Dieta în familie are succes

Gătitul, bucuria de a-ţi încânta papilele gustative fac parte din momentele de intimitate familială. Dificultăţi apar în cazul în care unul sau mai mulţi membri trebuie să adopte un stil alimentar diferit de restul familiei, pentru a slăbi.
  • Publicat:
Dieta în familie are succes
Gătitul, bucuria de a-ţi încânta papilele gustative fac parte din momentele de intimitate familială. Dificultăţi apar în cazul în care unul sau mai mulţi membri trebuie să adopte un stil alimentar diferit de restul familiei, pentru a slăbi.
 
Se pare că acest lucru este extrem de dificil. Studiile observaţionale arată că, în schimb, atunci când este forţată de condiţia medicală a unuia dintre membri, familia reuşeşte să impună mai uşor un regim diferit.

Sunt situaţii chiar când întreaga familie adoptă încet, încet, o dietă sănătoasă impusă de boala unuia dintre membri, cum ar fi în cazul diabetului, când majoritatea renunţă la dulciuri şi zaharoase, preferând opţiunile sănătoase. La fel se întâmplă şi în cazul unui membru al familiei cu afecţiuni cardiace sau hipertensiune, familia renunţând la sare şi grăsimi în exces.

Acest lucru explică importanţa factorilor psihologici în cazul alimentaţiei noastre. O problemă gravă de sănătate, prin puterea impactului, schimbă obiceiurile de viaţă. Ideal ar fi să schimbăm câte ceva înainte de producerea bolii, prin prevenţie şi aici pot beneficia copiii acestor pacienţi, determinismul genetic şi obiceiurile familale fiind extrem de importante.

Adulţii slăbesc cel mai uşor în cuplu. Se ajută reciproc, se motivează, pot face împreună cumpărăturile şi alegerile. Împreună pot iniţia un program de mişcare şi sport. Joggingul împreună este mult mai funny decât „solo”, vorba cântecului.

De asemenea, efectuarea cumpărăturilor împreună ajută mult în prestabilirea meselor hipocalorice şi sănătoase, însă gustoase, astfel încât să nu priveze plăcerea cuplului şi familiei de a servi împreună, cu bucurie, chiar dacă nu există un conţinut prea apetisant sau variat, cum se întâmplă în cadrul „curei de slăbire”. 

Reguli cu totul speciale pentru copii

Cea mai dificilă este însă impunerea anumitor restricţii alimentare în cazul copiilor, mai ales când părinţii sunt normoponderali şi îşi pot permite să servească orice fel de mâncare, chiar nesănătoasă şi plină de calorii.

În cazul copiilor, profilaxia este de dorit, iar părinţii şi bunicii ar trebui să acorde o atenţie specială fluctuaţiilor de greutate, în primul rând, programând anual vizite la pediatrul copilului.

La aceste vizite, pediatru va urmări creşterea copilului atât în greutate, cât şi în înălţime şi poate deja să facă sugestii pentru un stil de viaţă sănătos, dacă este cazul. Important este că la copii nu se practică ideea de restricţie, pentru a nu crea probleme psihologice cu consecinţe ulterioare, cum ar fi anorexia ori bulimia.

Pe de altă parte, există riscul ca o dietă restrictivă să priveze copilul de unele vitamine şi minerale specifice unei alimentaţii diverse, aşa că se intervine mai degrabă la excese, la temperarea lor.

Acţiunea pe vârste

Pentru copiii supraponderali în vârstă de 5-6 ani, scopul este de a-i ajuta să menţină greutatea pentru un timp, deci nu neapărat de a pierde în greutate. În majoritatea cazurilor, dacă se păstrează greutatea constantă, copilul va creşte în înălţime şi atunci procentul de grăsime scade.

