Ştiai că în organismul uman sunt mai multe bacterii decât celule? Numai în sistemul imunitar digestiv trăiesc peste 5000 de specii de bacterii. Nu te speria! Majoritatea microorganismelor care trăiesc la nivel intestinal – mai mult de un kilogram – nu sunt dăunătoare.
Ele ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, la digerarea zaharurilor din lapte (lactoza), la absorbţia nutrienţilor şi, în general, la păstrarea sănătăţii tractului digestiv. Dar unele bacterii intestinale pot provoca o serie de afecţiuni. Şi, surprinzător sau nu, iaurtul te ajută să scapi de problemele cauzate de acestea. Iată, deci, de ce este bine să ai mereu în frigider o cutie de iaurt!
Iaurtul este fabricat prin adaosul de bacterii in laptele dulce. Bacteriile consumă astfel zahărul din lapte şi elimină acid lactic (acelaşi acid care se elimină în muşchi, în timpul efortului fizic), care dă caracterul acru al laptelui. Anumite bacterii din iaurt produc acizi care distrug bacteriile dăunătoare, inclusiv germenii care produc boli.
Consumă iaurt pentru sănătatea tractului digestiv
Într-un iaurt sănătos, 85% din bacterii sunt microorganisme din familia Lactobacillus. Procentul rămas este, în mare parte, alcătuit din alte tipuri la fel de benefice. Dar, dacă luaţi antibiotice, medicamentele vor distruge, pe lângă bacteriile vinovate de infecţie, şi pe cele „benefice”. Acest lucru poate duce la apariţia diareii, a crampelor abdominale, a flatulenţei şi a balonării, a infecţiilor cu fungi, precum şi la o absorbţie mai dificilă a nutrimentelor.
Iaurtul poate să prevină aceste neplăceri. Cercetătorii americani au descoperit că pacienţii care au consumat, zilnic, 250 de gr. de iaurt au suferit cu 50% mai puţin de aceste afecţiuni.
Iaurtul a fost folosit de secole ca leac popular dar numai în ultimele decenii oamenii de ştiinţă au descoperit cu adevărat cât de benefic este pentru sănătate. Iată alte beneficii ale consumului de iaurt:
Ce să cauţi
Nu îţi închipui că toate produsele cu iaurt care se vând în magazine conţin bacterii benefice pentru sănătate. Caută produsele care au înscrise pe ambalaj cuvintele „viu”, „activ”, sau „bio”. Şi, pentru a te asigura că beneficiezi cît de mult posibil de microorganismele bune, cumpără şi consumă doar iaurturi proaspete!