Semințele de in au devenit din ce în ce mai populare ca aliment sănătos și versatil în bucătărie datorită beneficiilor lor pentru sănătate și a capacității lor de a adăuga un gust și o textură plăcută în diverse preparate culinare.
Având un gust dulceag, ce aminteşte de gustul nucilor, semințele de in pot fi consumate în diverse moduri, în funcție de preferințele personale și de modul în care vrei să le integrezi în dieta ta: în iaurt sau lapte, cereale, smoothie-uri, în aluatul pentru pâine, în salate.
O lingură sau două pe zi sunt suficiente pentru a obține beneficii pentru sănătate. Iată care sunt aceste efecte benefice ale consumului de semințe de in.
Semințele de in constituie o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanţă din familia binecunoscuţilor acizi graşi Omega 3, esenţială pentru organism, deoarece protejează membrana celulară.
De asemenea, seminţele de in au un conţinut bogat de acizi grași și fibre solubile, cu efecte benefice pentru combaterea constipaţiei, dar care ajută și la ținerea în frâu a senzaţiei de foame. Le poţi adăuga în iaurturi, salate, ciorbe etc.
Studiile recente arată că un consum frecvent de seminţe de in (aproximativ 50 de grame pe zi) poate contribui la reducerea nivelului de colesterol în cazul persoanelor care suferă de hipercolesterolemie.
Consumul de seminţe de in asigură protecţia cardiovasculară, reduce riscul de osteoporoză şi atenuează simptomele menopauzei. Totodată, seminţele de in pot ajuta la prevenirea calculilor biliari.
Semințele de in au efecte benefice şi asupra sistemului nervos, contribuind la combaterea oboselii.
Uleiul din seminţe de in poate face un mare bine şi părului, datorită nutrienţilor pe care îi conţine: vitamine şi minerale, dar în special acizi graşi.
Pune o cantitate mică de ulei din seminţe de in în palme şi distribuie-l uniform pe toată suprafaţa scalpului, dar şi pe lungimea firului de păr.
Descurcă apoi părul cu ajutorul unui pieptene, astfel încât uleiul să ajungă pe toată lungimea firelor. Înfăşoară apoi părul într-un prosop şi relaxează-te timp de 15-20 de minute. După ce s-a scurs timpul, spală-te pe cap cu un şampon blând, masează bine scalpul şi şuviţele, astfel încât să scapi de tot uleiul din păr. Nu mai este nevoie să foloseşti balsam pentru că uleiul din seminte de in îţi lasă părul mătăsos şi strălucitor.
Uleiul din seminţe de in este bogat în antioxidanţi cu proprietăţi antiinflamatorii, ajutând și la repararea celulelor pielii. Aplică zilnic ulei bio din seminţe de in pe piele, iar aceasta îşi va recăpăta elasticitatea, fermitatea şi luminozitatea.
De asemenea, uleiul din seminţe de in hidratează în profunzime pielea şi atenuează aspectul ridurilor şi liniile fine de expresie.
Datorită acizilor graşi Omega 3 conţinuţi, uleiul din seminţe de in previne uscarea pielii şi o menţine hidratată. De asemenea, ameliorează roşeaţa, arsurile şi iritaţiile pielii.
Uleiul din seminţe de in este indicat şi ca adjuvant în afecţiuni dermatologice precum rozaceea, dermatita, eczema sau psoriazisul.