Peşte pentru memorie şi fertilitate! Iată 7 motive să-l consumi mai des

Peştele are puţine calorii şi este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru dezvoltarea şi menţinerea memoriei. Vestea bună este că nu trebuie să mănânci zilnic peşte pentru a te bucura de efectele sale benefice, ci este suficient să îl consumi de două ori pe săptămână.
  • Publicat:
Peşte pentru memorie şi fertilitate! Iată 7 motive să-l consumi mai des

Cu toţii ştim că peştele este o sursă bogată în proteine şi nutrienţi, însă noile cercetări scot la iveală numeroase beneficii pe care le are consumul frecvent al acestui aliment.

Peştele are puţine calorii şi este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru dezvoltarea şi menţinerea memoriei.
Vestea bună este că nu trebuie să mănânci zilnic peşte pentru a te bucura de efectele sale benefice, ci este suficient să îl consumi de două ori pe săptămână.

Somonul, tonul, halibutul, sardinele şi peştii oceanici în general conţin cele mai crescute niveluri de acizi graşi Omega 3.

Iată câteva motive pentru care peştele este considerat cel mai sănătos aliment:

Previne bolile de inimă

Un studiu realizat pe 49.000 de femei, publicat în revista Hypertension: Journal of the American Association, arată că lipsa peştelui din alimentaţie creşte cu până la 50% şansele de a dezvolta afecţiuni ale inimii, dar şi alte probleme grave de sănătate. În schimb, două-trei porţii de peşte consumate săptămânal pot ajuta la reducerea colesterolului, şi implicit scade riscul de boli de inimă.

Reduce riscul de a suferi de Alzheimer

Chiar şi o singură porţie de peşte la 7 zile poate ajuta la menţinerea în stare perfectă a materiei cenuşii – parte a creierului asociată cu memoria şi activităţile cognitive, se arată într-o cercetare detaliată de curând în cadrul conferinţei internaţionale Radiological Society of North America. Savanţii au descoperit că persoanele care consumă peşte la cuptor sau la abur – nu prăjit! – au creierul mai dezvoltat şi o activitate neuronală intensă. Tot ei sunt de părere că dimensiunea crescută a creierului poate fi un indicator că nu există risc de boală Alzhemer sau alte tulburări cognitive.

Îmbunătăţeşte aspectul părului şi a pielii

Este binecunoscut faptul că o dietă restrictivă privează organismul în întregul său de pleiada de vitamine şi minerale atât de necesare bunei funcţionări. Acelaşi lucru este valabil şi pentru piele sau păr, care au de suferit în urma unui regim alimentar dezechilibrat. Tocmai de aceea este recomandat consumul cât mai mare de peşte în regimurile de slăbit, deoarece  acizii graşi Omega 3 hidratează pielea din interior iar părul capătă strălucire. Cercetările arată că aceşti minunaţi acizi Omega 3 ar putea fi folosiţi chiar şi în tratamentul unor afecţiuni grave, cum este psoriazisul

Ţine la distanţă depresia

În combinaţie cu tratamentul prescris de către medic în cazurile de depresie, acizii graşi Omega 3 din peşte cresc şansele de eficacitate. Un studiu realizat pe 52 de gravide, care a constat în administrarea a 300 mg de acizi graşi Omega 3 pe parcursul sarcinii, arată că riscul de a suferi de depresie post-partum s-a redus semnificativ.

Contribuie la dezvoltarea creierului

Acidul eicosapetaenoic (EPA) este unul dintre cei mai importanţi acizi graşi din familia Omega 3. Potrivit studiilor, acesta ajută la dezvoltarea creierului copiilor şi poate ameliora simptomele ADHD, despre care puteţi afla mai multe detalii aici. Cu toate acestea, specialiştii recomandă ca administrarea sub formă de suplimente să fie făcută doar după un consult la medic. 

Este o sursă importantă de vitamina D

Peştii oceanici sunt o sursă inepuizabilă de vitamina D, despre care studiile afirmă că poate ţine la mare distanţă bolile grave, cum este cancerul, menţine sănătatea oaselor şi ajută în procesul de slăbire. Despre beneficiile vitaminei D şi alte surse naturale citiţi mai multe aici.

Ajută la prevenirea infertilităţii masculine

Un studiu recent, realizat pe 188 de bărbaţi, arată că cei care mâncau mai mult peşte, în paralel cu alte alimente sănătoase – precum fructe, legume,cereale integrale –  aveau spermatozoizi mai activi, deci şanse mai mari de a deveni tătici, în comparaţie cu cei care aveau un regim alimentar nesănătos, care nu includea consumul frecvent de peşte.

Sursa FOTO: Cookatar

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult