Masa de Crăciun o putem servi acasă, unde avem control asupra meniului și a rețetelor, sau în vizită, de obicei la membrii apropiați ai familiei. În al doilea scenariu nu avem prea multe de spus nici asupra meniului nici asupra rețetelor, și în plus mai primim și îndemnuri de genul: “Hai să îți mai pun încă o sărmăluță”, sau “Gustă neapărat din tobă, am făcut-o chiar eu!”.
Daca ești invitată la masa de Crăciun dar vrei ca aceasta să nu-ți afecteze silueta am pregătit câteva trucuri de care trebuie să ții cont din partea doamnei dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, medic rezident endocrinologie, doctor în medicină:
Dacă însă vei petrece Crăciunul acasă, poți alege să ușurezi un pic meniul din punct de vedere al caloriilor. Știai că la o masă tradițională moderată poți mânca lejer peste 3.500 kcal? Este mult și dacă este singura masă a zilei, dar dacă este însoțită și de alte mese sau gustări atunci poți ajunge să mănânci în ziua de Crăciun cât pentru 3-4 zile.
Poți alege atât variante mai light ale preparatelor tradiționale (combină carne slabă de porc cu carne de vită de exemplu) cât și înlocuirea unora dintre ele (poți pregăti un curcan la cuptor în locul tochiturii de porc cu mămăligă).
Și nu uita de aliatul secret al siluetei: legumele! Umple o jumătate din farfurie cu legume! Ele vor ocupa spațiul în farfurie și îți vor da senzația de satietate cu mult mai puține calorii față de alternativele de pe masă. Salata verde, de crudități, excelentele murături, amestecuri congelate, toate te ajută nu doar să mănânci mai puțin din alimentele supercalorice dar și aducându-ți un aport important de vitamine, minerale și fibre. Dacă vrei să îți asiguri beneficiul maxim, alege legume de culori diferite.
Am pregătit câteva rețete recomandate pacienților nostri în clinica Smart Nutrition de dr. Alexandru Popa și dr. Irina Adrian pentru un meniu tradițional ceva mai dietetic.
Ingrediente: 1 kg ficat de porc, 500g mușchi slab de porc, 100g ceapă, sare, piper, foi de dafin
Conținut caloric- 100 g lebăr = 160-170 kcal
Ingrediente: 5 ouă de găină, 250 g ficat de pui, 80 g maioneză dietetică/light
Conținut caloric- ½ ou = 90- 100 kcal
Ingrediente: 500 g mușchi de porc, 500 g mușchi de vită, 50 g usturoi, sare, piper, boia, muștar
Conținut caloric- 100 g carnați = 200 kcal
Ingrediente: 1 kg carne slabă (mușchi de porc slab, pulpă curcan, mușchi vită), 300 g morcovi, 300 g ceapă, 300 g dovlecei, 1 kg varză murată, 400 g roșii la conservă sau suc de roșii, sare, piper, foi de dafin, cimbru, boia.
Conținut caloric- 100 g sarmale 70 – 100 kcal
Ingrediente: 1 curcan, multe condimente, 100 g unt
Conținut caloric per 100 g – până în 200 kcal
Ingrediente pentru 4 porții: 200 g varză albă, 200 g varză roșie, 200 g ardei gras galben, 200 g ardei gras verde, 200 sfeclă roșie murată, 50 g semințe de susan, 4 lingurițe ulei de măsline, suc de lămâie.
Conținut caloric per porție: până în 300 kcal
Ingrediente pentru 4 porții: 400 g cartofi fierți, 140 g măsline negre, 200 g gogoșari murați, 200 g castraveți murați, 50 g ceapă, 30 g semințe dovleac crude.
Conținut caloric per porție: până în 200 kcal