Prin această disociere, noi de fapt păcălim organismul şi metabolismul să nu poată transforma în depozite de grăsime un exces de calorii în final. Dietele disociate sunt destul de permisive la capitolul „cantitate”. Această disociere însă nu poate fi făcută pe viaţă şi din păcate, cine a ţinut mult timp dieta disociată are această tendinţă de a mânca foarte mult cantitativ.
Deci o să-i fie foarte greu atunci când asociază alimentele, să poată să pună într-o porţie destul de micuţă toate principiile nutritive. În plus, nu va fi satisfăcut de cantitatea mică de alimente. Este uşor de pus în practică inclusiv la restaurant, inclusiv în momentul când faci cumpărăturile, dar eu consider că produce o distanţare şi până la urmă o lipsă de responsabilitate faţă de alimentaţia ta personală.
Disocierea nu are cum să fie sănătoasă pentru că organismul nostru chiar are nevoie de toate principiile alimentare. Nu neapărat la fiecare masă, dar în momentul în care mâncăm doar un anumit produs, doar carne sau doar brânză, este clar că nici satisfacţia şi nici plăcerea pentru acea masă nu vor fi la cote optime, iar dacă plăcerea nu este satisfăcută, la un moment dat va apărea frustrarea şi vom renunţa la acest obicei.
Deci disocierea este până la urmă un mic truc, un mic compromis. În loc să restrângem caloriile şi cantităţile, mai degrabăm restrângem diversitatea. Şi cred că până la urmă, pe termen lung avem de pierdut pentru că diversitatea creează echilibru, de acolo vine sănătatea.
Organismul trebuie să-şi ia tot ce are nevoie dintr-o diversitate cât mai mare de alimente pentru că noi nu putem şti până la nanogram de ce substanţe are nevoie metabolismul nostru şi din motivul acesta, el nu trebuie controlat, ci trebuie doar să-i punem la dispoziţie o gamă cât mai largă de produse şi el ştie singur ce are de făcut.
În momentul în care vorbim despre disociere, noi vrem să mâncăm mult, vrem să fim sătui şi cu toate acestea, să slăbim. Aş spune că ne furăm singuri pălăria. Dacă este făcută pe o perioadă scurtă, este clar că îţi dă satisfacţia că slăbeşti fără să îţi fie foarte greu să-ţi faci şi cumpărăturile şi gătitul pentru că orice alimentaţe echilibrată şi diversificată, este obligatoriu să fie însoţită de o aşa-zisă „pierdere de timp”.
În momentul în care noi nu suntem dispuşi să pierdem timp pentru gătit şi pentru cumpărături, este clar că alimentaţia disociată este soluţia facilă. Deci cumpărăm un pui la rotisor şi-l mâncăm şi gata şi suntem şi sătui şi mai şi slăbim pe deasupra. Pentru cine vrea să facă din asta un stil de viaţă, aş spune că este greşit.
Iar atunci când este vorba despre întrebarea şi preocuparea noastră şi a organismului în legătură cu ce anume am avea poftă, ce anume ne-a plăcut, cum a fost mâncarea pe care am consumat-o, o dietă disociată nu are cum să răspundă la aceste întrebări.
Însă plăcerea dispare temporar şi va apărea imediat ce ne întoarcem la o alimentaţie obişnuită.
Şi aici ne întoacem la ideea centrală: nu putem mânca disociat o viaţă întreagă pentru că e trist, e lipsit de satisfacţie pentru organism şi este nefiresc.
Deci este un chin la care nu supunem neapărat organismul, ci plăcerea şi simţurile noastre sunt supuse unui chin. Iar în momentul în care ceva este făcut pe energie negativă şi nu ne place, nu ne putem aştepta la rezultate pozitive şi bucurie. Simplul fapt este că slăbim, dar în momentul în care nu ne place nu are cum să ne aducă în final o senzaţie de satisfacţie şi de bucurie. Deci un lucru care nu ne place nu are cum să ne facă bine.
Iar plăcerea este lăsată de univers, aşa suntem construiţi ancestral: în momentul în care mâncăm ceva, trebuie obligatoriu să ne placă. Deci nu este un lux, este o necesitate pentru că plăcerea este dovada că organismul avea nevoie de acel aliment. În momentul în care mâncăm fără plăcere, nici măcar nu mai putem avea contact cu nevoile organismului nostru pentru că prin intermediul plăcerii, el ne transmite mesajele de recunoştinţă şi de satisfacţie că a primit ce-i trebuia.
Când scoatem plăcerea din această ecuaţie, am întrerupt comunicarea cu organismul nostru şi lucrul acesta este dramatic pentru sănătate.