Kilogramele în plus, rezultatul societăţii moderne?

Cum ne poate influenta societatea in alegerea alimentatiei si care este impactul promovarii agresive a produselor nesanatoase asupra siluetei si sanatatii noastre? Cum am ajuns sa ne ingrasam 15 kg in doar cateva luni si de ce nu reusim sa slabim mai repede decat ne-am propus? Afla toate raspunsurile citind un extras din cartea autoarei „Slăbirea rapidă şi menţinerea greutăţii”, Flavia Deak.
  • Publicat:
Kilogramele în plus, rezultatul societăţii moderne?

Te-ai întrebat vreodată de ce ai ajuns în situaţia actuală? De ce acea pereche de blugi din facultate, care îţi stăteau atât de bine, acum nu îi mai poţi încheia?  

De ce alegi o rochie lungă în locul celei mai scurte care să îţi pună în evidenţă talia, doar pentru că nu mai eşti atât de mândră de talia ta subţire şi nici de picioarele până nu demult atât de silfide şi frumoase?  

Toţi ştim că de vină pentru această imagine este o combinaţie unică a stilului de viaţă pe care îl ducem,  a valorilor pe care societatea în care trăim ni le instaurează, a tuturor obiceiurilor dăunătoare şi rigide pe care cu toţii le urmăm cu stricteţe şi sfinţenie.

Ne complacem în situaţia creată ca urmare a propriilor noastre obiceiuri greşite, preferăm o cafea pe fugă dimineaţa, după o ţigară “zdravănă”, mâncăm  un sandviş la amiază în faţa calculatorului, nu cumva să pierdem vreun mail important, şi ne înfruptăm pe cinste seara acasă, după o zi petrecută la birou sau la şcoală, cu puţină mişcare, un măr la 3 zile, un suc acidulat pe stomacul gol şi neapărat un covrig cald de la patiseria din colţ.

Iar în weekend ce facem? Să nu credeţi că ne deşteptăm…nu. Preferăm să mergem la grătare cu prietenii, la un mic, o bere, porţii xxl de cartofi prăjiţi, sosuri, friptane şi nemaiauzite fast-food-uri, sau stăm acasă şi ne uităm la televizor, nu înainte să fim ghiftuiţi. Cu alte cuvinte, VEGETĂM. Mâncăm şi stăm!

Să facem un exerciţiu de imaginaţie: întreabă-te ce mănânci zilnic, cum mănânci, cât de des mănânci şi apoi gândeşte-te câte vitamine, minerale, fibre şi proteine are fiecare aliment în parte, cât de multă mişcare faci zilnic şi vei avea rezultatul actual şi răspunsul la întrebările: “De ce m-am îngrăşat, De ce nu pot slăbi, De ce nu pot scăpa de burtă, De ce nu îmi mai vin blugii?”

De prea multe ori, stilul de viaţă al fiecăruia dintre noi este de vină pentru situaţia în care am ajuns şi pentru stadiul în care ne aflăm. Ne-am transformat, din păcate, într-o societate de oameni obsedaţi de regimuri, siluete perfecte, pentru care nici o greutate nu este ideală.

Există diete şi diete, unele mai “înflorite” decât altele. Pentru cei care vrem să ne menţinem greutatea sau să slăbim sănătos, răspunsul nu este un regim de 2 luni, 3 zile sau o săptămână, ci o nutriţie optimă, care spune ADIO multor tentaţii care ne invadează viaţa şi care presupune înlocuirea vechilor obiceiuri cu altele noi, cu alternative mai potrivite care vor duce în timp la un corp sănătos şi bine proporţionat.

Trenduri alarmante ale societăţii moderne

Deşi este greu de acceptat, suntem toţi un produs al societăţii în care trăim şi care se ghidează după anumite reguli pe care, fără să ne dăm seama, le urmăm cu sfinţenie. Noi, consumatorii, le luăm ca atare fără a încerca să aflăm varianta adevărată din spatele acestor teorii, menite să ne determine să consumăm tot felul de alimente şi apoi pilule pentru slăbit.

De aici pornesc trendurile de-a dreptul alarmante ale unei societăţi focalizate pe profitul cu orice preţ. Vă întrebaţi care sunt aceste trenduri şi obiceiuri? Iată-le enumerate mai jos:

  • Excesiva rafinare a anumitor alimente, dar şi natura lor îndoielnică care dereglează metabolismul şi duce la apariţia  a numeroase boli;
  • Consumul prea mare de grăsimi dăunătoare sau consumul prea scăzut al grăsimilor bune şi esenţiale corpului;
  • Privarea organismului de beneficiile legumelor şi a produselor de origine animală prin modul de gătire neadecvat
  • Combinaţiile alimentare între diferitele grupuri de alimente
  • Excesul de zahăr şi îndulcitorii artificiali
  • Consumul sucurilor carbogazoase, care dau senzaţia de balonare
  • Nerespectarea celor 3 mese esenţiale
  • Micile gustări dintre mese, care sunt de regulă formate din covrigei şi ciocolată
  • Consumul prea mic de apă şi lichide care să ne hidrateze
  • Mâncatul pe fugă sau la televizor
  • Lipsa mişcării, comoditatea şi sedentarismul

Majoritatea oamenilor ar prefera ca rezultatul acestor trenduri să nu fie excesul de greutate sau să existe acea modalitate magică prin care acele kilograme inestetice să dispară fără efort. Din păcate însă, acestea sunt regulile care ne guvernează stilul de viaţă şi cărora noi le permitem să-şi lase amprenta asupra greutăţii noastre, asupra aspectului nostru, dar mai ales asupra sănătăţii noastre.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult