Astazi nutritionistii au transformat zicala „Nici o masa fara peste” in „nici o saptamana in care sa nu mananci peste de doua ori”. Si totusi, pestele nostru cel de toate zilele traverseaza perioade incerte din punctul de vedere al renumelui. Ba este foarte sanatos, ba trebuie evitat.
Iata insa ce trebuie sa stii inainte de a pleca la cumparaturi de alimente. Desi benefice pentru sanatate, fructele de mare si pestele sunt extrem de perisabile, iar daca nu sunt depozitate in conditii riguroase se altereaza.
Inainte de a achita bonul de la pescarie, verifica daca marfa respecta urmatoarele criterii: ochii trebuie sa fie limpezi si bombati, corpul flexibil, sa poata fi sustinut in mana, gura inchisa, sa nu prezinte miros de stricat, solzii sa fie luciosi si bine fixati pe corp, muschii fermi, bine atasati de oase, spinarea trebuie sa fie elastica, branhiile trebuie sa fie curate, roz sau rosii si inodore.
In caz ca aceste criterii nu sunt safisfacute in totalitate sau conditiile de depozitare nu sunt igienice, nu cumpara pestele. Si fructele de mare, din ce in ce mai iubite de catre romani, trebuie sa respecte cateva criterii inainte de a fi cumparate: sa fie consumate imediat, in caz ca sunt proaspete, sau imediat dupa decongelare, sa aiba un miros proaspat de alge marine, sa nu prezinte urme de mucus sau materii straine.
De asemenea, a se evita surimi, un preparat care imita fructele de mare, din peste marin, cu lapti, icre, aditivi alimentari si arome. Nu sunt rare nici cazurile in care pestele salbatic se dovedeste in urma unor analize de laborator a fi peste de crescatorie sau icrele negre ori cele rosii sunt substituite cu grasimi, carne de peste, coloranti si E-uri.
Citeste si: Unde sunt pestii de alta data?