Insa ceea ce stim noi despre alimente s-ar putea sa fie total
gresit si sa ne punem organismul in pericol. Iata cateva mituri
„dietetice” pe care ar trebui sa le stii inainte de a te pune pe
treaba:
1. Carnea alba contine mai putine grasimi decat carnea
rosie
Nimic mai gresit! O bucata de carne alba poate fi de cateva ori mai
grasa decat cea rosie. „Mitul dateaza probabil de acum multi ani in
urma, cand macelarii casapeau zilnic animale masive, cu continut
mare de grasime”, explica specialistii, citati de Daily Mail. Astazi, cele doua tipuri
de carne au aproximativ acelasi continut de grasime: un gratar slab
de vita poate avea minumum 5% grasime la suta de grame, in timp ce
un copan de pui poate avea maximum 9% grasime la suta de
grame.
2. Legumele colorate au mai multi nutrienti decat cele mai
putin colorate
Alt mit pe care oamenii de stiinta l-au rasturnat cat ai zice
„leguma”! Ni se tot spune sa mancam vegetale intens colorate, cum
ar fi spanacul inchis la culoare, varza rosie, ardei grasi cat mai
rosii… Este adevarat ca acestea contin mai multi antioxidanti, insa
daca ne gandim la nutienti nu ar trebui sa le excludem din
alimentatie pe cele palide. Varza alba contine
cantitati mari de vitamina A, B, C si K, fier, calciu si fibre, in
timp ce conopida este o sursa excelenta de
vitamina C.
3. Cafeaua ne deshidrateaza
Nici gand! Statisticile
arata ca 50% dintre britanici se tin la distanta de cafea, crezand
ca are efect diuretic (determina organismul sa elimine fluidele
prin stimularea productiei de urina). In realitate, in privinta
bautorilor infocati, cafeaua nu are un astfel de efect. Chiar daca
la primele cesti s-ar putea sa mergi mai des la toaleta, cu timpul,
corpul se obisnuieste si nu mai raspunde in acest fel.
4. Afinele contin cea mai mare cantitate de anti-oxidanti
dintre toate fructele
Datorita cantitatii mari de antioxidanti pe care le contin, afinele
sunt cunoscute drept super-fructe, insa acest lucru nu ar trebui sa
le confere statutul de cele-mai-cele-alimente. Micutele
„albastrele” contin, intr-adevar, o cantitate insemnata de
antioxidanti insa doar dintr-o singura familie, si anume
antocianinele, care se gasesc si in struguri. Iar ultimele studii
arata ca ciocolata neagra ar putea detrona oricand afinele in
clasamentul alimentelor bogate in antioxidanti.
5. Ouale cresc nivelul de colesterol
Cu multi ani in urma, ni se spunea sa nu lasam nici o zi sa treaca
fara sa mancam un ou. Astazi, aflam ca ouale nu fac bine la inima.
Ce ar trebui sa facem? Ce ne dicteaza intuitia, desigur, insa,
inainte de toate, haideti sa aflam ce spun ultimele cercetari!
Oamenii de stiinta de la Universitatea Surrey au descoperit ca
persoanele care consuma zilnic un ou, timp de 12 saptamani, nu au
probleme cu colesterolul. In plus, ouale au putine calorii (doar 75
intr-un ou fiert), contin vitamina D, B12 si multi alti
nutrienti.
Citeste si:
De ce sa nu renuntam la grasimi
Nu va mai chinuiti. Sauna nu ne scapa de
toxine!
Dieta pe termen scurt vs. dieta pe termen lung