Multe persoane se îndreaptă spre internet îndorinţa de a -şi îmbunătăţi stilului de viaţă. Informaţiile despre diete populare şi trenduri sunt vehiculate atât de des în media încât este dificil să ştii în ce sfaturi să te încrezi şi pe care ar trebui să le ignori.
Sub toate opiniile puternic mediatizate, adevărul despre alimentaţia sănătoasă te-ar putea surprinde. Un dietician de la Centrul de Ştiinţe ale Sănătăţii, afiliat Universităţii din Texas desfiinţează cele mai populare mituri despre diete.
“Deserturile fără gluten nu sunt mai sănătoase decât cele obişnuite. De fapt, înlocuitorii glutenului ar putea mări aportul de calorii şi contribui la creşterea în greutate. Alimentele fără gluten sunt potrivite pentru persoanele diagnosticate cu boala celiacă, pentru cele care sunt intolerante la gluten – dar deserturile fără gluten trebuie mâncate în moderaţie, parte a unei diete echilibrate”, este de părere Lisa Mallonee, dietician afiliat Universităţii din Texas.
În momentul în care vezi pe o cutie de bomboane “fără zahăr” şi „fără grăsimi” probabil te simţi mai puţin vinovată dacă mănânci toată cutia singură. „Fără zahăr şi fără grăsimi nu înseamnă că alimentele respective nu mai au calorii. Şi cu siguranţă nu contează ce tip de aliment consumi, dacă are mai multe calorii decât arzi, te vei îngrăşa.”, explică Mallonee.
În momentul în care te gândeşti să cumperi dulciuri fără zahăr şi grăsimi este crucial să citeşti etichetele cu atenţie. De fapt, procentul de grăsime din aceste produse fără zahăr ar putea fi foarte ridicat. Similar cu deserturile fără gluten, în momentul în care nutrienţi precum grăsimea sunt îndepărtaţi din alimente, ingrediente artificiale ar putea fi adăugate pentru conferi gust. Această simplu adaos ar putea să-ţi aducă mai multe calorii.
Este important să faci diferenţa între tipul de carbohidraţi pe care alegi să îl consumi, ce ar putea conduce la mai multe celule de grăsime în organism. Avem nevoie de carbohidraţi pentru că ei sunt sursa principală de energie a organismului. Adevărata problemă a carbohidraţilor se află într-o dietă bogată în carbohidraţi rafinaţi şi alimente procesate. Consumul regulat de carbohidraţi rafinaţi contibuie la creşterea în greutate.
Nutriţioniştii recomandă o dietă echilibrată, bogată în carbohidraţi complecşi şi reducerea consumului de carbohidraţi simpli sau rafinaţi. Ideal ar fi să consumaţi mai multe fructe, legume şi cereale integrale şi mai puţine alimente procesate, carbohidraţi rafinaţi şi produse din făină albă.
Este adevărat, alimentele proaspete te-ar putea costa mai mult decât un coş plin cu mâncare procesată, sau meniuri de la restaurante de tip fast-food, dar, pe termen lung, facturile medicale vor fi mai rdicate dacă urmezi un stil de viaţă nesănătos. Trebuie să fii atent la impactul pe care dieta asupra stării de sănătate pe termen lung. Este posibil să urmezi o dietă sănătoasă la un preţ accesibil. Când vine vorba de fructe şi legume, cea mai bună idee este să le cumperi pe cele de sezon. Cu toţii avem favoritele noastre, dar alimentele de sezon au un preţ mai mic. Încearcă să mănânci cât mai variat şi să introduci cât mai multe legume în dieta ta.
“Mănâncă dimineaţa ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor.” Aţi auzit zicala asta?
Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că nu este atât de importantă ora la care mănânci, ci, mai degrabă ce anume mănânci. Este vorba despre controlul porţilor şi cum arzi caloriile consumate. Nu contează atât de mult în ce perioadă a zile mănânci dacă urmezi o dietă echilibrată, moderată şi arzi mai multe calorii decât consumi.
Lisa Mallonee subliniază că nu recomandă postul decât pentru motive religioase. „Avem deja un sistem de detoxifiere: rinichii şi ficatul. Să ţii post pur şi simplu pentru detoxifiere şi să mănânci foarte puţin timp de câteva zile poate fi periculos pentru sănătatea ta. Este recomandat să consultaţi un medi înainte de a începe orice dietă extremistă care încurajează postul pentru o perioadă îndelungată. ”
O dietă bogată în fibre este de ajutor în procesul de eliminare al toxinelor în mod natural. Mai multe fibre în alimentaţie înseamnă de fapt mai puţine toxine în organism. Din nefericire, cei mai mulţi oameni aleg alimente rafinate care au un conţinut redus de fibre.
Stilul nostru de viaţă în continuă mişcare nu ne permite să ne pregătim mesele dinainte şi atunci recurgem la batoanele energizante, ca o soluţie uşoară de înlocuire a unei mese. Nutriţioniştii atrag atenţia că, deşi batoanele energizante sunt convenabile, ar trebui consumate alături de o dietă echilbrată.
Atenţie şi la ingredientele pe care le conţin. De cele mai multe ori batoanele energizante sunt ca un baton de ciocolată: pot avea un procent ridicat de zahăr şi grăsimi. “Deşi, batoanele energizante pot fi un mod bun pentru atleţi de a consuma extra calorii, nu le-aş recomanda persoanelor care încearcă să slăbească”, spune Lisa Mallonee.
Internetul este o resursă excelentă pentru trucuri de dietă şi sfaturi pentru viaţa sănătoasă, dar unele informaţi nu sunt de încredere. Este întotdeauna mai bine să vorbeşti cu un nutriţionist sau un doctor pentru a afla sfaturi de nutriţie.