Dacă eşti în căutarea celor mai bune alimente care să te ajute să slăbeşti, opreşte-ţi puţin atenţia asupra dovlecelului.
Ştiai că ţara noastră de numără printre cei mai mari cultivatori de dovlecei din lume, alături de Japonia, China, Italia, Turcia şi Egipt? Cu toate acestea, din păcate, dovlecelul este un fruct (da, un fruct, ai citit bine!) destul de ocolit în supermarketuri.
Conţinutul crescut de vitamine şi minerale din dovlecei, precum şi cel de fibre, promovează o scădere în greutate sănătoasă, fără ca senzaţia de foame să îşi facă simţită prezenţa prea curând.
Poţi consuma dovlecelul atât gătit, cât şi crud, motiv pentru care este considerat foarte versatil, cu puţine calorii şi delicios.
Descoperă 3 reţete minunate cu dovlecei:
Ideal în curele de slăbire – o porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp.
Bun pentru menţinerea sănătăţii în general – dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. De asemenea, în dovlecel găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, iar asta te va ajuta cu siguranţă să îţi menţii sănătatea fizică şi mintală.
Ar putea proteja bărbaţii de problemele cu prostata – câteva studii au ajuns la concluzia că un extract din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată. Această afecţiune se manifestă prin necesitatea imperioasă de a urina, micţiuni dificile sau întrerupte şi incontinenţă urinară. Dovlecelul, dar şi alte alimente bogate în fitonutrienţi, poate ameliora aceste simptome neplăcute.
Reduce riscul de cancer de colon – fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.
Oferă protecţie cardiovasculară – conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre.