Dieta OMAD: cum funcţionează, avantaje şi dezavantaje, alimente permise

Dieta OMAD presupune o singură masă pe zi. Adică, 23 de ore nu mănânci nimic, iar în cele 60 de minute rămase poţi avea o masă.
  • Publicat:
Dieta OMAD: cum funcţionează, avantaje şi dezavantaje, alimente permise
FOTO: 123rf.com

Dacă eşti la curent cu ultimele tendinţe în materie de diete, programe de slăbit şi trucuri care să te ajute să scapi de kilogramele în plus, cel mai probabil ai auzit şi de conceptul ”intermittent fasting” sau post intermitent, cum îl numim noi, care poate fi de mai multe tipuri, fie 16:8 sau 5:2, de exemplu. Par destul de restrictive, dar nu la fel de duse la extrem precum dieta OMAD, care presupune o singură masă pe zi (One Meal A Day). Mai exact, timp de 23 de ore trebuie să nu mănânci nimic, iar în acea pauză de 60 de minute ai voie să te bucuri de o masă.

În ultima perioadă, dieta OMAD a devenit populară chiar şi în rândul celebrităţilor, multe persoane susţinând că este o metodă eficientă de slăbire, dar şi un mod de a combate problemele de sănătate şi tulburările cronice.

Cum funcţionează dieta OMAD

Ca multe alte diete, dieta OMAD are propriile reguli. Pentru început, singura ta masă pe zi trebuie consumată de fiecare dată la aceeaşi oră, pentru a crea astfel un program. Este permis consumul băuturilor în timpul celor 23 de ore de post, dar acestea nu trebuie să conţină calorii, printre care putem enumera cafeaua neagră sau apa. Mai mult, alimentele pe care le consumi la singura ta masă din zi, trebuie să fie aşezate pe o farfurie standard şi nu într-un bol, pentru a putea vedea exact cantitatea de mâncare pe care o consumi.

Dieta OMAD: avantaje şi dezavantaje

Cu siguranţă această dietă este una extremă, nu avem niciun dubiu. Dar în unele cercetări în care se vorbeşte despre aspectele pozitive ale postului în general se arată că poate ajuta la scăderea în greutate (toţi ne dorim asta!) şi prevenirea bolilor cronice, în timp ce în alte cercetări se vorbeşte despre reglarea nivelului de glucoză din sânge, aspect ideal în cazul persoanelor care se confruntă cu diabetul. Din păcate însă, acest ”post intermitent”, pentru că nu ai voie să mănânci timp de 23 de ore, te face să te simţi înfometat, lipsit de energie, obosit şi apar acele pofte greu de controlat. În plus, din cauza înfometării, vei ajunge să consumi alimentele nepotrivite atunci când se apropie programul de masă, precum prăjeli, sosuri etc. chiar dacă sunt alimente permise în această dietă. Ţinem să-ţi reamintim că o masă bogată în grăsimi, cu alimente scăzute în nutrienţi te vor face să consumi mai multe calorii decât ai nevoie. Să nu mai vorbim de disconfortul produs la stomac şi schimbările de dispoziţie. Toate aceste lucruri au loc din cauza faptului că avem tendinţa de a ne pierde controlul atunci când urmează să mâncăm după 23 de ore şi se poate ajunge chiar la consumarea mai multor alimente decât este normal.

Un alt aspect negativ ţine şi de faptul că este destul de greu să asimilezi în corp nutrienţii de care acesta are nevoie în fiecare zi, iar deficitul de calorii poate duce şi la deteriorarea muşchilor, deoarece corpul are nevoie de o sursă de ardere pentru a căpăta energie.

Dieta OMAD: alimente permise

Dacă ai decis că dieta OMAD este ideală pentru nevoile tale, ai grijă totuşi să nu pici în capcana de a consuma tot ce-ţi pofteşte inima. Să nu uităm că în această dietă sunt permise orice alimente, dar o dietă echilibrată şi care are la bază carbohidraţi sănătoşi, proteine şi grăsimi sănătoase te va duce către rezultatele mult dorite. Poţi consuma, de exemplu, alimente care conţin foarte multe grăsimi sănătoase, precum avocado, ulei de măsline şi nuci.

De ce nu este recomandată

Dieta OMAD, luând în calcul regulile pe care le impune, nu este tocmai una pe placul tuturor. Sau cel puţin nu este recomandată tuturor. Fiind o dietă care îţi permite să mănânci orice, tentaţia va fi de a face alegeri nesănătoase. Adică, după o zi întreagă în care ai îndurat foamea, cel mai probabil vei alege să mănânci o pizza în loc de o porţie sănătoasă de peşte cu legume. Aşadar, dacă îţi doreşti să încerci o dietă intermittent fasting, optează pentru alte metode (16:8 sau 5:2) care presupun mai multe mese pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult