Dieta volumetrică: cum să slăbeşti sănătos minim un kilogram pe săptămână

Studiile din numeroase ţări au demonstrat că oamenii tind să mănânce acelaşi volum de alimente în fiecare zi, indiferent de numărul de calorii al acestora. Deoarece unele alimente sunt mai puţin dense caloric decât altele, dieta volumetrică se bazează pe principiul că poţi consuma mai puţine calorii fără a consuma mai puţină mâncare. Alimentele care au un conţinut scăzut de calorii, dar cu volum mare, te ajută să te simţi sătul, iar asta în timp ce tu scapi deja de kilogramele suplimentare.
  • Publicat:
Dieta volumetrică: cum să slăbeşti sănătos minim un kilogram pe săptămână

Studiile din numeroase ţări au demonstrat că oamenii tind să mănânce acelaşi volum de alimente în fiecare zi, indiferent de numărul de calorii al acestora. Deoarece unele alimente sunt mai puţin dense caloric decât altele, dieta volumetrică se bazează pe principiul că poţi consuma mai puţine calorii fără a consuma mai puţină mâncare. Alimentele care au un conţinut scăzut de calorii, dar cu volum mare, te ajută să te simţi sătul, iar asta în timp ce tu scapi deja de kilogramele suplimentare.

Inventată de Barbara Rolls, profesor de nutriţie la Penn State,  dieta “Volumetrics” este mai mult concentrată pe densitatea calorică a alimentelor şi este flexibilă cu felul în care îţi alcătuieşti meniurile.

Ce alimente ai voie să mănânci în dieta volumetrică?

Învăţând cum să reduci numărul de calorii al meselor, vei putea face alegeri care să combată foamea. Alimentele sunt împărţite în patru grupe mari:

1. Alimente cu densitate calorică foarte mică: fructe, legume, lapte fără grăsimi şi zeamă de supă.
2.  Alimente cu densitate calorică mică: fructe şi legume amidonoase, quinoa, cartofi dulci, cereale, carne slabă, leguminoase şi mâncăruri mixte cu conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi fasolea sau spaghetele integrale.
3. Alimente cu densitate calorică medie: carne, brânză, pizza, salată, pâine, covrigi, îngheţată şi prăjituri, cartofi copţi etc.
4. Alimente cu densitate calorică mare: cartofi prăţiţi, biscuiţi, chipsuri, bomboane de ciocolată, nuci, unt şi ulei.

Cum funcţionează dieta volumetrică?

Primul pas în această dietă va fi să alegi cât mai multe alimente din primele două grupe. De asemenea, atunci când alegi alimente din categoriile trei şi patru va trebui să fii atentă la dimensiunea porţiilor.

Fructe şi legumele sunt sunt ideale, deoarece te vor sătura fără să crească numărul caloriilor din dieta ta. Un kilogram de morcovi cu densitate scăzută, de exemplu, conţine aceeaşi cantitate de calorii ca şi 30 g de arahide.

Dieta volumetrică nu recomandă săritul peste mese, ba chiar recomandă să serveşti toate mesele, adică micul dejun, prânzul, cina, două gustări şi desert. Stricteţea dietei depinde doar de tine, principala linie pe care trebui să o urmezi este să alegi din lista de alimente mai slabe caloric, ori de câte ori poţi, pe parcursul întregii zile. Gândeşte-te mereu unde poţi înlocui un aliment din categoria patru, de exemplu cartofii prăjiţi, cu un aliment din categoria unu sau doi (de exemplu, un cartof dulce copt).

Alimentele bogate în apă joacă un rol important în dieta volumetrică, deoarece apa măreşte greutatea alimentelor, dar fără a veni cu calorii suplimentare. Zeama de supă (80-95% apă), fructele şi legumele (80-95% apă), iaurtul (75% apă) şi, da, pastele (cu 65% apă) se numără printre cele mai bune decizii.

De asemenea, poţi mânca din plin alimente similare ca textură şi servire cu ceva de care îţi e poftă: spre exemplu, beţişoare de morcovi cu hummus, în loc de chipsuri cu sos de brânză. Iar dacă într-adevăr îţi e poftă de alimente din a patra categorie, echilibrează-le pe parcursul zilei cu alimente corect alese.

Ce cheltuieli poţi avea cu dieta volumetrică?

Specificul acestei diete este suficient de permisiv ca să nu necesite investiţii mai mari decât în mod obişnuit. Nu ai nevoie de cine ştie ce alimente exotice: legumele şi produsele de la piaţă sunt perfecte. Poţi încropi o masă din orice ai în frigider, atâta timp cât ţi-ai făcut piaţa cu gândul la dieta volumetrică.

Vei pierde în greutate cu dieta volumetrică?

Toate studiile sunt de acord că  da. În general, dietele bogate în alimente cu calorii puţine ajută fătă greş la pierderea în greutate.

Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică în 2007, cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu două feluri de diete, pentru 97 de femei obeze. O dietă era cu conţinut scăzut de grăsimi, iar alta era o dietă cu conţinut scăzut mai mic de calorii, în care primordiale erau fructele şi legumele. După un an, ambele grupuri au pierdut în greutate, dar femeile aflate la dieta cu fructe şi legume au pierdut şi mai mult: 14 kg, comparativ cu 11 kg în celălalt  grup. Cercetătorii au considerat dietele cu densitate redusă de energie o modalitate eficientă de a reduce kilogramele si de a îţi mentine greutatea.

O revizuire a 13 studii publicate în aprilie 2016 în revista Nutrients a constatat o legătură semnificativă între alimentele cu densitate redusă de energie şi reducerea greutăţii corporale. În octombrie, un alt studiu publicat online în Jurnalul European de Nutriţie a analizat modelele consumului de alimente la peste 9500 de adulţi. Persoanele în deita cărora existau cantităţi mai mari de alimente cu densitate redusă a energiei aveau IMC mai mici, dimensiuni mai mici ale taliei şi erau mai puţin susceptibile de a ajunge obeze.

(Sursa studiilor: http://health.usnews.com)

Cât de uşor este să ţii dieta volumetrică?

Este un regim uşor de ţinut şi îngăduitor cu toată lumea, inclusiv cu vegetarienii. Senzaţia de foame va fi aproape inexistentă, pentru că ai trei mese pe zi şi două gustări, ba chiar şi deserturi. Accentul se pune pe realizarea unei îmbunătăţiri inteligente şi durabile a obiceiurilor alimentare,  doar prin reducerea densităţii calorice zilnice.  Alcoolul este acceptat, dar în mod moderat şi nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi, în schimb va trebui să le scazi din numărul de calorii zilnice.

Pentru reţete, în cărţile despre dieta volumetrică poţi găsi sute de sfaturi pentru aperitive, supe, sendvişuri, paste şi mâncăruri vegetariene, create special pentru pentru a reduce densitatea de energie din fiecare fel de mâncare. Vei învăţa treptat şi cum să reduci densitatea energetică din diverse meniuri. De exemplu, în locul macaroanelor cu brânză, poţi folosi paste făinoase de grâu integral, brânză cu conţinut scăzut de grăsimi şi în completare o porţie de legume.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News