Dovleacul, leguma-vedetă a toamnei!

Are 36 kcalorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de betacaroten ceea ce face ca dovleacul să se afle pe locul al doilea, după morcov, în topul vegetalelor care conţin acest antioxidant pe care ar fi bine să nu-l ignoraţi în dietă. Motivul: betacarotenul are un rol dovedit în protecţia cardiovasculară.
  • Publicat:
Dovleacul, leguma-vedetă a toamnei!

Are 36 kcalorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de betacaroten ceea ce face ca dovleacul să se afle pe locul al doilea, după morcov, în topul vegetalelor care conţin acest antioxidant pe care ar fi bine să nu-l ignoraţi în dietă. Motivul: betacarotenul are un rol dovedit în protecţia cardiovasculară.

Doriţi încă un argument pentru a consuma dovleac în acest sezon? Previne infecţiile respiratorii prin vitamina A, sintetizată din betacaroten, cea care participă la formarea anticorpilor.
De asemenea, consumul de dovleac este indicat persoanelor care vor să slăbească, celor care au probleme cu glicemia, dar şi în cosmetică, unde este utilizat uleiul din seminţe de dovleac petnru vindecarea arsurilor, a pielii crăpate şi a anumitor răni.

Informatii nutritionale aproximative la 100g de dovleac gătit:

  • Calorii: aproximativ 40.
  • Indice glicemic: 75.
  •  Apă:  90.
  • Proteine: 0,9.
  • Lipide: 0,35 (colesterol=0).
  • Glucide: 8,85 (fibre vegetale=2,8)
  • Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.
  • Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.

Cum se poate consuma dovleacul?

Cei mai mulţi dintre români consumă dovleacul în plăcinte şi tarte, cu mult zahăr şi scorţişoară, însă în acest mod se pierde o mare parte din nutrienţii acestei legume minunate şi calorii nu sunt deloc la număr, favorizând depunerea kilogramelor.

Alegeţi în schimb să faceţi dovleac la cuptor, pe care aţi presărat de la început puţină scorţişoară şi un praf de cardamon, fără  adaos de zahăr. Este cel puţin la fel de dulce şi delicios precum o plăcintă tradiţională de dovleac.

O altă modalitate destul de originală şi total „neautohtonă” de a pregăti dovleacul este supa cremă. Se serveşte cu ceva acrişor, gen chefir, lapte bătut, iaurt sau suc de rodie şi crutoane.
Însă cel mai sănătos – şi, de ce ce nu, cel mai gustos-mod de a găti dovleacul este la aburi, cu ajutorul steamerului.  În felul acesta este cel mai uşor digerabil şi se pierd foarte puţini nutrienţi, spre deosebire de celelalte metode de preparare.

Iată câteva reţete în care dovleacul este actorul principal:

Porc englezesc cu dovleac

Supă de dovleac

Dovleac la cuptor cu merişor


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Top 8 alimente anti-îmbătrânire!
Top 8 alimente anti-îmbătrânire!