Pe lângă o sursă bogată de vitamina A, aceste “minuni” portocalii ajută la prevenirea cancerului, au efect anti-îmbătrânire, te ajută să ai o piele frumoasă şi o vedere mai bună. În plus, sunt ideali pentru dietă: conţin puţine calorii, nu au grăsimi şi sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale.
Contrar regulei generale conform căreia este mai bine să consumăm legumele în starea lor naturală, deci crude, în acest caz morcovul este mai bine să fie mâncat fiert. Prin fierbere acesta îşi pierde duritatea, iar organismul îl digeră mai uşor, absorbind o cantitate mult mai mare de betacaroten.
Sunt bogaţi în betacaroten, un compus care se transform în mod natural în vitamina A atunci când sunt consumaţi. Cu cât morcovul este mai oranj, cu atât este mai bogat în betacaroten. La nivelul retinei, vitamina A se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu care te ajută să vezi noaptea. În plus, betacarotenul protejează împotriva degenerării maculare (afecţiune care include o varietate de boli de natură oftalmologică) şi a cataractei.
Studiile arată că morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, mamar şi de colon cu până la o treime datorită conţinutului de falcarinol, un pesticid natural din componenţa acestora.
Aceştia scad nivelul colestrolului rău care cauzează ateroscleroza, iar fibrele pe care le conţin eliberează fluxul sanguine de excesul de lipide. De asemenea, morcovii conţin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea, şi ţin presiunea sângelui sub control.
Sunt bogaţi în antioxidanţi care protejează celulele pielii şi luptă împotriva radicalilor liberi.
Morcovii contribuie la detoxifierea ficatului, ajută la vindecarea acneei, previn deshidratarea şi ajută la uniformizarea tenului.
Morcovii sunt o gustare delicioasă care curăţă dantura după fiecare masă acţionând ca un abraziv natural care elimină eficient resturile alimentare şi placa bacteriană. În plus, stimulează producţia de saliva şi, astfel, cavitatea bucală se menţine curată, prevenind halena.
Morcovii induc sezaţia de saţietate şi menţin tractul intestinal sănătos. 100 de grame de morcov conţin aproximativ 41 calorii.
Consumul regulat de morcovi îmbunătăţeşte calitatea laptelui mamei.