Cofeina micsoreaza absorbtia acestuia, dar efectul poate
fi combatut printr-o usoara crestere a consumului de alimente
bogate in calciu. O ceasca de cafea produce o pierdere de 2-3 mg
de calciu, care poate fi acoperita prin consumul unei linguri de
lapte.
Conform studiilor, la femeile tinere care au un aport adecvat de
calciu, consumul moderat de cofeina (o ceasca de cafea sau doua
cesti de ceai pe zi) nu are un efect semnificativ asupra sanatatii
oaselor. Efectul fosforului din alimente asupra calciului este
minim.
Unii cercetatori afirma ca efectul negativ al consumului de
alimente bogate in fosfati, cum sunt de exemplu
bauturile racoritoare carbogazoase, este de fapt
cauzat de inlocuirea laptelui din alimentatie, si nu de nivelul de
fosfati in sine.
In schimb, alcoolul poate reduce absorbtia intestinala a
calciului. De asemenea, el poate inhiba enzimele din
ficat care ajuta la conversia vitaminei D in forma activa a
acesteia, ceea ce reduce absorbtia calciului.
Totusi, deocamdata nu se cunoaste cantitatea de alcool necesara
pentru a afecta absorbtia calciului. Studiile actuale furnizeaza
rezultate contradictorii in legatura cu efectul pozitiv sau negativ
al consumului moderat de alcool asupra sanatatii oaselor.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?
Citeste si: Fa-ti
plinul de calciu! Ai grija la cantitati!