Este o radacina cu o forma extrem de particulara si coaja sidefie. Cat despre gustul si aroma lui, iti plac sau nu. Cale de mijloc nu prea exista. Cert este ca ghimbirul ar trebui sa faca parte din colectia de plante pentru acest sezon al oricarei pasionate de cooking si sanatate.
Mie una, imi place mult gustul de ghimbir, va declar de la inceput. Iar in sezonul acesta, am facut o obsesie noua pentru supa clara, fierbinte de curcan (carnea o mai variez cu pui sau vita) in care adaug chiar de la inceput ghimbir, telina, lemongrass si alte radacinoase albe. Pentru consistenta, adaug dovlecei, praz, cateva foi de varza sau bucati mari de dovleac. Pentru a fi in ton cu gustul iute al ghimbirului, impregnat in toate legumele incluse, dar si in bucatelele de curcan, mai adaug si piper.
Este o supa care te incalzeste pana in maduva oaselor sau pana in adancul creierului, decongestionand mucoasa nazala si a sinusurilor, datorita uleiurilor volatile. De aceea, tin sa va marturisesc ca o folosesc si ca leac atunci cand simt ma mai „paste” o raceala sau o administrez musafirilor infrigurati. Dupa ce am pus supa in farfurie, o stropesc cu putin ulei de dovleac.
Doar cateva picaturi, care infrumuseteaza, dar adauga un plus de savoare supei. Sa revenim la subietul nostru! Ghimbirul e folosit in bucatarie si innobileaza orice prajitura sau aluat, de la clasica turta dulce pana la prajiturelele simple sau ingenioase, combinat cu morcov, dovleac sau alte fructe.
O idee ingenioasa de gustare pentru copii sau musafiri este si ghimbirul uscat si usor zaharisit in zahar de trestie, amestecat printre alte fructe confiate, migdale, alune de padure sau caju. De asemenea, parfumeaza si schimba gustul unei salate de fructe de sezon.
Ghimbirul este cunoscut ca fiind un vasodilatator puternic, imunostimulant, antioxidant si stimulant al sistemului digestiv prin cresterea secretiei de mucus protector al mucoasei gastrice, impiedicand declansarea ulcerului gastric ori duodenal. Are chiar si proprietati antivirale si antifungice.
Ceaiul preparat din ghimbir este remediul perfect impotriva racelii, dar ajuta si pentru o mai buna circulatie a sangelui.
Este cel mai bun remediu natural pentru greata, in toate formele sub care se gaseste: ulei esential, capsule, macerat in alcool, marinat in miere, murat in saramura sau otet, dupa metodele orientale si in special japoneze, fiert in supe ori preparat ca ceai, in infuzie.
Ghimbirul este unul dintre cei mai redutabili dusmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral in leucemii.
Pe de alta parte, inhiba inmultirea arhicunoscutului helicobacter pillori, bacteria asociata cu instalarea ulcerului sau chiar a cancerului de stomac si colon.
Extrasele de ghimbir stimuleaza imunitatea prin cresterea activitatii timusului si splinei, precum si productia de fagocite. Si in cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca ar inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase.