Micul dejun este, probabil, cea mai discutată masă a zilei. Care este motivul pentru care micul dejun se face „vinovat” de atâtea discuţii şi chiar studii ştiinţifice? Evident, răspunsurile sunt multiple.
În primul rând, micul dejun este într-adevăr o masă foarte importantă, pe care însă puţini dintre noi se angajează să o consume constant. Motivele? Le avem cu siguranţă la îndemână pentru fiecare dintre dăţile în care nu consumăm nici un aliment dimineaţă: viaţa agitată, cu activităţile numeroase, care încep încă de dimineaţă, stresul, perioadele scurte de somn din timpul nopţii şi lista poate continua.
Practic, nu există absolut nici o scuză pentru a renunţa la micul dejun şi, aşa cum vom vedea în continuare, renunţarea are consecinţe negative asupra stării noastre de sănătate.
La fel cum nu există diete bune sau rele, ci doar diete pe care le putem urma şi diete la care renunţăm repede, tot aşa este imposibil să nu identificăm unul sau mai multe alimente pe care să le putem consuma cu plăcere la primele ore ale zilei. Până la urmă este esenţial să oferim organismului combustibilul atât de necesar bunei funcţionări şi nutrienţi esenţiali.
Conform unui studiu efectuat în 2010 privind obiceiurile de consum al micului dejun la romani, reiese că doar 43% dintre aceştia iau micul dejun zilnic. Astfel, 25% dintre români consumă micul dejun foarte rar iar 37% nici măcar o dată pe săptămână, aceştia fiind în mod special tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani.
A mânca dimineaţa reprezintă unul dintre acele gesturi simple şi chiar agreabile, care poate avea consecinţe mai importante decât multe alte situaţii şi conjuncturi nu foarte plăcute la care aderăm, convinşi că ne fac bine.
Studiile au arătat că persoanele care mănâncă în mod obişnuit micul dejun au în general o dietă mai echilibrată, atât ca şi compoziţie, cât şi din punct de vedere al calităţii nutriţionale.
Alimentaţia copiilor, adolescenţilor şi adulţilor care iau micul dejun este în general mai bogată în vitamine şi minerale şi mai săracă în grăsimi nesănătoase. De asemenea, cei care consumă zilnic micul dejun, consumă de-a lungul zilei mai multe legume, cereale integrale şi lapte, comparativ cu cei care sar peste prima masă a zilei.
În ziua de azi, obezitatea a devenit o adevărată „boală epidemică”. Obezitatea este urmată de multe boli cronice grave cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, litiaza biliară, bolile de inimă, etc.
Există însă comportamente protectoare, printre care apare întotdeauna consumul micului dejun. Studii multiple arată că atât adulţii, cât şi copiii din cele mai diverse ţări (de la cele asiatice la cele mediteraneene sau chiar din zonele cele mai îndepărtate ale Pacificului) care mănâncă micul dejun au un indice de masă corporală mai adecvat, în comparaţie cu cei care nu o fac.
Moştenirea genetică, sexul, vârsta, viaţa modernă cu stresul şi solicitările ei reuşesc de multe ori să modifice în rău parametrii metabolismului uman.
De un real ajutor în echilibrarea metabolică este micul dejun. Astfel putem influenţa metabolismul lipidic şi metabolismul glucidic. Consumul unui mic dejun adecvat poate fi asociat cu niveluri mai scăzute de colesterol total şi de aşa-zisul colesterol rău (LDL, LDL oxidate), cu concentraţii mai mici de trigliceride în ser şi cu un nivel mai mic de insulină în sânge.
Micul dejun poate avea efecte pozitive asupra asimilării de informaţie şi a procesului de învăţare. Aceste beneficii se observă cu precădere în cazul elevilor de şcoală generală, mai mult decât în rândul adulţilor. De asemenea, memoria pe termen scurt, atenţia şi capacitatea de rezolvare a problemelor de către şcolari sunt influenţate de consumul zilnic al micului dejun.
O explicaţie ar fi faptul că sistemul nervos central este alimentat constant cu nutrienţi proveniţi din micul dejun, iar aceştia pot influenţa pozitiv funcţiile cognitive. Aceste funcţii sunt însă influenţate şi de alţi factori, de natură socială şi economică, care trebuie luaţi în calcul.
Un studiu recent arată că ingredientele micului dejun consumat de către copii poate influenţa dezvoltarea creierului şi chiar coeficientul de inteligenţă.
Sursa: „Mic dejun 2.0”