Laptele din soia, mai sanatos decat cel de vaca?

Laptele din soia este de fapt o bautura vegetala, un lichid care ramane dupa ce boabele de soia sunt inmuiate si apoi stoarse.
  • Publicat:
Laptele din soia, mai sanatos decat cel de vaca?
Laptele din soia, mai sanatos decat cel de vaca?

Lactoza, glucidele primare din laptele de vaca, poate reprezenta o problema pentru anumite persoane. Ele dezvolta intoleranta la lactoza ca urmare a lipsei enzimelor din organism ce sunt necesare pentru a dizolva lactoza.

Astfel, consumul anumitor produse lactate poate provoca gaze, balonare si diaree. In aceste conditii, laptele din soia devine cea mai buna alternativa.

Laptele din soia este de fapt o bautura vegetala, un lichid care ramane dupa ce boabele de soia sunt inmuiate si apoi stoarse.

In prezent, tot mai multe persoane il aleg datorita beneficiilor aduse sanatatii. Iar pentru vegetarieni, acesta constituie un bun substitut pentru laptele de vaca.

Care sunt calitatile laptelui de vaca?

Laptele de vaca furnizeaza glucide, vitamine, minerale, grasimi si vitamine.

O ceasca de lapte de vaca contine 8 grame de proteine si 12 grame de glucide si asigura 30% din cantitatea de calciu necesara zilnic unui adult si 50% din necesarul de vitamina B12 si riboflavina (vitamina din grupul B).

Uneori, laptele de vaca este imbogatit si cu vitamina D pentru a facilita absorbtia calciului.

De ce preferam laptele crud?

Astfel, beneficiile numeroase ale laptelui se regasesc doar in cazul laptelui proaspat. Laptele crud este foarte bogat in enzime si contine toti cei 22 de aminoacizi esentiali. Printre care si fosfatul, important pentru absorbtia de calciu. Laptele crud este cea mai buna sursa de calciu disponibila.

In plus, el contine si multe vitamine, in special vitamina B12, care este destul de greu de gasit in altfel de surse decat cele din carne. In laptele de vaca se gasesc si enzimele IgG si vitaminele A, B si C.

Lipaza, ce ajuta la digestia grasimilor si acidul linoleic ce lupta impotriva cancerului sunt, de asemenea, prezente in laptele de vaca.

Ce face laptele din soia mai bun?

O ceasca de lapte de soia contine aproape 7 grame de proteine, 4 grame de glucide si 4 grame si jumatate de grasimi.

El este bogat in proteine si contine o cantitate considerabil mai mare de fibre decat laptele de vaca. Cel mai mare beneficiu al laptelui din soia sunt izoflavonele, substante chimice similare hormonilor de estrogen. Acestea sunt puse in legatura cu o serie intreaga de probleme de sanatate si raspund pozitiv la prevenirea anumitor tipuri de cancer, boli de inima, osteoporoza si altele.

Laptele de soia nu este lipsit de grasimi. El are chiar mai mult de 2%, cat contine laptele de vaca, dar este lipsit “colesterol rau”, continand de pana la 9 ori mai putine grasimi saturate si de pana la 10 ori mai multi acizi grasi sanatosi.

Astfel, laptele din soia scade colesterolul rau, in timp ce laptele de vaca il creste. In plus, asigura si protectie inimii prin fitochimicalele continute din abudenta.

In laptele din soia, se gaseste o cantitate de patru ori mai mare de vitamina B1 si de doua ori mai mare de vitamina B3 decat in laptele de vaca. El contine o cantitate mai mare si de magneziu, cupru si mangan. Laptele de soia contine de fapt de 42 de ori mai mult mangan decat laptele de vaca, acesta fiind necesar formarii structurii osoase.

Cercetarile au demonstrat ca barbatii care beau doua pahare de lapte din soia in fiecare zi au cu 70% mai putine riscuri sa dezvolte cancer de prostata.

Dar laptele de soia are si lipsuri…

Cea mai mare pierdere a laptelui din soia este lipsa de calciu. El are aproximativ un sfert din cantitatea de calciu continuta de laptele de vaca. Si cu toate ca multi producatori de lapte din soia adauga calciu produselor lor, studiile arata ca acesta nu este la fel de sanatos ca cel de provenienta naturala.

Tu preferi laptele de vaca sau pe cel din soia?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Un martisor aromat de la Fares
Un martisor aromat de la Fares