O serie de studii au dovedit ca, in ultimii ani, obsesia femeilor pentru a slabi este mai puternica decat niciodata. Ar face orice pentru a capata silueta dorita: de la infometare pana la practicarea unor programe de sport extenuante. O regula de aur aplicabila indiferent de tipul dietei alese este urmatoarea: trebuie sa ai o imagine pozitiva despre propria persoana. Este foarte probabil ca rezultatele sa nu fie cele scontate sau sa nu fie vizibile inca din primele saptamani, iar lipsa de incredere in propria persoana sa duca la abandonarea curei.
Diuretic, laxativ si purgativ
Consumul ceaiurilor din plante care au efect diuretic, laxativ sau purgativ determina pierderea in greutate. Practic, ceea ce se elimina este apa din organism. Din cauza acestor laxative si purgative naturale, precum si a diverselor reactii ale organismului, este bine sa incepi cura cu ceai de slabit intr-una dintre zilele tale libere, pentru a testa daca ai conditii optime pentru acest regim. Poti slabi cateva kilograme, dar efectul, neinsotit de dieta, este temporar. Persoanele care retin apa in organism pot opta pentru o cura de doua saptamani cu infuzii de dragaica (sanziene, 2-3 cani pe zi) sau cu infuzie de leustean (doua cani pe zi).
Ce contin ceaiurile de slabit?
Amestecuri de plante: menta, leustean, urzici, soc, ceai verde, coaja de portocale, de mar, de lamaie, frunze de senna, de nuc, de dud, de lotus, flori de hibiscus, macese, radacina de lemn dulce.
Verde mai tare decat negru
De aceasta data, lupta nu se da intre culorile preferate de designeri in acest sezon, ci intre ceaiuri. Chinezii au incoronat ceaiul negru, date fiind multiplele sale calitati, dar unii cercetatori i-au mai stirbit din prestigiu, scotand la iveala faptul ca acesta contine multa cofeina, substanta care accelereaza pulsul inimii, provoaca insomnii si stari de agitatie.In curele de slabire, campion este ceaiul verde. Datorita efectelelor sale digestive, laxative si pentru ca este un puternic stimulator al arderilor din organism, este prezent in mai toate amestecurile de plante folosite pentru a slabi. La fel ca si ceaiul oolong si ceaiul negru, cel verde provine din frunzele copacului Camellia Sinesis, originar din China. Spre deosebire de celelalte tipuri de ceai, cel verde este uscat fara a mai fi macerat.
Slabeste cu o cana de:
1 Ceai verde – contine un numar mare polifenoli si lupta impotriva atacurilor cardiace. Flavonoizii pigmenteaza frunzele de ceai si lupta impotriva infectiilor din organism. Teanina are efect calmant, relaxant, coboara tensiunea arteriala, reduce starile de anxietate si depresie. Teina (cafeina) stimuleaza sistemul nervos si muscular. Teobromina este un metabolit al cafeinei, iar teofilina este indicata in tratamentul astmului bronsic. Preparare: infuzie dintr-o lingurita ceai verde si doua cesti de apa clocotita. Se pot bea peste 3 ceaiuri pe zi.
2 Soc – are actiune laxativa, diuretica si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Preparare: infuzii din trei lingurite de flori de soc si 250 ml de apa clocotita. Se beau 3 cani de ceai pe zi.
3 Hibiscus si macese – este vitaminizant, antidiareic, mineralizant, diuretic. Adjuvant in tratamentul afectiunilor hepatice si renale, diaree. Preparare: infuzii dintr-o lingurita de ceai si 250 ml de apa clocotita.
4 Frunze de senna – au efect purgativ. Se mai folosesc si in combinatii cu galbenele, cu papadie si cu salcam pentru afectiuni ale ficatului si ale bilei. Preparare: infuzii dintr-o lingurita la 200 ml de apa clocotita, 1-2 cani pe zi.
5 Crusin – are efect laxativ si este recomandat in constipatie acuta si boli asociate cu aceasta afectiune, obezitate, hepatita, migrene insotite de constipatie. Mare atentie! Administrarea indelungata a crusinului poate provoca afectiuni ale colonului. Preparare: 2 lingurite de produs se umecteaza cu apa, se lasa in repaus 5 minute, se adauga 200 ml apa calda, se tine apoi 10 minute. Se strecoara si se indulceste dupa gust. Se bea o cana cu ceai caldut seara inainte de culcare; la nevoie, aceeasi cantitate se bea dimineata. Nu se administreaza mai mult de 8-10 zile.
Avantaje vs. Dezavantaje
Plus: Ceaiul contine zero calorii (neindulcit) si contribuie la hidratarea corpului. Consumand zilnic cateva cani de ceai nu-ti se va mai face foame asa des si astfel poti preveni formarea cheagurilor de sange, a problemelor respiratorii, precum si unele afectiuni ale inimii. Are actiune antioxidanta, antiinflamatorie si energizeaza organismul. In plus, ceaiul este la fel de savuros cald sau rece.
Minus: Din pacate, in timpul unei cure cu ceai apar si efecte secundare: ameteli, stari de oboseala si de agitatie, senzatii de uscaciune a gurii, insomnie, crampe. Organismul se deshidrateaza si se demineralizeaza in toata aceasta perioada, de aceea nu prelungiti curele cu ceai. Fara regim alimentar si putina miscare, ceaiul de slabit nu poate face minuni.
Ceaiul e de cursa lunga
Institutul de Cercetare a Obezitatii din SUA a efectuat un studiu comparativ intre doua tipuri de persoane consumatoare de ceai: cele cu vechime de cel putin zece ani si cele care consuma ceai doar ocazional. S-a constatat ca organismul bautorilor constanti de ceai prezinta mai putine tendinte spre obezitate decat al celorlalti.