Dacă vrei să slăbeşti rapid pentru un eveniment important care va avea loc curând, dieta militară ar putea fi soluţia. Potrivit celor care au încercat-o deja, poţi slăbi în doar o săptămână până la 4,5 kilograme, urmând un regim alimentar sărac în grăsimi, care să nu depăşească 1.400, 1.200, respectiv 1.100 de calorii în primele trei zile „de armată”.
De asemenea, dieta militară pune preţ pe anumite combinaţii alimentare care se presupune că ar accelera metabolismul, deci ar fi mai multe calorii arse în acest interval. Spre deosebire de alte diete, acest regim nu presupune consumul unor alimente exotice sau administrarea anumitor suplimente, ceea ce poate fi considerat o bilă albă.
Partea mai puţin bună a acestei diete este că, odată ce vei reveni la regimul alimentar obişnuit, mai ales dacă este unul bogat caloric, există riscul să readuci organismului kilogramele pierdute şi, posibil, chiar unele extra. În plus, nu este exclus nici faptul că dieta poate funcţiona diferit în cazul tău, deci să nu slăbeşti atât de mult cât susţin adepţii ei, deoarece fiecare organism este diferit şi reacţionează în consecinţă.
Dar să vedem în ce constă dieta militară, cum arată meniul celor trei zile „draconice”, dar şi restul de 4 zile, precum şi avantajele şi dezavantajele acestui regim alimentar.
Dieta militară, numită şi „dieta de 3 zile”, presupune respectarea unui plan alimentar strict în primele 3 zile de regim, urmată de 4 zile în care nu trebuie să depăşeşti 1.500 de calorii pe zi.
Deşi cei care au inventat „dieta militară” susţin că la baza ei stau sfaturile nutriţioniştilor armatei americane pentru soldaţii care vor să-şi intre rapid în formă, se pare că nu există nicio dovadă în acest sens.
Acest regim alimentar este împărţit în două etape pe parcursul celor 7 zile: în primele 3 zile trebuie să ţii o dietă restrictivă din punct de vedere caloric (între 1.100 şi 1.400 de calorii), fără gustări între mese, iar în următoarele 4 zile poţi diversifica dieta, cu condiţia să nu depăşeşti 1.500 de calorii zilnic.
ZIUA 1 – 1.400 de calorii
Micul dejun:
Prânz:
Cină:
ZIUA 2 – 1.200 de calorii
Micul dejun:
Prânz:
Cină:
ZIUA 3 – 1.100 de calorii
Micul dejun:
Prânz:
Cină:
În aceste 3 zile, cafeaua şi ceaiul sunt la discreţie, deci le poţi consuma în orice cantitate doreşti, cu condiţia să nu foloseşti zahăr sau lapte pentru a le îndulci. De asemenea, este recomandat consumul cât mai ridicat de apă – poţi bea şi apă cu lămâie.
Nu sunt premise gustările între mese, dar poţi „trişa legal”, dacă putem spune aşa – de exemplu, în cazul în care la micul dejun nu poţi mânca şi mărul sau jumătatea de banană, le poţi aloca altei mese din zi sau între mese, pentru a păcăli foamea.
Ce nu ai voie să mănânci şi să bei în aceste 3 zile: lapte, sucuri de fructe, dulciuri, alte fructe decât cele indicate, îndulcitori artificiali (stevia este permisă).
Dacă ai reuşit să treci cu bine de cele 3 zile, în următoarea perioadă te vei „răsfăţa” cu gustări între mese şi nu vei mai avea restricţii în ceea ce priveşte grupele alimentare, dar cu condiţia ca la sfârşitul zilei să nu aduni mai mult de 1.500 de calorii. O aplicaţie care să îţi contorizeze caloriile din ceea ce mănânci s-ar putea dovedi utilă în acest interval.
Nu există studii care să confirme eficienţa acestei diete, însă restricţia calorică pe care o presupune este dovedit ştiinţific că funcţionează în procesul de slăbire. Mai puţine calorii înseamnă mai mult ţesut adipos eliminat.
În ceea ce priveşte combinaţiile alimentare care ar accelera metabolismul, nu sunt dovezi în acest sens. Într-adevăr, cafeaua şi ceaiul pot creşte uşor rata de ardere a caloriilor, dar nu există alimente sau combinaţii alimentare care să aibă acest atu. Singurele grupe alimentare care pot sprijini într-o anumită măsură metabolismul sunt proteinele, dar acestea nu se regăsesc în dieta militară în cantităţi foarte mari, ba mai mult, regăsim în meniu pâine, deci o sursă de carbohidraţi simpli care nu sunt indicaţi în regimul de slăbire.
Revenind la întrebarea din titlu, dacă dieta militară este sau nu eficientă, iată ce spun specialiştii în nutriţie:
Teoretic, urmând acest regim alimentar pe perioada recomandată, este foarte posibilă scăderea în greutate, dar nu se elimină grăsimea, ci în mare parte apa din ţesuturi, ca urmare a restricţiei calorice. În consecinţă, revenirea la regimul alimentar obişnuit poate readuce kilogramele pierdute mult mai rapid, plus refacerea stocurilor de apă. Deci e posibil ca greutatea să fie şi mai mare la scurt timp după revenirea la regimul normal, în comparaţie cu cea dinainte de a urma dieta.
Prin urmare, dieta militară este eficientă şi sustenabilă pe termen scurt, dar nu şi pe termen lung. Dacă vrei să slăbeşti sănătos şi să nu te înfometezi în acelaşi timp, îţi recomandăm alte diete, cum ar fi dieta mediteraneeană, dieta DASH, dieta Weight Watchers, dieta Mayo etc., a căror eficienţă este dovedită prin studii clinice şi în cazul cărora rezultatele se menţin pe termen lung.
Printre avantajele acestei diete putem enumera:
Printre dezavantajele dietei militare amintim:
Concluzia: nu vă puneţi în pericol sănătatea şi silueta pentru a scăpa rapid de câteva kilograme. Dacă vreţi să faceţi o schimbare în ceea ce priveşte regimul alimentar, începeţi cu o schimbare în stilul de viaţă mai întâi de toate: mişcare mai multă, mâncare sănătoasă, minimum 2 litri de apă zilnic, odihnă şi mai puţin stres. Numeroase studii au demonstrat că slăbirea sănătoasă este cea în care se pierd cel mult 450 de grame pe săptămână, printr-o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, care să includă toate grupele alimentare: carbohidraţi complecşi, proteine de calitate, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, everydayhealth.com