Primăvara, vitaminele se iau din legume şi verdeţuri!

Au aparut deja spanacul, urzicile, loboda, stevia sau leurda si ceapa verde. Insa nu uitati de “prietenele de peste iarna”.
  • Publicat:
Primăvara, vitaminele se iau din legume şi verdeţuri!

Iarna, traditiile culinare romanesti impovareaza functiile organelor interne. Si ce observa multe persoane la cateva simple analize medicale? Ficatul sufera, rinichii la fel, grasimile din sange depasesc valorile normale. Asa ca, la trecerea spre sezonul cald, trebuie sa luati masuri. Va ajuta cateva frunze, dar si legume si fructe ieftine, pe care le gasiti din belsug la piata.

Primavara isi intra in drepturi, dar asta nu inseamna ca aveti inca la dispozitie o bogatie de fructe si legume de sezon. Au aparut deja spanacul, urzicile, loboda, stevia sau leurda si ceapa verde. Insa nu uitati de „prietenele de peste iarna”. Aveti inca la dispozitie doua optiuni banale din categoria legumelor – sfecla rosie si ridichia neagra – si doua optiuni din categoria fructelor care rezista peste iarna – mere si pere. Toate va ajuta sa fiti bine vitaminizati si va ofera in plus minerale.

Salatele sunt perfecte langa fripturi delicioase

Nu spune nimeni sa nu alegeti din cand in cand cate un gratar de porc sau o felie de muschi la cuptor. Iar daca va rezumati la 2-3 portii pe luna, permise chiar de medici, nu e nici o problema. Insa pastrati un echilibru pentru ficat, greu incercat iarna (ficatul ajuta si la reglarea temperaturii, iar daca afara e ger, lucreaza la maximum). Cu alte cuvinte, alaturi de o friptura incercati o salata de sfecla rosie cruda. Sfecla rosie este puternic mineralizanta si stimuleaza functia ficatului. Si chiar reduce grasimile din sange, ceea ce o face ideala in anotimpul rece, dar si primavara.

Cea mai simpla reteta

Sfecla se spala, se decojeste si se da pe razatoare. Se combina cu putin hrean proaspat (si acesta se gaseste la piata). Puneti in salata o lingura de ulei de masline presat la rece (nu mai mult pentru ca altfel impiedica absorbtia vitaminelor) si foarte putin otet produs dupa metode traditionale, fara conservanti. Tocmai ati preparat o salata ieftina, dar care va ofera toate elementele astfel incat organismul sa nu fie privat de vitaminele si mineralele de care are nevoie zilnic.

O salata alba din ridiche neagra

O alta leguma din orice piata este ridichea neagra, si ea foarte ieftina. Se consuma cruda si, pe langa fibrele alimentare, are cantitati mari de potasiu, sodiu, fier, iod si magneziu. Ridichea neagra ajuta la golirea vezicii biliare si este un stimulent natural al celulei hepatice. Consumata regulat, ridichea neagra duce si la maruntirea calculilor renali sau biliari si la eliminarea lor mai usoara.

Dezavantaj: radacinoasele, printre care se numara atat sfecla rosie, cat si ridichea neagra iau din sol toate substantele toxice. Daca au fost cultivate pe un sol plin de fertilizatori si alte substante chimice nocive, cu siguranta acestea se vor gasi in farfurie in cantitate mare. Ideal ar fi ca aceste produse sa fie ecologice sau cultivate pe un pamant curat.

Si nu uitati de fructele autohtone

Pe langa o salata alaturi de un produs animal, nu uitati de o alta regula a sanatatii. Intre mese, consumati un fruct intreg. Iarna si primavara, la ora 10.00 e buna o para, iar pe la ora 16.00 – un mar autohton. Preferati fructele cat mai tari, pentru ca in felul acesta veti produce mai multa saliva, iar digestia va fi mai buna.

Perele au saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier, precum si vitaminele A, B si C. Aceasta serie de substante este intregita de prezenta zaharului, care le face usor de digerat pentru persoanele cu probleme la stomac, dar si pentru diabetici. Sunt excelente pentru functia ficatului si a cailor biliare si scad colesterolul. 

 
Fructele se consuma proaspete, fara a li se indeparta coaja. La randul lui, marul este un excelent stimulent al functiei hepatice si protector gastric, fiind unul dintre fructele cele mai bogate in vitamine si minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu). Este si un bun laxativ. Daca alegeti mere din piata, cele care nu sunt perfecte, ci mai au anumite pete mici si negre, nu au fost stropite din abundenta cu substante chimice. Asa ca nu va indepartati de ele! 
 
Leurda, prima salata din martie
 
In prima luna de primavara, nu va ganditi ca padurea va ofera doar urzici. Oricum, acestea sunt minunate daca puteti sa le consumati crude, in nici un caz fierte si rasfierte. Dar aveti alternativa leurdei. Este usturoiul salbatic care se recolteaza din padure in martie, inainte sa infloreasca. Frunzele se strivesc si astfel miros a usturoi. Va ofera vitaminele A si C in cantitati mari, dar si calciu.

Leurda imbunatateste functia ficatului. Daca suferiti din cauza virusurilor hepatice (A, B, C, D), leurda este un aliment-minune, pentru ca inhiba dezvoltarea microorganismelor periculoase. De asemenea, daca aveti cun copil care se confrunta des cu infectii respiratorii, ii dati in fiecare zi, timp de o luna, o salata cu leurda. Acesta este si un antibacterian si un antiviral excelent. Cum se face salata? Frunzele de leurda se taie in bucatele mici (ca sa va bucurati la maximum de efectul plantei).

Se adauga putin ulei si otet preparat dupa metoda traditionala si e gata salata! Puteti apela si la plante condimentare uscate (cimbru, busuioc, oregano), pentru un gust delicios.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult