Autor: Şerban Blebea
În fiecare zi suntem inundaţi de tot felul de reclame atrăgătoare la sucuri, biscuiţi sau chipsuri.
Ce au toate acestea în comun – sunt alimente procesate, conţin aditivi, coloranţi artificiali, dar mai au încă ceva care te-ar putea interesa mai mult decât toate cele de mai sus la un loc: o etichetă.
Un lucru pe care îl găsesc foarte curios este că foarte puţine persoane acordă importanţă acestor detalii de pe ambalajul produselor pe care le achiziţionează, probabil şi din cauză că nu ştiu exact cum să interpreteze aceste informaţii.
Problema creşterii în greutate este tot mai prezentă în societatea actuală, iar consecinţele acesteia duc la o stimă de sine scăzută, problem grave de sănătate, precum şi deteriorarea vieţii personale şi profesionale. Toate acestea ar putea fi evitate printr-o atenţie sporită la ambalajul produsului pe care îl pui în coş la supermarket.
Ai cumpăra o maşină ştiind doar că este rosie sau verde? De ce ai folosi atunci criterii superficiale pentru a alege mâncarea pe care o bagi în corpul tău?
Este dreptul tău să cunoşti ingredientele care se găsesc în alimentele pe care le cumperi, un drept pe care îţi recomand să îl exerciţi pentru a evita sau chiar combate problemele legate de greutate.
Este important să ştii cum să interpretezi eticheta de pe ambalaj, de aceea îţi voi oferi câteva informaţii suplimentare.
Fiecare gram de:
proteină | = 4 calorii |
carbohidraţi | = 4 calorii |
lipide | = 9 calorii |
fibre | = 0 calorii |
De exemplu, un păhărel de iaurt grecesc de 150 de grame (cu 10% grăsime) îţi asigură 9% din DZR. Acesta conţine 7,5 grame de proteine, 5,3 grame de carbohidraţi, dintre care toate zaharuri, 15 grame de lipide, dintre care 9 grame de lipide saturate şi 0 grame de fibre.
Asta înseamnă (7,5 x 4 calorii) + (5,3 x 4 calorii) + (15 x 9 calorii) = 51 calorii din proteine şi carbohidraţi + 135 calorii din lipide = 186,2 calorii. Având în vedere că mai mult de jumătate din cantitatea de lipide provine din lipidele saturate, nu este un aliment pe care ţi-l recomand în timpul unui regim de slăbire. În schimb, varianta slabă a acestui iaurt este mult mai indicată (2% grăsime).
Valoarea energetică este foarte importantă deoarece dictează câte calorii vei ingera. Totuşi, nu te lăsa păcălit de numărul mic de calorii deoarece el este calculat doar în baza a 100 de ml sau grame din produsul respectiv.
De exemplu, 100 de ml de Coca Cola conţin 42 de calorii, însă o sticlă de 2 litri poate ajunge la 820 de calorii.
Tot aici vei găsi un procent sub forma „x % din DZR” , care se traduce prin cât reprezintă 100 de ml (sau grame) din acel produs comparativ cu doza zilnică recomandată. Această doză zilnică este măsurată pentru un adult cu o greutate medie, deci nu reflectă nevoile tale calorice zilnice. De exemplu, dacă vrei să slăbeşti iar necesarul tău caloric este de maximum 1500 de calorii zilnic, procentul de mai sus nu va corespunde cu realitatea.
Proteinele sunt macronutrienţi extrem de importanţi pentru buna funcţionare a organismului nostru. Ele sunt practic „cărămizile” din care sunt formaţi anticorpii, masa musculară şi intră în componenţa diferitelor sisteme ale corpului.
Consider că fiecare dintre noi ar trebui să consumăm între 0,8 şi 2 grame de proteine per kg/corp, în funcţie de necesităţile zilnice.
Acestea joacă un rol important şi în pierderea de greutate deoarece organismul consumă mai multe calorii în metabolismul proteic decât în cel glucidic sau lipidic.
Carbohidraţii furnizează energia necesară pentru activităţile zilnice, însă surplusul poate să se depoziteze sub formă de grăsime. Nu toţi carbohidraţii sunt identici, ci se pot cataloga în simpli – cum ar fi zahărul şi fructoza – şi complecşi. Aceştia din urmă sunt bogaţi în fibre, ceea ce înseamnă că nu vor duce la o creştere bruscă a nivelului de insulină în sânge. În schimb, carbohidraţii simpli ar trebui evitaţi, în special dacă încerci să pierzi în greutate.
Lipidele sau grăsimile, cum mai sunt trecute pe ambalaj, nu sunt principalul pericol pentru greutatea ta corporală. Ele au un rol important în echilibrul hormonal, în elasticitatea pielii şi în diferitele procese metabolice.
Un dezechilibru hormonal dintre insulină şi glucagon (al doilea hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulin) poate să ducă la creşterea sau pierderea bruscă în greutate, de aceea trebuie să ai grijă să introduci lipidele în alimentaţia ta.
Trebuie să te fereşti în mod special de lipidele de provenienţă animală, care sunt trecute pe eticheta ambalajelor ca lipide saturate.
Fibrele sunt substanţe ce nu pot fi digerate de către corpul nostru, dar care au totuşi un rol foarte important în regimurile alimentare hipocalorice. Acestea scad senzaţia de foame, căptuşesc intestinul subţire şi previn vârfurile bruşte de insulină.
Necesarul zilnic de fibre pentru un adult este în jur de 40 de grame. Foarte multe dintre dietele actuale se bazează pe un aport crescut de fibre, în special datorită calităţii lor de a potoli senzaţia de foame şi pentru că nu aduc un aport caloric. De obicei, fibrele se găsesc în alimentele bogate în carbohidraţi sau chiar şi în legume şi fructe.
Dacă te orientezi spre fructe, optează pentru cele cu un indice glicemic scăzut deoarece au mai multe fibre şi mai puţină fructoză.
O altă variantă pentru aportul zilnic de fibre o reprezintă cerealele, însă cele din comerţ au un conţinut ridicat de zahăr adăugat. De exemplu, muesli din supermarket are 9 grame de fibre şi 62 de grame de carbohidraţi per 100 de grame. Ca să ajungi la doza recomandată de 40 de grame de fibre, ar însemna să introduci în organism şi 275 grame de carbohidraţi, lucru deloc recomandat.
Soluţia ideală ar fi fibrele solubile sau cele obţinute din tărâţe. Aici poţi găsi un raport de 32 grame de fibre per 100 grame de tărâţe, fără nici un gram de zahăr adaugat.
Sfatul meu este să iei o lingură de astfel de cereale cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Acest demers va rezulta în scăderea indicelui glicemic per total şi eliminarea senzaţiei de foame, ceea ce va scădea volumul de alimente ingerate la masa respectivă.
În cadrul programului Slăbeşte cu Şerban ai ocazia să înveţi mai multe despre cum să îţi alegi ceea ce mănânci. Dacă vrei să pierzi în greutate, să-ţi tonifici musculatură şi să înveţi să mănânci sănătos, atunci vino să descoperi cel mai eficient program de antrenament “Măsură S” – Starting UP!
Niciodată nu a fost atât de uşor să faci o schimbare în viaţa ta.