Diete de slăbire – de ce nu le putem continua pe termen lung? Răspunde Oana Trifu

Deși ideea că o dietă de slăbire miraculoasă ne va ajuta să avem veșnic greutatea ideală este comodă, în realitate nu funcționează. Iată de ce!
  • Publicat:
Diete de slăbire - de ce nu le putem continua pe termen lung? Răspunde Oana Trifu
Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017, foto Alina Botică

Cine are probleme cu greutatea corporală știe cât de greu este să ajungi în punctul în care să începi o dietă, cât de complicate sunt primele zile de regim alimentar, dar și cât de bine te simți atunci când corpul dă primele semne de remodelare. Ei bine, cunoaște și momentul în care fără să realizeze începe să adauge în meniul alimente ”interzise” sau uită să mai facă mișcare. Nu îi sunt străine nici mustrările de conștiință pe care le resimte atunci când efectul yo-yo s-a reinstalat, iar acul cântarului arată și mai multe kilograme. Urmează cel mai probabil încă o dietă de slăbire, și încă una. Vine cu explicații Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, healthy lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină. 

 CSÎD: De ce nu putem fi pe termen lung la dietă?

Oana Trifu: Dieta presupune un apel permanent la voință. Chiar și oamenii care au fost înzestrați de la natură cu o cantitate enormă din această trăsătură de caracter, ajung în cele din urmă la fundul sacului. Mai apoi, presupunând că ne-am putea abține la nesfârșit, am acumula frustrări peste frustrări și, în cele din urmă, un asemenea stres ar putea dăuna sănătății. Deci pur și simplu nu putem, nu suntem roboți ca să funcționăm după un plan și să circulăm veșnic înfometați și împovărați de pofte.

Efectul yo-yo apare în cele mai multe cazuri după o dietă de slăbire

CSÎD: Ce se întâmplă cu organismul după ce încetăm o dietă, oricare ar fi ea?

Oana Trifu: În funcție de sursă pe care o consulți, se pare că între 80 și 97% dintre cei care urmează o dietă, se îngrașă la loc după terminarea acesteia. Uneori pun și ceva extra. De altfel, există un studiu foarte celebru realizat pe concurenții unui concurs de slăbire de peste Ocean a cărui concluzie sună foarte descurajator pentru cei care plănuiesc să urmeze o curs de slăbire: corpul lor pur și simplu s-a luptat să pună kilogramele la loc.

De ce schimbarea stilului de viață este cheia?

CSÎD: De ce ne întoarcem la vechile obiceiuri de viață după o dietă – de succes sau nu?

Oana Trifu: Pentru că înțelegem greșit tot procesul acesta: m-am îngrășat, am slăbit, acum pot să revin la „normal”. Normalitatea aceea este fix ceea ce ne-a îngrășat într-o primă faza. Parcă Einstein spunea că nu poți să faci același lucru și să te aștepți la rezultate diferite. Diferența majoră între dietă și schimbarea stilului de viață este că în a doua situație nu te mai întorci nicăieri: ai îmbrățișat o schimbare pe care poți și vrei să o păstrezi pentru toată viață. În acest context este normal că vrei să faci o schimbare din care vrei să profite și sănătatea, nu doar silueta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Carnea de pui: cât este de sănătoasă?
Carnea de pui: cât este de sănătoasă?