„Hoţii” din farfurie – topul alimentelor care te lasă fără energie

Există numeroase cauze care pot determina oboseala şi starea de moleşeală de după-amiază, printre care lipsa odihnei, volumul epuizant de muncă, anumite afecţiuni nedescoperite sau chiar greutatea corporală, însă cel mai important vinovat este propriul frigider. Altfel spus, ceea ce mănânci poate fi cauza lipsei tale de energie.
  • Publicat:

Există numeroase cauze care pot determina oboseala şi starea de moleşeală de după-amiază, printre care lipsa odihnei, volumul epuizant de muncă, anumite afecţiuni nedescoperite sau chiar greutatea corporală, însă cel mai important vinovat este propriul frigider. Altfel spus, ceea ce mănânci poate fi cauza lipsei tale de energie.

Prin urmare, am cerut părerea specialistului în nutriţie, Dr. Luminiţa Florea, şi am aflat care sunt cei mai mari „hoţi de energie” din farfurie.

Din start, trebuie să precizăm că există mai multe mecanisme a furtului de energie.

Pe de o parte, prin „furt vascular” (se redirecţionează circulaţia cu oxigen de la nivel central cerebral către etajul digestiv – stomac, duoden, intestinul subţire), atunci când se consumă o masă foarte calorică, încărcată în alimente grase, bogate în grăsimi saturate şi glucide rafinate, cum sunt de exemplu produsele cu făină albă sau cu zahăr, prelucrate incorect din punct de vedere  gastrotehnic – prăjire, afumare, conservare, cu continut crescut de conservanţi şi aditivi.

Alteori, lipsa de energie are drept cauză carenţele de  tip ,,furt de minerale şi vitamine” (calciu, magneziu, fier, vitamina A, D, C) din rezervele personale ale organismului ( spolierea depozitelor) sau prin scăderea absorbţiei lor din alimentele sănătoase consumate alături de cele mai sus amintite, rezultatul fiind oboseala cronică şi deficitul energetic permanent.
 

Iată, deci, cele trei mari categorii de alimente care sunt vinovate de lipsa de energie:

  1.  grăsimile saturate  de origine animală (carnea grasă, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, unt/ smântână integrale, brânzeturile foarte grase – oaie/ bivoliţă, prăjelile – mici, cârnaţi, chiftele, şnitele, produse tip fast-food);
     
  2. glucidele rafinate (zahărul şi făina albă – prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoşi etc.);
     
  3. băuturile energizante consumate în exces (carbogazoase, cu cofeină, cafeaua şi ceaiul verde în cantitate mare).

Dacă ai totuşi o alimentaţie corectă  iar vitaminele şi mineralele sunt la ordinea zilei, atunci e bine să iei în calcul şi o vizită la medicul specialist, deoarece există o sumedenie de alte posibile cauze pentru lipsa de energie, printre care şi afecţiuni care se pot agrava în timp dacă nu sunt descoperite şi tratate corespunzător, cum sunt de exemplu alergiile, depresia, anemia, hipotiroidismul, bolile cardiace, diabetul, disfuncţiile renale, hepatice sau pulmonare. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”