Cu avalanşa de boli care mai de care mai greu sau mai imposibil de tratat, lumea a început, în ultimii zeci de ani, să dea o atenţie tot mai mare alimentaţiei, considerată a fi principala cauză a declinului sănătăţii la nivel mondial.
Diete mai legere sau mai draconice, planuri alimentare imposibil de urmat, cu denumiri originale, reclamate de vedete sau destinate celor ce vor să-şi schimbe radical stilul de viaţă au început să apară tot mai des, să împânzească Internetul, paginile cărţilor, revistelor, publicaţiilor de specialitate.
Azi e la modă sucul de morcovi, mâine siropul de arţar. Demodata brânzică de vaci a fost înlocuită cu tofu, ciorba de varză nu mai e cool, i-a luat locul în cratiţe brocoliul opărit. Iar dieta Montignac tocami a fost surclasată de dieta Paleo, cea a omului primitiv.
De spaima bolilor incurabile şi a bătrâneţii timpurii, specialiştii propovăduiesc întoarcerea la origini, la natură. Asta înseamnă dieta Paleo, această revoluţie culinară – după cum o numesc acum marii cunoscători ai secretelor dietetice. Dar cum a pornit această aşa-zisă revoluţie? Ei bine, în 2011, autorii ei, Mark Sisson şi Robb Wolf, au fost desemnaţi de către Greatist.com între primii 35 cei mai influenţi oameni din lume în domeniul sănătăţii şi fitnessului, conform Health24.com, pe site-ul Amazon.com, cărţile cu reţete Paleo sunt printre cele mai căutate în ultimii ani, în primăvara acestui an a avut loc prima conferinţă Paleo, în oraşul american Austin, iar anumite programe de fitenss au început să promoveze acest stil alimentar.
Dar ce înseamnă Paleo?
Paleo este un plan nutriţional modern, bazat pe produsele ce stăteau la baza alimentaţiei omului din Paleolitic. Dieta a început să fie cunoscută în 1970, datorită gastroenterologului Walter L. Voegtlin, iar de atunci a tot fost promovată de autori, cercetători, săli de sport etc. Era Paleolitică s-a întins pe circa 2.5 milioane de ani şi s-a încheiat cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, odată cu dezvoltarea agriculturii. Practic, dieta îndeamnă la consumul de fructe, verdeţuri, carne crudă, fructe de mare, nuci, seminţe, ouă şi grăsimi sănătoase.
Toate alimentele pot fi preparate termic. Sunt de evitat lactatele, cerealele, alimentele procesate, zahărul, leguminoasele, uleiul procesat, alcoolul, tot ce conţine amidon. Dieta merge pe ideea că omul a evoluat de-a lungul a milioane de ani sub influenţa mediului ambiental care şi-a pus atfel amprenta, de altfel, asupra genomului uman. Însă de la începuturi şi până în przent, genomul a suferit schimbări foarte mici, prin urmare o dietă similară cu cea a acelor vremuri ar fi cea mai potrivită.
Beneficiile dietei Paleo
Desigur, autorii ei au pornit de la ideea de sănătate, prin urmare, la acest capitol se înregistrează scorul maxim. Consumând alimente aidoma omului primitiv, nivelul de energie este asigurat de-a lungul zilei, astfel că nu vom avea momente de sfârşeală, alaternate cu momente de hiperactivitate. Nu există riscul de supradepozitare a grăsimilor, pentru că sunt arse în mod echilibrat de-a lungul zilei, iar nivelul zahărului din sânge este stabil.
În plus, dinţii se păstrează nu doar puternici, dar şi curaţi în permanenţă, iar întreaga alimentaţie are efect anti-inflamator. Se mai spune că dieta Paleo combate insomnia, reduce alergiile şi ameliorează diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, autoimune, precum şi sinromul colonului iritabil.
Acum, veţi spune că omul primitiv nu trăia foarte mult, ba chiar îşi pierdea viaţa de tânăr. Ei bine, da, spun specialiştii în Paleo, nu trăia mult, însă nu din pricina dietei, ci din pricina condiţiilor grele de viaţă, a mediului ostil, a luptei cu semenii sau cu animalele, a lipsei unui adăpost adecvat. Însă, dacă ar fi avut la îndemână toate elementele unui trai lipsit de pericole şi alte provocări, putem oare fi siguri că ar fi trăit sute de ani, fără să sufere de nici o afecţiune, consumând doar câteva alimente din întreaga paletă de care dispunem în prezent?
Citeşte şi: Mancarea ideala? Hrana din padure!
Cum arata viitorul alimentar al omenirii
Consultaţi cel mai sănătos meniu cu putinţă realizat de cercetătorii britanici