Laptele integral revine glorios în atenţia noastră. Pentru mult timp s-a spus că numărul de calorii al laptelui integral este mai mare, că acesta conţine mai multe grăsimi saturate, iar astfel produsele lactate integrale s-au pricopsit cu o reputaţie proastă în privinţa sănătăţii, comparativ cu alternativa produselor degresate şi scăzute în grăsimi. Pentru început, haideţi să vedem cum s-a ajuns, de fapt, la aceste concluzii.
Undeva în anii ’90, în perioada în care se dezvoltase o fobie pentru grăsimi, cel mai comun sfat venit din partea specialiştilor în sănătate era acela de a elimina grăsimile din dietă, inclusiv cele care se regăseau în produsele lactate, în special în lapte. Aşadar, oamenii au început să opteze pentru produse fără grăsimi sau scăzute în grăsimi, iar producătorii au început să lanseze produse cu zahăr adăugat şi ingrediente artificiale pentru a le face mai gustoase. Rezultatul? Putem consuma o cantitate de zahăr cât pentru o zi dintr-o singură porţie de iaurt cu căpşuni. Laptele degresat, fără grăsimi şi iaurturile cu arome nu sunt doar bogate în zahăr adăugat şi nu ne satisfac foamea, ci ne privează de beneficiile pentru sănătate pe care le putem obţine din alimentele bogate în grăsimi.
Surprinzător sau nu, produsele lactate bogate în grăsimi ne pot ajuta să ne menţinem la o greutate sănătoasă, acest lucru fiind demonstrat în urma unui studiu care a avut ”în vizor” timp de aproape un deceniu 18.000 de femei sănătoase, descoperindu-se astfel că cele care consumau mai mult lapte integral şi produse lactate bogate în grăsimi aveau şanse mai mici să se cofrunte cu problemele de greutate sau obezitatea comparativ cu femeile care nu consumau produse lactate integrale. Un mic studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie Clinică a descoperit că în urma consumului de produse lactate integrale a crescut nivelul colesterolului bun al participanţilor, în timp ce consumul zilnic al produselor degresate nu a dus la această creştere.
Mai mult, în urma altui studiu s-a descoperit că cei mici care consumau produse lactate integrale aveau un nivel crescut de vitamina D în sânge, comparativ cu cei care consumau lapte cu puţine grăsime. Astfel, cercetătorii sunt de părere că laptele gras poate ajuta corpul copiilor să absoarbă mult mai eficient vitamina D.
Probabil vă întrebaţi care sunt veştile bune, nu? Timpurile s-au schimbat şi mulţi dintre noi ştiu că nu există niciun motiv să ne ferim de grăsimile sănătoase. Cu toate astea, unii dintre iubitorii stilului de viaţă săntos vor consuma în continuare iaurt fără grăsimi pentru a evita grăsimile saturate şi vor adăuga propria sursă de grăsimi sănătoase printre care se numără seminţele şi nucile. Ambele variante sunt o alegere potrivită, dar produsele lactate integrale organice au avantajul de a conţine mai mulţi acizi graşi omega-3 şi acid linoleic (cunoscut şi sub numele ALA), ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase şi controlarea diabetului de tip 2.
Bineînţeles, ca oricare altă grupă de alimente, consumul în exces al produselor lactate nu este tocmai o idee bună. Laptele şi alte produse lactate sunt o sursă excelentă de calciu, iar femeile, de exemplu, au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi. Dacă ai intoleranţă la lactoză, atunci poţi opta pentru produse lactate fără lactoză, iar în cazul persoanelor care urmează dieta DASH pentru a trata hipertensiunea, consumul de produse lactate bogate în grăsimi nu este tocmai o alegere bună, mai ales că, în general, recomandarea specialiştilor este de a consuma produse lactate scăzut în grăsimi, fructe şi legume, aspecte care definesc dieta DASH.