Chiar dacă respectăm regulile de dietă şi avem trei mese principale sănătoase, se întâmplă câteva dintre ele să fie încălcate de alegerea gustărilor care conţin multe calorii, zahăr sau grăsimi. Dulciurile, produsele de patiserie şi foietajele, în general, dau peste cap tot efortul nostru de a slăbi sau de a ne menţine în formă fizică. Irina Alionte recomandă câteva gustări sănătoase pe care le putem achiziţiona cu un buget redus, dar şi cel mai des întâlnite cinci motive pentru care nu reuşim să ne ţinem de dietă sau să ne păstrăm silueta.
„Pe lângă faptul că mâncăm o cantitate mai mare de alimente decât are nevoie organismul nostru, mai sunt alte motive importante pentru care ne îngrăşăm ori nu reuşim să slăbim:
„Iată câteva idei de gustări sănătoase, cu un conţinut redus de calorii, pe care le poţi include în dieta ta zilnică. Ia-le la birou de acasă ori cumpără-le din magazinul de lângă birou. Cu siguranţă le găseşti:
Migdale, alune şi nuci – sunt sănătoase şi săţioase, însă crude, nu prăjite sau cu adaos de sare!
Fructe uscate – Cele deshidratate dau senzaţia de saţietate până la următoarea masă. Însă o mână de fucte uscate este de ajuns, nu mai mult.
Fructe proaspete – sunt sănătoase, pline de vitamine şi pot fi consumate între mese, însă în cantităţi reduse, pentru că au destul de multe zaharuri naturale. O gustare sănătoasa poate include un fruct la alegere (un măr, o pară, o banană) sau poţi opta pentru combinaţii de fructe şi legume proaspete, consumate sub formă de smoothie. Nu depăşi însă cantitatea de 200 ml şi nu adăuga zahăr suplimentar.
Iaurturi – în cantităţi mici (150-200 ml) şi naturale, nu cu fructe, pentru că au zahăr adăugat. Poţi opta şi pentru o lingură de miere la final, dacă simţi nevoia de dulce.
Lapte cu cereale – Aceasta este una dintre gustările alese de multe persoane. E indicat să ai cereale integrale. În combinatie cu o cană de lapte, acestea aduc un aport de 200 calorii organismului.
Acestea sunt cele mai simple opţiuni pentru gustări sănătoase între mese. Nu exagera în ceea ce priveşte cantităţile pe care le consumi, evită-le pe cele care conţin zahăr adaugat şi alege un meniu diversificat în fiecare zi”, adaugă Irina Alionte.