A ajuta copilul să îşi menţină greutatea necesită însă efort şi modificări de comportament din partea lui şi a adulţilor care îl înconjoară. De exemplu, pediatrul vă poate sfătui să eliminaţi anumite tipuri de alimente – mai ales băuturi cu zahăr, dar şi produsele fast-food ori procesate, bogate în calorii, ori produse de patiserie ambalate şi chips-urile.

„Ca părinte, tu ai controlul. Dacă începeţi să gătiţi mese sănătoase la domiciliu şi vizitaţi mai rar restaurantele de tip fast-food, copiii voştri vor mânca mai sănătos, în mod natural”, spune dr. Karen Donato, SM, coordonator al Centrului de cercetare pentru supraponderali şi obezi, la Centrul Naţional American de Sănătate.

Aceste modificări nu pot fi întotdeauna uşoare pentru copil. În cazul în care copilul supraponderal refuză alimentele sănătoase, nu trebuie impuse cu forţa. Este nevoie de răbdare, reveniri repetate, insistenţe delicate şi schimbarea formulelor de amestecare. Studiile arată că de cele mai multe ori, copiii au nevoie de a fi expuşi repetat la un aliment nou, înainte de a-l încerca şi, bineînţeles, agrea.

Nu forţaţi nota!

Şi la un copil supraponderal de 7-9 ani, scopul este de obicei de a-l ajuta să menţină greutatea. O atenţie specială trebuie să acorde părinţii atunci când fac cumpărăturile pentru casă. Pentru că tentaţiile sunt mari, copiii independenţi au putere de decizie asupra cămării şi frigiderului.

Părinţii trebuie să îşi asume mai mult responsabilitatea, alegând doar alimente sănătoase pentru stocare. Dacă nu aveţi în casă alimente nesănătoase, copilul va accesa frigiderul alegând alimentele sănătoase alese de părinţi, cum ar fi lactatele slabe, legumele zemoase-roşii, ardei, castraveţi, ori ouă fierte, carne slabă rece.

Desigur, există situaţii când copilul vă însoţeşte la cumpărături şi va implora să îi cumpăraţi o serie de alimente ambalate, hipercalorice, bogate în zaharuri  sau grăsimi nesănătoase. Dar este important ca adulţii să rămână fermi în faţa acestor dorinţe, udate chiar şi cu lacrimi uneori, explicând din nou copiilor cu răbdare, care este motivul acestor decizii şi care sunt alternativele viabile şi sănătoase.

De preferat, ar fi chiar să nu vă expuneţi inutil la aceste discuţii şi solicitări. „A pregăti o masă sănătoasă împreună cu copilul tău este o modalitate foarte bună de a vorbi despre o dietă bună şi de a-l expune la alimente noi”, spune Ann O. Scheimann, profesor asistent de pediatrie la centrul de copii Johns Hopkins din Baltimore.

Sfaturi pentru copiii cu vârsta între 10 şi 12 ani

La această vârstă, sunt mult mai avizaţi şi se pot simţi frustraţi în cazul în care sunt trataţi în mod diferit de restul familiei din cauza greutăţii lor. Abordarea trebuie să fie foarte delicată. Scopul dietei cotidiene este de asemenea întreţinerea greutăţii prezente, însoţită uneori şi de o uşoară pierdere în greutate, printr-o dietă stabilită de comun acord cu medicul. 

Dacă mai mulţi membri prezintă exces ponderal generat de abuzuri alimentare, este cazul ca schimbarea să cuprindă toată „partea” familiei cu astfel de probleme. Discuţiile prealabile trebuie să identifice alimentele sănătoase preferate, compatibilitatea şi evitarea unor combinaţii între proteine de origine animală, de exemplu, cum sunt lactatele şi carnea.

O atenţie deosebită trebuie acordată meselor pe care copilul le ia la şcoală. În cazul în care opţiunile nu par sănătoase, pregătiţi de cu seara ori treziţi-vă mai devreme, pentru a ambala opţiuni sănătoase pentru prânzul copilului.

 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult