Soia a fost demult recunoscută ca fiind un aliment foarte bogat în nutrienţi. Cele mai importante beneficii aduse de soia sunt cele care ţin de sănătatea sistemului cardiovascular.
Studiile arată că prin consumul a doar două produse pe bază de soia pe zi, pe parcursul a două mese separate, obţii toate beneficiile oferite de acest SuperAliment.
Pe piaţă există o mare varietate de produse de soia. Boabele de soia pot fi mâncate întregi – proaspete sau congelate. De asemenea, din boabe se poate obţine, prin fermentaţie, tempeh, miso sau sos de soia. Boabele pot fi lăsate la înmuiat, pisate şi încălzite pentru a prepara laptele de soia, sau lăsate la închegat, pentru a face brânză tofu sau cheag. De asemenea, prin procesarea boabelor de soia se obţine ulei, făină sau tăiţei de soia. Însă în afară de boabele de soia propriu-zise, celelalte produse sunt procesate. Trebuie să învăţăm să citim etichetele produselor şi să le alegem pe cele care ne plac cel mai mult.
Laptele de soia reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale. Este extras din boabe de soia măcinate fin, coapte şi cernute. Recomandat este să fie gustate diferitele produse existente pe piaţă pentru a descoperi laptele soia preferat. De asemenea, este important să citiţi eticheta de pe ambalajul laptelui de soia.
Cantităţile de proteine şi calciu, precum şi cele de vitamine, grăsimi şi zahăr, variază semnificativ de la un produs la altul. Majoritatea conţin 6 până la 11 grame de proteine în 230 de grame de lapte (1 cană). Este bine de reţinut că grăsimile din soia sunt grăsimi bune. Laptele de soia poate fi un substitut pentru laptele de vacă şi la gătit. Dacă este agreat de copii, aceştia îl pot consuma cu cereale. Laptele de soia mai poate fi folosit la clătite, prăjituri etc.
Există 2 feluri de pudră proteică din soia – aditiv foarte popular, ce poate fi folosit în shake-uri şi produse de patiserie. Concentratul de proteine din soia este extras din fulgi de soia degresaţi. Are 70% proteine şi un conţinut bogat în fibre. În funcţie de produs, are sau nu o cantitate mare de izoflavonoide. Atunci când proteinele sunt extrase din fulgii degresaţi, se obţine extrasul proteic de soia, înalt rafinat. Cu un conţinut de proteine peste 92%, extrasul proteic are cea mai mare cantitate de proteine din toate produsele pe bază de soia.
Este o sursă importantă de aminoacizi uşor digerabili (reprezintă principiile de bază ale unei alimentaţii sănătoase şi a dezvoltării sănătoase a organismului uman). Extrasul proteic de soia este o substanţă frecvent folosită în studiile ce investighează legătura dintre consumul de soia şi afecţiunile cardiovasculare. Indiferent de produsul ales de pudră proteică de soia, asiguraţi-vă că nu au fost adăugate izoflavonoide.
Boabele de soia au fost lăsate la înmuiat şi apoi coapte sau prăjite până când se rumenesc. Sunt bogate în proteine, izoflavonoide şi fibre solubile, dar au şi multe calorii, ceea ce înseamnă că trebuie să limităm consumul la aproximativ ¼ cană pe zi (¼ cană de nuci de soia conţine până la 136 calorii). Citiţi etichetele produselor şi evitaţi boabele prăjite de soia cu adaos prea mare de ulei sau sare. Nucile de soia sunt foarte potrivite ca gustare, la serviciu.
Făina de soia este extrasă din boabe de soia. Folosiţi-o pentru a creşte conţinutul de proteine din pâine, prăjituri şi fursecuri. Făina de soia nu conţine gluten, aşa că nu poate fi folosită pentru a înlocui făina integrală la gătit. Totuşi, se poate folosi pentru a completa celălalt tip de făină: pentru pâinea din aluat dospit se adaugă 2 linguri de făină de soia la o cană de făină de grâu, iar pentru aluatul la care nu se foloseşte drojdia, se poate înlocui până la un sfert din cantitatea de făină de grâu cu făina de soia. Pâinea făcută cu făină de soia este mult mai închisă la culoare decât cea făcută din făină integrală. Un sfert de cană de făină de soia conţine 8 până la 12 grame de proteine.
Sursă: „SuperAlimente Rx”, www.curteaveche.ro