Painea ingrasa, painea este sanatoasa, painea are coloranti,
painea are fibre, painea are afanatori, painea… Sa ne oprim insa,
la sufletul ei: faina. De vreo 2 ani au inceput sa apara soiuri noi
de faina: cu indice glicemic mic sau, mai nou, o faina care scade
colesterolul.
Bolile cardiovasculare si obezitatea reprezinta la momentul actual
o problema de sanatate la nivel mondial. Excluzand cauzele
genetice, in multe dintre cazurile bolnavilor de inima sau de
obezitate, stilul de viata nesanatos este un factor declansator.
Lantul slabiciunilor continua cu alimentatia.
Urmatoarea veriga o reprezinta painea, un aliment de baza in toata
lumea. Mananca oamenii prea multa paine? Unii cu siguranta! Dar,
daca ar manca doar paine si nu ar abuza de produsele de patiserie
bogate in grasimi, poate ca problemele ar fi mai rar intalnite. Mai
facem un pas, catre miezul painii si intalnim faina. Cu cat este
mai rafinata, cu atat proprietatile nutritionale ii scad. Cu cat
cantitatea consumata este
mai mare si asociata cu alte alimente nesanatoase si
sedentarism cu atat riscul de ne imbolnavi creste.
Colesterolul, tinut in frau
Pentru a incerca sa creasca atat calitatea vietii, cat si sa
stopeze evolutia afectiunilor, cercetatori, doctori, companii din
industria de panificatie fac pasi timizi, dar siguri pentru
crearea unor noi tipuri de faina, care sa aiba un indice glicemic
mic si valori nutritionale cat mai corecte.
Spre exemplu, de curand se poate comercializa si in Romania un
sortiment de paine din faina integrala de secara cu esteri de
stanoli din plante, cu efect dovedit clinic in scaderea
colesterolului. Painea se numeste Dobrogea-Benecol si este
produsa de catre Dobrogea Grup. Studii clinice au dovedit –
consumul a 2 grame de esteri de stanoli din plante pe zi are un
efect de reducere a colesterolului seric total cu pana la 10% si a
colesterolului LDL cu 15 procente.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?
Citeste si: Sunt la cura, dar nu
slabesc!