătit să funcţioneze în cazul că urmează o nouă perioadă de restricţii. Cei cărora nu le este destinată această dietă şi se încumetă să o urmeze, riscă probleme cu rinichii, inflamaţii ale intestinelor etc.

Riscurile și dezavantajele dietei daneze

Dacă dorești să urmezi această dietă draconică, obligatorie este vizită la medic înainte de începere. Programul este atât de agresiv pentru organism, încât nu ar trebui urmat înainte de un set întreg de analize și cel mai important, cel mult odată la 2 ani.

Alte riscuri pe care regimul alimentar danez îl poate prezența:

  • Afecțiuni renale și intestinale
  • Lipsa de energie excesivă
  • Stres
  • Dureri musculare
  • Tulburări ale ciclului menstrual
  • Constipație
  • Diaree
  • Greață
  • Amețeală
  • Stare generală proastă

Atenţie, niciodată un copil sau un bebeluş nu trebuie supus la diete extreme de acest tip, indiferent dacă are probleme de greutate.

Dieta daneză – Cum te simţi în timpul regimului

Cu siguranţă înfometarea nu aduce o stare de bine. Regimurile extreme aduc cu sine stări de iritabilitate, de slăbiciune, stări de nervozitate, lipsă de concentrare, lipsă de energie şi chiar îmbolnăvire.
Unii specialişti găsesc bizară prezenţa cafelei într-o dietă atât de restrictivă, deoarece poate da palpitaţii. Pe de altă parte, componenţii din cafea ajută la arderea grăsimilor.

Se consideră o nebunie să urmezi dieta daneză, se recomandă regimurile de slăbire echilibrate, ce nu te sleiesc de puteri, care asigură un necesar optim de vitamine, minerale, proteine, grăsimi, carbohidraţi. În cazul dietelor extreme, se slăbeşte, dar scade şi masa musculară, iar creierului îi este mai greu să funcţioneze optim.
De asemenea, este plictistor să consumi o varietate mică de alimente. O variantă upgradată a dietei daneze cuprinde peşte alb, morcovi, roşii şi fasole. Chiar şi aşa tot o dietă extremă este.

Este permis sportul în dieta daneză?

Medicii consideră că riscul de a leşina în timpul unui antrement intens consumând doar 600 kilocalorii pe zi este mare. Corpul este prea sleit de energie pentru a mai putea face faţă unui antrenament sportiv.

De ce rezultatele dietei daneze sunt rapide?

Sunt rapide pentru că înfometarea extremă duce automat la pierderea în greutate. Aşa cum se ştie, cu cât numărul kilogramelor în plus este mai mare, cu atât se slăbeşte mai uşor. Încă o dovadă că nu tot ce se află în titlul unui articol ni se potriveşte. Organismul nostru este un computer perfect programat, dacă am slăbi de ori de câte ori ne place o rochie cu o mărime mai mică, s-ar produce un haos şi ne-am îmbolnăvi. Iată deci, suntem programaţi mai echilibrat decât dorinţele ne „programează”.

Pierderea kilogramelor în plus trebuie să aibă loc treptat şi echilibrat pentru un efect pe termen lung. De asemenea, dietele de reducerea a masei corporale echilibrate au două mari componente – regimul alimentar şi antrenamentul sportiv. Cu cât excesul de kilograme se reduce mai încet, cu atât succesul de a menţine noua greutate corporală are mai multe şanse.

Dieta daneză păcăleşte aşteptările nerealiste

Deşi dieta daneză este una strict medicală concepută pentru persoane care suferă de obezitate şi se află înainte de o operaţie chirurgicală, iar conţinutul regimului alimentar este parolat şi mai mult, trebuie achitată o taxă, pe internet sunt multe site-uri care au dezvăluit dieta daneză originală dar şi alte variante ale acestora. Cu toate acestea, informaţiile nu sunt de real folos cititorilor interesaţi de rezultate rapide. Restricţiile alimentare extreme, nu păcălesc organismul – imediat apar semnalele negative, ci păcălesc doar aşteptările.

Există pe internet numeroase review-uri ale temerarilor fără prescripţie a dietei daneze cum că au slăbit, dar s-au îngrăşat peste măsură la scurt timp după ce au trecut la o alimentaţie normală. Atenţie, niciodată nu se poate testa sinceritatea celor care lasă comentarii pe internet. De asemenea, nici persoanele în target – pacienţi obezi care urmează să se opereze chirurgical, nu trebuie să urmeze regimul de reducere a masei corporale doar citind indicaţii de pe internet. Este nevoie de acordul medicului curant şi a medicului chirurg.

Cum văd specialiştii în nutriţie dieta daneză?

Indiferent despre câte s-ar spune despre natura mercantilă a acestei profesii (sunt voci care spun că unora dintre nutriţionişti nu le displace că mulţi dintre clienţi se reîntorc în cabinet cu probleme de greutate la anumite intervaluri de timp), specialiştii recomandă dietele de slăbire echilibrate şi recomandă abordarea cu seriozitate a acestora. Hidratarea corectă, program zilnic de mişcare în aer liber, şedinţe de sport personalizate, reducerea porţiilor alimentelor, reducerea spre eliminarea dulciurilor concentrate, reducerea alimentelor pline de carbohidraţi, eliminarea fast-food-ului, eliminarea alimentelor procesate şi pline de ingrediente artificiale.

Dieta daneză și efectul yoyo

Ecuaţia slăbirii nu este simplă. Persoanele care pierd în greutate prin regimuri drastice, nu vor fi capabile să respecte un astfel de regim pe termen lung şi atunci mai devreme sau mai târziu se vor întoarce la vechile obiceiuri. Organismul se resetează să funcţioneze la o nouă greutate abia la un an de la slăbire, până atunci depozitează tot ceea ce este mâncat în plus. Aşa se instalează efectul yoyo. Până acum nu s-a găsit o soluţie pentru eliminarea acestui efect de reacumulare a kilogramelor după cura de slăbire.

Dieta daneză: plan alimentar pe 13 zile

Toate cele 13 zile mai sus menționate presupun un meniu diferit în fiecare zi. Așadar, respectarea regulilor cu strictețe este una obligatorie. Dieta daneză cu pui este și ea o variantă excelentă. Se poate urma același plan alimentar, singura diferență va fi că se înlocuiește carnea de vită cu cea de pui.

ZIUA 1

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
  • Prânz: două oa fierte, 400 gr de spanac sote și o roșie proaspătă
  • Cină: 200 gr de carne de vită și 150 de gr de salată verde stropită cu lămâie și ulei de măsline

ZIUA 2

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
  • Prânz: 250 gr de șuncă și un iaurt cu 0% grăsime
  • Cină: 200 gr de carne de vită și 150 gr de salată verde stropită cu lămâie și ulei de măsline

ZIUA 3

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
  • Prânz: un iaurt natural și 200 ml de suc proaspăt stors de portocale
  • Cină: Un ou fiert tare, un morcov ras și 250 gr de brânză

ZIUA 4

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
  • Prânz: un iaurt natural și 200 de ml de suc proaspăt de portocale
  • Cină: Un ou fiert tare, un morscov ras și 250 gr de brânză

ZIUA 5

  • Mic dejun: un morcov ras
  • Prânz: 200 gr de peste slab fiert, cu o linguriță de unt și suc de lămâie
  • Cină: 250 gr de carne de vită cu piure de tellina

ZIUA 6

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
  • Prânz: două ouă fierte țări, un morcov ras
  • Cină: 300 gr de carne de pui cu 150 gr de salată verde cu lămâie și ulei de măsline

ZIUA 7

  • Mic dejun: o ceașcă de ceai neindulcită
  • Prânz: două ouă fierte, 400 gr de spanac sote și o roșie proaspătă
  • Cină: 200 gr de carne de mil și un măr

ZIUA 8

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
  • Prânz: două ouă fierte, 400 gr de spanac sote, o roșie
  • Cină: 200 gr carne de vită și 150 gr de salată verde cu suc de lămâie și ulei de măsline

ZIUA 9

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
  • Prânz: 250 de gr de șuncă și un iaurt natural 0% grăsime
  • Cină: 250 de gr de carne de vită și 150 gr de salată verde

ZIUA 10

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr
  • Prânz: 250 gr de șuncă și un iaurt natural
  • Cină: o roșie, o jumătate de țelină fiartă și un fruct la alegere (măr, pară, portocală)

ZIUA 11

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
  • Prânz: un iaurt natural, 200 gr de suc de portocale
  • Cină: un ou ifert, un morcov ras și 250 gr de brânză

ZIUA 12

  • Mic dejun: un morcov ras
  • Prânz: 200 gr de peste slab fiert cu o linguriță de unt și suc de lămâie
  • Cină: 250 gr de carne de vită cu piure de țelină

ZIUA 13

  • Mic dejun: o ceașcă de cafea cu o linguriță de zahăr și o felie de pâine prăjită
  • Prânz: două ouă fierte și un morcov ras
  • Cină: nimic
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult