Sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 i.Hr., în estul Mediteranei. Metoda de preparare a sparanghelului se regăseşte în cea mai veche carte de bucate, De re coquinaria, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius.
De asemenea, împăratul Augustus Octavian Cezar este cunoscut pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi conquantur” (mai repede decat fierberea sparanghelului), asociată acţiunilor de scurta durată, iniţiate brusc, rapid.
În prezent, sparanghelul crește în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia și America de Nord și de Sud. În Europa, sezonul de recoltare durează din aprilie până la finalul lunii iunie.
În prezent creşte în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia şi America de Nord şi de Sud. În Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pâna la finalul lunii iunie.
Având efect de anti-îmbatrânire, anti-inflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit.
Sparanghelul conţine numeroşi nutrienţi, unii dintre ei având proprietăţi anti-îmbatrânire şi protejând împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.
Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii şi nu conţine grăsimi. Este o sursă importantă de vitamina C, K acid folic, potasiu şi mangan.
Secretul preparării perfecte a sparanghelului este gătirea cu abur (5-8 minute) sau prăjirea uşoara (3-5 minute în tigaie), nu fierberea.
Astfel, sparanghelul va avea o textura mai fermă, dar îşi va păstra şi nutrienţii.
Verde: Acesta este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subţiri, verzi închis, cu capetele închise este cel mai bun.
Violet: Acesta este un alt sortiment de sparanghel, cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă.
Alb: Acest sortiment este considerat o delicatesă, în special în Germania. Diferenţa dintre sparanghelul alb şi cel verde este ca primul este cultivat într-un mediu întunecat.
Caută tulpinile ferme, cu capetele verde închis sau purpurii şi cu lăstarii închişi. Partea inferioară tăiată nu ar trebui sa fie prea lemnoasă, deşi textura uşor lemnoasă ajută la prevenirea uscării.
Utilizaţi un curăţător de legume pentru a îndeparta părţile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar. Apoi, rupe partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, vei ramâne doar cu partea gustoasă, care se va prepara uniform.
Depozitarea atentă a sparanghelului proaspăt este foarte importantă. Pentru a păstra aromele şi textura intacte, înveleşte capetele în material textil sau în hârtie şi păstrează-ţe în frigider. Consumă-l în 48 de ore.
Probabil te întrebi cum se gătește sparanghelul. Află că există câteva metode rapide pe care le putem integra în cele mai simple rețete.
Supa cremă de sparanghel este o alegere ideală pentru prânz, mai ales dacă-ți dorești un preparat rapid.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se pune untul la topit într-o oală, la foc mediu. Se adaugă usturoiul și se gătește timp de 1 minut. Adaugă sparanghelul, asezonează-l cu sare și piper și lasă-l pe foc timp de 5 minute. Adaugă supa de pui și lasă conținutul să fiarbă. Acoperă oala cu un capac și lasă sparanghelul să se gătească timp de 10-15 minute. Mută compoziția într-un blender și fă piureul. Nu uita să adaugi smântâna grasă, sarea și piperul după gust și ierburile aromate după preferință.
Când vorbim de sparanghel gătit, cea mai simplă și rapidă metodă este la cuptor. În doar 20 de minute, masa ta este gata!
Ingrediente:
Mod de preparare: Lasă cuptorul la preîncălzit la 200 de grade Celsius. După ce speli bine sparanghelul, taie cozile și pune sparanghelul pe un șervețel pentru a absorbi excesul de apă. Stropește-l cu ulei de măsline, sare și piper, apoi pune-l în tava de cuptor și lasă-l să se rumenească.
Iată o rețetă cu sparanghel delicioasă., ideală pentru tine și familia ta. Rețeta este pentru patru porții.
Ingrediente:
Mod de preparare: Lasă cuptorul la preîncălzit la 200 grade Celsius. Bate ouăle și albușul într-un bol și amestecă alături de busuioc, sare și piper. Pune uleiul la încins într-o tigaie și lasă-l la foc mediu. Adaugă sparanghelul și lasă-l să se gătească timp de 2 minute, până se înmoaie. Trebuie să reduci focul, apoi să adaugi oul peste. Amestecă ocazional și lasă compoziția să se gătească timp de patru minute. Transferă frittata pe o farfurie și las-o la răcit timp de 10-15 minute.
Sursa: Electrolux, Delish.com, The Pioneer Woman, Bon Appetit