Cu toţii ştim că peştele este o sursă bogată în proteine şi nutrienţi, însă noile cercetări scot la iveală numeroase beneficii pe care le are consumul frecvent al acestui aliment.
Peştele are puţine calorii şi este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru dezvoltarea şi menţinerea memoriei.
Vestea bună este că nu trebuie să mănânci zilnic peşte pentru a te bucura de efectele sale benefice, ci este suficient să îl consumi de două ori pe săptămână.
Somonul, tonul, halibutul, sardinele şi peştii oceanici în general conţin cele mai crescute niveluri de acizi graşi Omega 3.
Iată câteva motive pentru care peştele este considerat cel mai sănătos aliment:
Un studiu realizat pe 49.000 de femei, publicat în revista Hypertension: Journal of the American Association, arată că lipsa peştelui din alimentaţie creşte cu până la 50% şansele de a dezvolta afecţiuni ale inimii, dar şi alte probleme grave de sănătate. În schimb, două-trei porţii de peşte consumate săptămânal pot ajuta la reducerea colesterolului, şi implicit scade riscul de boli de inimă.
Chiar şi o singură porţie de peşte la 7 zile poate ajuta la menţinerea în stare perfectă a materiei cenuşii – parte a creierului asociată cu memoria şi activităţile cognitive, se arată într-o cercetare detaliată de curând în cadrul conferinţei internaţionale Radiological Society of North America. Savanţii au descoperit că persoanele care consumă peşte la cuptor sau la abur – nu prăjit! – au creierul mai dezvoltat şi o activitate neuronală intensă. Tot ei sunt de părere că dimensiunea crescută a creierului poate fi un indicator că nu există risc de boală Alzhemer sau alte tulburări cognitive.
Este binecunoscut faptul că o dietă restrictivă privează organismul în întregul său de pleiada de vitamine şi minerale atât de necesare bunei funcţionări. Acelaşi lucru este valabil şi pentru piele sau păr, care au de suferit în urma unui regim alimentar dezechilibrat. Tocmai de aceea este recomandat consumul cât mai mare de peşte în regimurile de slăbit, deoarece acizii graşi Omega 3 hidratează pielea din interior iar părul capătă strălucire. Cercetările arată că aceşti minunaţi acizi Omega 3 ar putea fi folosiţi chiar şi în tratamentul unor afecţiuni grave, cum este psoriazisul.
În combinaţie cu tratamentul prescris de către medic în cazurile de depresie, acizii graşi Omega 3 din peşte cresc şansele de eficacitate. Un studiu realizat pe 52 de gravide, care a constat în administrarea a 300 mg de acizi graşi Omega 3 pe parcursul sarcinii, arată că riscul de a suferi de depresie post-partum s-a redus semnificativ.
Acidul eicosapetaenoic (EPA) este unul dintre cei mai importanţi acizi graşi din familia Omega 3. Potrivit studiilor, acesta ajută la dezvoltarea creierului copiilor şi poate ameliora simptomele ADHD, despre care puteţi afla mai multe detalii aici. Cu toate acestea, specialiştii recomandă ca administrarea sub formă de suplimente să fie făcută doar după un consult la medic.
Peştii oceanici sunt o sursă inepuizabilă de vitamina D, despre care studiile afirmă că poate ţine la mare distanţă bolile grave, cum este cancerul, menţine sănătatea oaselor şi ajută în procesul de slăbire. Despre beneficiile vitaminei D şi alte surse naturale citiţi mai multe aici.
Un studiu recent, realizat pe 188 de bărbaţi, arată că cei care mâncau mai mult peşte, în paralel cu alte alimente sănătoase – precum fructe, legume,cereale integrale – aveau spermatozoizi mai activi, deci şanse mai mari de a deveni tătici, în comparaţie cu cei care aveau un regim alimentar nesănătos, care nu includea consumul frecvent de peşte.
Sursa FOTO: Cookatar