La fiecare început de an, doamnele caută frenetic reţete-minune de slăbire şi îmbogăţesc patronii sălilor de sport cu abonamente făcute în speranţa de a da jos kilogramele depuse în vacanţa de iarnă.
Deşi unele diete şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, se pare că există şi cure de slăbire care ar trebui cu orice preţ evitate. Iar Whole30 este una dintre acestea.
Potrivit independent.co.uk, această dietă este campioană la capitolul ineficienţă, dar şi pentru că presupune restricţii greu de respectat.
Topul a fost realizat de o echipă de academicieni în domeniul nutriţiei şi a ţinut cont de urmtoarele criterii: efectul pe termen lung şi cel pe termen scurt, eficienţa în prevenirea bolilor, uşurinţa cu care poate fi urmată, siguranţa şi asigurarea nevoilor nutriţionale optime.
Astfel, analizând peste 38 de diete, experţii au decis: dieta Whole30 este cea mai ineficientă, periculoasă şi greu de urmat cură de slăbire. La popul opus se situează dieta DASH – află aici ce presupune această dietă!
După cum îi spune şi numele, dieta trebuie ţinută 30 de zile, dar, foarte important, persoana care o urmează trebuie să îşi schimbe complet stilul de viaţă, atât în această perioadă, cât şi după aceea. Ideea principală este că trebuie să renunţi de tot (adică pentru tot restul vieţii, în caz că nu aţi înţeles) la anumite categorii de alimente. Promotorii dietei spun că 30 de zile în care nu consumi aceste alimente te vor „lecui” de pofte o dată pentru totdeauna.
Vom începe cu această categorie de alimente, pentru că sunt puţine de enumerat. Astfel, pe parcursul celor 30 de zile (dar şi după), ai voie să consumi:
– Carne
– Fructe de mare
– Ouă
– Legume
– Unele fructe
– Uleiuri
– Nuci
– Seminţe
Trebuie să mănânci alimente care conţin cât mai puţine ingrediente (care pot fi uşor pronunţate, deci fără aditivi, conservanţi etc.).
Aşa cum v-am promis, iată categoria de alimente la care trebuie să renunţaţi dacă vă hotărâţi să urmaţi acest regim de slăbire:
– Nu se consumă dulciuri, de niciun fel – includem aici zahărul, siropul de arţar sau de agave, îndulcitorii artificiali, extractul de stevia etc.
– Fără alcool, nici măcar adăugat la fripturi (adăugăm aici tutunul, care se subînţelege)
– Cereale – ovăz, orz, grâu, porumb, orez, bulgur, amaranth, quinoa etc.
– Legume boabe – fasole, mazăre, linte, năut, soia şi derivatele acestora
– Alimente procesate cu caragenan, sulfiţi şi glutamat monosodic
– Lactate – aici includem laptele de vacă sau de capră, smântâna, iaurtul, chefirul, frişca etc.
Încă o regulă: nu ai voie să te cântăreşti pe parcursul celor 30 de zile, deoarece obiectivul este să îţi schimbi obiceiurile alimentare, nu neapărat să slăbeşti, spun cei care promoveză această dietă.
Multe alimente sănătoase sunt eliminate din regim, iar carnea, care ar trebui consumată în cantităţi cât mai reduse, este promovată ca fiind sănătoasă, deoarece are proteine din belşug, care ţin de foame.
Astfel, „mulţi nutrienţi de care organismul are nevoie pentru a funcţiona corect sunt eliminaţi din alimentaţie, existând riscul unor grave tulburări metabolice”, conchid specialiştii care au desemnat Whole30 drept cea mai ineficientă şi nerealistă dietă.
Ţineţi cont că planul descris mai sus ar putea părea uşor de urmat, cel puţin pe o perioadă de 30 de zile, dar acesta trebuie continuat pentru tot restul vieţii, aşa că staţi strâmb şi judecaţi drept, pentru că orice schimbare în regimul alimentar vă poate tulbura metabolismul.
Câte puţin din toate, mai mult sport, odihnă cât trebuie şi un pahar cu vin roşu sunt ingredientele vieţii sănătoase!