Okinawa este una dintre cele mai mari insule din Japonia. De fapt, i se mai spune Churashima, care înseamnă ”insulă frumoasă”. Este considerată una dintre zonele din lume în care oamenii sunt sănătoşi datorită ratei scăzute a bolilor de inimă, cancerului, diabetului şi obezităţii. Mai mult, tot acolo întâlnim persoanele cu cele mai înaintate vârste.
De fapt, în general Japonia este ţara cu cei mai longevivi oameni din lume (90 de ani pentru femei şi 84 pentru bărbaţi), iar Okinawa se bucură de numărul de centenari (100 de ani sau trecuţi de vârsta de 100 de ani), ceea ce înseamnă că există o legătură cu stilul lor de viaţă. De-a lungul anilor s-au făcut studii cu privire la aceste aspecte, iar toate au început cu dieta.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştim, la fel ca în cazul dietei Mediteraneene, este că dieta Okinawa se concentrează mai mult pe modul în care mâncăm decât pe meniul în sine. Este o dietă ingenioasă bogată în nutrienţi şi scăzută în calorii. Deşi nu există restricţii alimentare, dieta Okinawa presupune să nu consumi carne, produse lactate sau făinoase în cantităţi mari. Dieta funcţionează pe baza a două reguli: În primul rând, dieta pune foarte mult accentul pe consumul de plante. În această dietă carnea este mai degrabă văzută ca un condiment, o garnitură, nicidecum ca fel principal. Aşadar, consumul trebuie să fie în cantităţi limitate.
În general, trebuie să consumi multe legume: cartofi dulci şi albi, legume verzi, dovleac, ardei gras şi alge. Fructele galbene predominante fac ca dieta să fie bogată în carotenoide, care ajută la reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţirea funcţiilor sistemului imunitar. De asemenea, dieta presupune şi consumul de tofu şi ciuperci, dar şi cantităţi mici de orez ca sursă de carbohidraţi.
În al doilea rând, se aplică regula 80/20. Şi nu, nu este vorba de ”micile plăceri nevinovate”. În Okinawa oamenii mănâncă până când simt că nu le mai este foame, dar nu în totalitate (în procent de 80%). Trebuie să te gândeşti la acest lucru ca şi când ai lua cina, dar trebuie să mai laşi loc şi pentru desert. Nu mănânci tot din farfurie şi sari peste desert.
În general, această dietă este considerată ideală şi sănătoasă pentru orice persoană, tocmai pentru că implică un consum de alimente neprocesate, proaspete şi hidratante. De asemenea, acestea conţin şi cantităţi mari de fibre şi carbohidraţi, dar puţine calorii şi grăsimi, care ajută la menţinerea greutăţii. Locuitorii din Okinawa consumă în general în jur de 1.200 de calorii pe zi, în timp ce americanii consumă aproape 2.000 de calorii pe zi. Cu ajutorul acestei diete scade riscul apariţiei bolilor cronice.
Pentru că este o dietă în care se cere consumul de fructe şi legume, aceasta asigură necesarul zilnic de vitamine, antioxidanţi şi fibre.
Deşi beneficiile enumerate sunt destul de atractive, trebuie să luăm în calcul şi riscurile la care ne expunem. Această dietă presupune consumul scăzut de carne şi produse lactate, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a nu acoperi necesarul de nutrienţi necesari precum vitaminele B şi D, calciu şi fier. Să nu uităm că reducerea bruscă a numărului de calorii poate fi nu doar dificilă, ci şi periculoasă pentru o persoană obişnuită să mănânce mult. Pentru început, o dietă cu 1.500 de calorii este o alegere rezonabilă.