Dieta japoneză, secretul vieţii lungi şi sănătoase?

Stilul de viaţă japonez, bazat pe o dietă bogată în peşte şi alge, căreia i se adaugă exerciţiile fizice, promovează longevitatea, spun cercetătorii, în condiţiile în care în Japonia se înregistrează cea mai mare speranţă de viaţă şi cel mai mare număr de persoane centenare.
  • Publicat:
Dieta japoneză, secretul vieţii lungi şi sănătoase?

Stilul de viaţă japonez, bazat pe o dietă bogată în peşte şi alge, căreia i se adaugă exerciţiile fizice, promovează longevitatea, spun cercetătorii, în condiţiile în care în Japonia se înregistrează cea mai mare speranţă de viaţă şi cel mai mare număr de persoane centenare, conform dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Stilul de viaţă al japonezilor se bazează pe câteva reguli de bază, care promovează sănătatea organismului şi previn afecţiuni precum cancerul mamar şi la prostată, dar şi bolile cardiovasculare.

Iată care sunt secretele longevităţii japonezilor:

  • Săriţi peste desert

Japonezii încheie prânzul cu un ceai verde sau fructe. Desertul este consumat de regulă în timpul după-amiezii, la o cafea, iar porţiile sunt mult mai mici decât în Europa.

  • Înlocuiţi salata cu alge

În martie, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle au descoperit că alginatul de sodiu, un compus regăsit în alge, împiedică absorbţia grăsimii în organism. Astfel, o creştere de patru ori a nivelului de alginat din organism a împiedicat asimilarea grăsimii cu 75%.

Specialiştii recomandă fulgii de wakame, din magazinele naturiste, care pot fi înmuiaţi în apă timp de cinci minute, înainte de a-i adăuga în salate.

  • Ridicaţi-vă de la masă înainte de a vă sătura

În Insula Okinawa din Japonia există cel mai mare număr de centenari din lume, iar nutriţioniştii consideră că acest lucru se datorează regulii „hara hachi bu” – mâncaţi până v-aţi săturat 80%.

  • Includeţi sushi în dietă

Sushi, gustarea tradiţională japoneză pe bază de orez şi peşte, reprezintă o sursă ideală de acizi graşi omega 3, importanţi pentru sănătatea creierului şi a inimii. Japonezii consumă între 80 şi 100 de grame de peşte zilnic.

În Japonia, grupurile de oameni care practică Tai Chi în parcuri reprezintă un peisaj obişnuit. Această formă străveche de arte marţiale din China combină respiraţia profundă cu mişcările lente şi este considerată o formă ideală de mişcare pentru persoanele în vârstă, pentru că nu solicită articulaţiile. De asemenea, îmbunătăţeşte echilibrul şi mobilitatea şi reduce stresul.

În Japonia nu există un cuvânt pentru termenul „bufeuri”, iar studiile au arătat că femeile japoneze sunt afectate mult mai puţin de menopauză decât femeile din alte părţi ale lumii.

Unii nutriţionişti consideră că acest lucru se explică prin faptul că japonezele consumă mult mai multe produse din soia, cum ar fi tofu. Soia şi alte tipuri de leguminoase conţin fitoestrogeni, un grup de hormoni naturali ce echilibrează dereglările hormonale şi reduc simptomele menopauzei.

Urmărește CSID.ro pe Google News