Beneficiile hreanului: acesta este o rădăcinoasă bogată în nutrienţi , o plantă rezistentă atât la temperaturi joase, cât şi la secetă. Rădacina de hrean are numeroase proprietaţi curative si conţine numeroase vitamine, C, A, B1,B2, săruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, aspargină, uleiuri volatile. Mirosul înţepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil, care se regăseşte şi în usturoi , dar şi în ceapă, şi care , prin radere, dă naştere unei substanţe, mirosina, ce oferă proprietăţi iritante plantei.
“Hreanul poate fi adăugat în salată, consumat sub formă de sos sau folosit la pregătirea preparatelor din carne. Hreanul conţine de două mai multă vitamina C decât lămâia, vitamine din grupul B şi minerale, printre care potasiu, calciu, fier şi fosfor”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Copiii mai mici de 4 ani: Hreanul nu este recomandat copiilor mici, deoarece poate provoca probleme la nivelul tractului digestiv.
Sarcina şi alăptarea. Hreanul nu este benefic dacă eşti gravidă sau alăptezi. Hreanul conţine ulei de muştar, care poate fi toxic şi iritant.
Hreanul nu este benefic dacă suferi de ulcer, boală inflamatorie intestinală, infecţiile sau alte afecţiuni ale tractului digestiv. Hreanul poate irita mucoasa digestivă.
Glanda tiroidă (hipotiroidism). Hreanul nu este indicat dacă suferi de hipotiroidism.
Rinichii. Evită utilizarea hreanului dacă ai probleme cu rinichii. Există îngrijorarea că hreanul ar putea creşte fluxul de urină. Aceasta ar putea fi o problemă pentru persoanele cu afecţiuni renale.