Dieta ketogenică: 6 efecte secundare

Dieta ketogenică este foarte eficientă când vrei să pierzi în greutate, dar eşti pregătit să ai de-a face cu numeroasele ei efecte secundare?
  • Publicat:
Dieta ketogenică: 6 efecte secundare

Când te-ai hotărât să ţii dietă, eşti pregătit să renunţi la unele dintre alimentele tale preferate. Prăjituri? La revedere! Îngheţată? Ia-ţi gândul. Dacă ai ales dieta ketogenică, una săracă în calorii şi bOgată în grăsimi, problemele nu se opresc la a pofti ca un căţel după un os plin cu carne, există efecte secundare despre care trebuie să ştii.

Dieta ketogenică este un plan alimentar bazat pe a lua majoritatea caloriilor din grăsimi, o cantitatea moderată de proteine şi numai aproximativ 20 de grame de carbohidraţi pe zi, cam cât are un măr.

Pe scurt, va trebui să renunţi la tot ce înseamnă carbohidraţi. Şi asta nu înseamnă doar paste şi deserturi, ci că va trebui să nu mai mănânci nici fructe (cu excepţia fructelor de pădure), lactate degresate, alcool, unele condimente(dulci, precum scorţişoara) şi sosuri.

Ca urmarea a acestor lucruri, în corpul tău se vor produce schimbări serioase, atât pozitive cât şi negative. De la oboseală la crampe musculare, trecem în revistă 6 dintre efectele secundare ale acestei diete.

Un nivel scăzut de energie

Te simţi letargic? Nu este doar în mintea ta. Pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările produse de sursele din care îşi ia energia, se va acomoda mai greu cu acestea şi acest lucru va duce la oboseală accentuată. O altă sursă de oboseală este dată şi de restrângerea numărului de calorii, aşa că, dacă te apuci de o dietă săracă în carbohidraţi, asigură-te că îţi iei necesarul caloric din alte surse. Acest simptom nu trebuie să te îngrijoreze, el va înceta odată ce organismul se va adapta la schimbările impuse de dietă.

Simptome de gripă

Un alt efect mai puţin fericit al dietei ketogenice este urmarea pierderii rapide în greutate. Va apărea în primele săptămâni şi vei experimenta dureri de cap, probleme de concentrare, senzaţie de greaţă, probleme cu somnul şi multe alte simptome caracteristice mai degrabă gripei. Ce poţi face este să scazi treptat cantitatea de carbohidraţi din alimentaţie, timp e câteva săptămâni înainte de a te apuca de dieta ketogenică, ceea ce îţi va ajuta corpul să se pregătească pentru ce va urma. În acest caz simptomele despre care îi spuneam vor fi mult mai uşoare şi vor dura doar câteva zile.

Constipaţie

Un alt efet secundar al dietei ketogenice îl reprezintă problemele digestive precum balonarea şi constipaţia. Când scoţi din dietă fructele, legumele şi cerealele integrale, cantitatea de fibre pe care o consumi este insuficientă şi de aici apar şi problemele de tranzit intestinal. Pentru a preveni acest tip de probleme, încearcă să rămâi activă şi să faci exerciţii fizice de intensitate medie şi bea multe lichide.

Poftă de dulciuri

Din cauza lipsei de carbohidraţi din alimentaţie, nivelul de zahăr din sânge va suferi variaţii, aşa că este posibil să experimentezi o poftă acută de dulciuri. Un alt motiv pentru care e posibil să se întâmple asta este psihologic, deoarece ceea ce ne este interzis este normal să devină mult mai atractiv. partea bună este că aceste pofte vor dispărea după câteva săptămâni şi mai mult decât atât, şi senzaţia de foame va dispărea, cu timpul, din moment ce grăsimile şi proteinele sunt  săţioase.

Respiraţie urât mirositoare

Când corpul creează cetone, le elimină în toate felurile în care poate. Unul dintre acestea este prin intermediul plămânilor. Cea mai excretată cetonă este acetona, care are un gust dulceag şi este principala cauză a respiraţiei urât mirositoare. Cei mai buni prieteni în acest caz îţi vor fi pastilele mentolate, fără zahăr şi apa cu arome.

Crampe musculare

Insulina stimulează rinichii să reţină sodiu, aşa că atunci când ai o dietă săracă în carbohidraţi, nivelul de insulină din organism va fi foarte scăzut, deci nu va mai stimula rinichii să reţină sodiu, ceea ce va duce la crampe musculare. Şi faptul că nu mai mănânci fructe te privează şi de potasiu şi alţi nutrienţi care te-ar ajuta să faci faţă crampelor, mai ales cele apărute la musculatura picioarelor. Organismul ar trebui să se adapteze şi la această situaţie, dar dacă simptomele persistă, vorbeşte cu mediul tău, care îţi poate prescrie suplimente alimentare care să diminueze aceste probleme.

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Afinele, indicate în curele de slăbire
Afinele, indicate în curele de slăbire