De sănătatea vaselor de sânge este legată starea de sănătate a întregului organism. Vase de sângele de sânge sunt calea prin care lichidul vital sângele circulă în corp. Iată ce stil de viaţă poţi să adopţi şi la ce alimente trebuie să renunţi, la alimente trebuie să pui în farfurie zilnic pentru a păstra sănătatea vaselor de sânge. Dr. Cristina Stănescu, medic cardiolog la Spitalul Clinic Colentina a vorbit în exclusivitate pentru Ce se întâmplă, doctore despre dieta alimentară ce ne ajută să evităm ateroscleroza.
Anumite alimente, exerciţiul fizic regulat – inclusiv mersul pe jos, plimbările lungi dar şi renunţarea la fumat ajută vasele de sânge. ”Vasele de sânge pot fi protejate prin diverse metode: exerciţiu fizic, renunţarea la fumat şi alimentaţie sănătoasă” explică dr. Cristina Stănescu, cardiolog.
Surpriză sau nu, tot la legume, fructe, peşte, seminţe ajungem şi în cazul unui regim alimentar favorabil vaselor de sânge.” Este foarte util consumul de legume, fructe, nuci şi fibre, mai ales din cereale integrale.
Peştele ar trebui să nu lipsească din alimentaţie, de 1-2 ori pe săptămână” a declarat medicul.
Dr. Cristina Stănescu: ”Iată câteva recomandări alimentare: Grăsimile saturate, provenite de la animale (porc, vacă, oaie) ar trebui să reprezinte doar 10% din hrana noastră, restul fiind înlocuite cu grăsimi polinesaturate.”
Din nou se vorbeşte despre importanţa Omega 3 şi Omega 6 în alimentaţie. ”Grăsimile polinesaturate sunt reprezentate de acizii graşi Omega 3, proveniţi din plante şi acizii graşi Omega 6, proveniţi din peşte” a adăugat medicul cardiolog de la Spitalul Clinic Colentina.
Ce alimente trebuie evitate sau consumate în cantităţi mici pentru a menţine sănătatea vaselor de sânge?
”Trebuie evitaţi pe cât posibil (sub 1% din alimente), acizii graşi nesaturaţi „trans”, produşi industrial prin procedee de solidificare a grăsimilor. Aceştia se găsesc în margarină şi în unele produse de patiserie” a completat dr Cristina Stănescu. Ce facem însă cu sarea în bucate, românii fiind mari fani ai gustului sărat, dar şi candidaţi serioşi la hipertensiune? ”Consumul de sare ar trebui redus la sub 5 grame/zi, pentru a preveni hipertensiunea arterială, care reprezintă unul din factorii importanţi pentru deteriorarea vaselor de sânge” avertizează dr. Stănescu.
Nu este deloc suprinzător, dar alcoolul în exces, băuturile dulci (sucuri, băuturi carbogazoase) nu sunt de ajutor sănătăţii vaselor de sânge pe termen lung. ”Consumul de alcool ar trebui limitat la 2 pahare /zi pentru bărbaţi (20 g alcool) şi un pahar /zi pentru femei (10 g alcool). Iar băuturile dulci (sucuri etc) ar trebui evitate, deoarece contribuie la apariţia obezităţii” a mai spus cardiologul.
Am putea să ne inspirăm din dieta unui popor de exemplu pentru a menţine sănătatea vaselor de sânge?
Dr Cristina Stănescu explică ”Dieta care se apropie cel mai mult de alimentaţia sănătoasă este cea mediteraneană, care cuprinde peşte, salate, ulei de măsline, fructe, legume.”