Ce încetinește metabolismul? 4 cauze care duc la arderea lentă a caloriilor

  • Publicat:
Ce încetinește metabolismul? 4 cauze care duc la arderea lentă a caloriilor

Metabolismul este responsabil cu transformarea caloriilor din alimente în energie, iar încetinirea acestuia este un semn că organismul tău este bombardat cu tot felul de probleme care ţin atât de nutriţie, cât şi de stilul de viaţă.

Arderea lentă a caloriilor duce la acumularea grăsimii în ţesuturi şi, implicit, la apariţia problemelor de sănătate asociate kilogramelor în plus.

Iată 4 factori ce îţi pot da peste cap metabolismul şi sfaturi pentru îmbunătăţirea acestuia!

Dezechilibrele hormonale cauzate de alimentaţia nesănătoasă

Nivelul hormonilor din organism are o influenţă importantă asupra funcţionării metabolismului. Aceşti hormoni pot suferi dezechilibre ca urmare a consumului  excesiv de produse bogate în carbohidraţi (dulciuri, pâine, paste, cartofi, fast-food etc.), ce pot deregla secreţia de mitocondrii (celule musculare responsabile cu arderea caloriilor şi producerea energiei).

Odihna insuficientă

Somnul reprezintă un proces natural de regenerare a ţesuturilor şi este un factor-cheie în reducerea inflamaţiilor din corp şi arderea eficientă a grăsimilor. De asemenea, odihna corectă reglează nivelul de leptină, numit şi hormonul saţietăţii, care transmite creierului informaţia că suntem sătui şi care are un rol important în menţinerea nivelului optim al ratei metabolice. Aşadar, mai puţin somn înseamnă mai puţină leptină şi un metabolim încetinit.

Mai mult decât atât, privarea de somn duce la creşterea producţiei de grelină, un alt hormon cu rol esenţial, care stimulează pofta de mâncare.

Nu mai puţin important este faptul că lipsa de somn duce la o reducere a răspunsului organismului la insulină cu peste 30%, astfel că nu este de mirare riscul crescut de diabet de tip 2 în cazul persoanelor care nu dorm suficient şi au o alimentaţie haotică.

Stresul, bată-l vina!

Perioadele stresante sunt „taxate” de organism cu niveluri ridicate de cortizol, un hormon care reglează activitatea metabolismului. Excesul de cortizol este asociat cu mărirea nivelului glicemiei, reducerea masei musculare şi scăderea imunităţii.

Drept urmare, vei resimţi tot timpul nevoia de a mânca ceva dulce şi astfel ajungi într-un cerc vicios, adăugând calorii nesănătoase ce se vor transforma, ulterior, în grăsime.

Atacul toxinelor

Substanţele chimice, fie că vorbim despre cele din ţigară, despre cele din mediul înconjurător sau despre cele din alimentele hiperprocesate, nu fac decât să îngreuneze misiunea de bază a metabolismului, aceea de a arde caloriile. Aceste chimicale contribuie la apariţia inflamaţiilor, ceea ce slăbeşte viteza de reacţie a organismului în privinţa înlăturării lor.

Totodată, toxinele duc la dezechilibre hormonale care, după cum am spus mai înainte, pot perturba funcţia metabolismului. Mai mult decât atât, anumite substanţe pot chiar să mimeze funcţiile unor hormoni, răspândind informaţii false sistemului endocrin, iar astfel se ajunge la aceeaşi problemă: dereglarea metabolismului.

Cum să îţi accelerezi metabolismul

Sunt patru reguli de bază care trebuie respectate pentru ca metabolismul să funcţioneze ca la carte:

  • Fă mişcare – exerciţiile realizate timp de 45 de minute, cel puţin de 3 ori pe săptămână, contribuie la secreţia hormonului GABA, ce are rolul de a reduce nivelul de anxietate şi stres resimţit. De asemenea, mişcarea necesită un anumit grad de energie, motiv pentru care insulina va răspunde acestei cerinţe prin „însoţirea” carbohidraţilor în ţesuturile solicitate. Astfel, caloriile extra sunt îndreptate în direcţia potrivită.
  • Mănâncă sănătos şi curat – axează-te pe legume, nu face abuz de grăsimi şi carbohidraţi, „împrieteneşte-te” cu proteinele de calitate şi încearcă, pe cât posibil, să consumi alimente organice, care nu sunt umflate din belşug cu pesticide şi alte substanţe dubioase.
  • Odihneşte-te  suficient – dacă obişnuieşti să te culci târziu, încearcă să îţi reglezi programul de somn astfel: în fiecare zi, mergi la culcare cu 15 minute mai devreme decât o faci în mod normal, până când ajungi la numărul de ore recomandate (cel puţin 8). Un alt sfat de care ar fi bine să ţii cont: cu 30 de minute înainte să pui capul pe pernă, nu te uita la televizor şi nici nu îţi verifica notificările de pe Facebook. Lumina acestor dispozitive electronice îţi pot perturba nivelul de melatonină, hormonul somnului „dulce”.
  • Destresează-te – poţi face asta cu ajutorul unui truc simplu, dar de mare efect: respiră corect, adânc. Apoi, ia în considerare metode alternative de relaxare, cum ar fi yoga, masajul sau, de ce nu, urmărirea unui film de comedie ori a altui gen care îţi este pe plac.

Surse: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, orlandohealth.com, everydayhealth.com, healthline.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult