Femeile însărcinate trebuie să se asigure că dieta pe care o urmează le oferă nutrienţii necesari şi energia de care au nevoie pentru ca bebeluşii să se dezvolte corespunzător. De asemenea, trebuie să fie conştiente de schimbările cu care se confruntă. Pentru o sarcină sănătoasă, dieta femeilor însărcinate trebuie să fie echilibrată şi nutritivă. Mai exact, să conţină cantitatea potrivită de proteine, carbohidraţi, grăsimi, fructe şi legume.
Produse lactate. În timpul sarcinii este nevoie să consumi extra proteină şi calciu pentru ca fătul să crească corespunzător. Produsele lactate conţin două tipuri de proteine de calitate: cazeină şi zer. Produsele lactate sunt cele mai potrivite surse de calciu şi asigură o cantitate mare de fosfor, magneziu, zinc şi vitamine B. Iaurtul, în special cel grecesc, este ideal pentru femeile însărcinate, iar asta datorită cantităţii uriaşe de calciu pe care o conţine, mai mare decât a oricărui alt produs lactat. Mai mult, anumite iaurturi conţin şi bacterii probiotice, ideale pentru sănătatea digestivă.
Cartofi dulci. Cartofii dulci sunt bogaţi în beta-caroten, un compus care se transformă în vitamina A în corp. Vitamina A este esenţială pentru creşterea şi diferenţierea celulelor şi ţesuturilor, aspect extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a fătului. În general, femeile sunt sfătuite ca în timpul sarcinii să crească consumul de vitamina A cu 10% până la 40%.
Somon. Somonul este un peşte bogat în acizi graşi omega-3, esenţiali în dieta din timpul sarcinii. Multe persoane, inclusiv femeile însărcinate nu consumă suficientă omega-3. Se pare că fructele de mare consumate în cantităţi mari ajută la dezvoltarea creierului şi ochilor fătului. Cu toate astea, femeile însărcinate trebuie să se limiteze la un consum de două porţii pe săptămână, din cauza mercurului care se regăseşte în carnea de peşte. Somonul este una dintre puţinele surse naturale de vitamina D care lipseşte deseori din dietă.
Ouă. Un ou mare are 77 de calorii, din proteine de calitate şi grăsimi. De asemenea, este bogat în vitamine şi minerale, fiind totodată şi o sursă ideală de colină, esenţială pentru procesul de dezvoltare a creierului.
Broccoli şi verdeţuri. Broccoli şi legumele verzi precum spanacul şi salata kale conţin numeroşi nutrienţi esenţiali pentru femeile însărcinate. Acestea sunt bogate în fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina A, calciu, fier, acid folic şi potasiu. Mai mult, sunt bogate în antioxidanţi şi conţin compuşi benefici pentru sistemul imunitar şi digestie. Pentru că au un conţinut mare de fibre, broccoli şi verdeţurile ajută la prevenirea constipaţiei, o problemă des întâlnită în rândul femeilor în perioada sarcinii.
Carne slabă. Carnea de vită, porc sau pui sunt surse excelente de proteină. Mai mult, carnea de vită şi cea de porc sunt bogate în fier, colină şi alte vitamine B necesare femeilor însărcinate. Fierul este un mineral esenţial care ajută la circulaţia oxigenului în toate celulele corpului. Din moment ce volumul de sânge creşte, gravidele au nevoie de o cantitate mai mare de fier, în special în al treilea trimestru de sarcină. Cantităţile mici de fier pe timpul sarcinii pot provoca anemie, un risc dublu al naşterii premature. Să nu uităm că şi consumul de alimente bogate în vitamina C, precum portocale sau ardei gras poate ajuta la creşterea absorpţiei de fier din carne.
Fructe de pădure. Fructele de pădure sunt bogate în apă, carbohidraţi sănătoşi, vitamina C, fibre şi antioxidanţi. În general, conţin mari cantităţi de vitamina C care ajută corpul să absoarbă fierul. Totodată, vitamina C este ideală pentru sănătatea pielii şi sistemul imunitar. Fructele de pădure au un index glicemic scăzut, sunt perfecte ca gustare între mese, sunt nutritive şi conţin foarte puţine calorii.
Avocado. Deşi conţine acizi graşi mononesaturaţi, avocado este un fruct bogat în fibre, vitamina B (în special acid folic), vitamina K, potasiu, cupru, vitamina E şi vitamina C, fiind o alegere ideală pentru femeile însărcinate.
Fructe uscate. În general, fructele uscate sunt bogate în calorii, fibre şi multe alte vitamine şi minerale. O porţie de fructe uscate poate conţine necesarul zilnic recomandat de acid folic, fier şi potasiu. De exemplu, prunele uscate sunt bogate în fibre, potasiu, vitamina K şi sorbitol, laxativ natural care ajută la combaterea constipaţiei. De asemenea, curmalele sunt bogate în fibre, potasiu şi fier, iar consumate regulat în cel de-al treilea trimestru, pot stimula dilatarea cervicale şi pot reduce riscul de inducere a travaliului. Să nu uităm însă că fructele uscate conţin cantităţi mari de zahăr natural.
Apă. În timpul sarcinii, cantitatea de sânge din corp creşte cu 1,5 litri, iar din acest motiv hidratarea este imperios necesară. Simptomele deshidratării includ durerile de cap, anxietatea, oboseala, proasta dispoziţie şi afectarea memoriei. Mai mult, creşterea cantităţii de apă pe care o consumi ajută la evitarea constipaţiei şi reduce riscul infecţiilor tractului urinar, extrem de comune în timpul sarcinii.