Conform studiului calitativ realizat în luna septembrie de EXACT Cercetare şi Consultanţă, lactatele sunt percepute cel mai adesea ca alimente aparţinând unui stil de viaţă sănătos.
„Această categorie de produse este asociată de către participantele la studiu cu ideea de puritate, naturaleţe şi familiaritate. În plus, aceasta este văzuta ca adresându-se oamenilor energici, activi, dinamici, care apreciază tot ce înseamnă natural şi sănătos”, declară Irina Rainer, coordonatorul studiului.
Sunt considerate ca fiind varianta cea mai potrivită pentru consum produsele cu un procent „normal” de grăsime, cele cu conţinut scăzut de grăsime fiind asociate de consumatorii de gen feminin cu ideea de probleme medicale sau cure stricte de slăbire.
În opinia participantelor la studiu (femei cu vârsta cuprinsă între 35-59 de ani), procentul de grăsime din produsele lactate este strâns legat de:
Categoria lactatelor este una foarte variată, beneficiind de o gamă largă de produse, despre care consumatoarele au o imagine foarte clară şi bine definită:
→ Laptele este cel mai familiar produs, inspiră o stare de grijă, protecţie, căldură şi este apreciat pentru beneficiile nutritive.
→ Iaurturile (laptele fermentat) sunt asociate cu ideea de vitalitate, dinamism, efervescenţă şi apreciate pentru beneficiile lor în procesul de digestie.
→ Mixurile de brânză cu smântână sugerează ideea de răsfăţ, mulţumire, recompensă, dar şi delicateţe, fineţe, rafinament, feminitate.
→ Untul şi smântâna sunt percepute ca un ajutor în bucătărie, ingrediente de bază pentru diverse reţete şi, prin urmare, familiare, comune, obişnuite.
→ Brânza dulce şi urda definite de ideea de reţete ale buncii, prăjituri de casă, dar oarecum de modă veche.
→ Produsele tartinabile inspiră dinamism, mişcare, rapiditate, ”on the go”.
→ Brânzeturile solide sunt asociate cu ideea de gust, săţietate, consistenţă.
Lactatele reprezintă pentru românce alimente obişnuite în viaţa de zi cu zi, ce reprezintă o soluţie convenabilă şi accesibilă. Referindu-se la beneficiile raţionale percepute atunci când privesc spre categoria lactatelor, participantele la studiu au menţionat faptul că acestea sunt:
Naturale, sănătoase, proaspete – prin asociere cu ideea de tradiţie, fără E-uri, conservanţi, aditivi
Accesibile din punct de vedere al preţului
Flexibile, versatile ca şi consum – apreciate pentru gama largă de momente şi modalităţi de consum
Hrănitoare şi săţioase – percepute a oferi o mare parte din nutrienţii necesari zilnic
Uşoare pentru stomac – uşor digerabile
Practice – nu necesită timp de preparare, potrivite pentru o gustare între mese
Gustoase – asociate cu satisfacţia gustului
Văzute a înlocui sau preîntâmpina anumite tratamente medicale: ajută la digestie (unele lactate sunt percepute a ajuta tranzitul intestinal), previn osteoporoza (prin aportul de calciu), ajută la eliminarea toxinelor.