Internetul este cel mai bun instrument de propagare a informaţiei, informaţie care din păcate se dovedeşte a fi deseori eronată, nefondată, care poate pune în pericol sănătatea celor care pleacă urechea la fel şi fel de mituri şi sfaturi băbeşti care unora le priesc.
Alimentaţia şi dietele în mod deosebit constituie teme de mare interes pentru cititori iar “folclorul” este mai mult decât bogat în oferirea de soluţii-minune pentu diverse probleme.
Iată cele mai frecvente mituri în nutriţie care circulă în ultimul timp.
Paharul cu apă băut înainte de masă ne ajută să mâncăm mai puţin, deci să slăbim
Fals – apa se bea doar după masă şi doar în cazuri excepţionale (consumul de alimente uscate) înainte de masă. De ce? Pentru că astfel este perturbat procesul natural de digestie iar alimentele se digeră mai greu, deci arderile sunt mai lente.
Renunţarea la fumat favorizează depunerea kilogramelor
Din păcate, este adevărat. Dar nu în totalitate, dacă ştim să abordăm situaţia cu tact. Nicotina încurajează descărcarea dopaminei, unul dintre hormonii plăcerii, deci chiar există o anumită plăcere a fumatului, inhibă centrul foamei, conferind senzaţie de saţietate pe parcursul zilei.
Cei care hotărăsc să se lase de fumat au la dispoziţie două alternative pentru a suplini ceea ce făcea înainte nicotina, şi anume: mâncarea şi exerciţiile fizice. Depinde doar de noi să alegem cea mai bună soluţie. Mâncăm nesănătos şi ne îngrăşăm sau alegem o alimentaţie echilibrată şi mişcare zilnică şi ne menţinem greutatea în limitele normale?
Unt sau margarină? Ce e mai sănătos?
Categoric, untul, pentru că e o grăsime naturală, neprocesată chimic. Desigur, asta nu înseamnă că putem mânca unt în neştire, ar însemna că ne batem joc de corpul nostru. Untul are destule calorii deci trebuie consumat cu prudenţă.
Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
Cu siguranţă că mierea este o alegere înţeleaptă pentru îndulcirea cafelei de dimineaţă în locul clasicului zahăr. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerăm cu cantităţile pentru că şi mierea are destule calorii, respectiv 300 kcal la suta de grame.
Mare atenţie însă la sortimentele de miere falsificate, făcute din amestec de glucoză, zahăr, coloranţi şi praf de porumb, care pot provoca dezechilibre majore în organismul uman. Gândiţi-vă numai ce înseamnă acest lucru pentru un diabetic care ştie că are voie să mănânce miere, dar de fapt îşi bagă în corp fără ştiinţă substanţe care îi pot provoca crize exztrem de grave…
Fructele consumate în coajă sunt cele mai sănătoase
Perfect adevărat. Iar în cazul nucilor, fisticului, arahidelor, de exemplu, trebuie desfăcute de coajă abia în momentul în care le consumăm, nu să le cumpărăm gata decojite din supermarket pentru că acele grăsimi bune care se găsesc în fruct pot deveni nocive pentru organism ca urmare a expunerii la aerul din atmosferă.
Este sarea de mare mai sănătoasă decât cea de bucătărie?
Categoric, da. Sarea de mare integrală sau sarea de mină brută conţin o multitudine de minerale şi microelemente esenţiale pentru sănătate. În plus, sarea de mare este o sursă mult mai sigură de iod, spre deosebire de sarea de bucătărie îmbunătăţită cu iod, şi poate preveni astfel apariţia tulburărilor tiroidiene.
Dietele restrictive pot afecta sănătatea
Orice dietă care exclude anumite grupe de nutrienţi, proteine, fibre etc. presupune privarea organismului de ceea ce are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă.
Cea mai eficientă dietă este…stilul de viaţă sănătos, adică mâncăm din toate câte puţin, facem mişcare şi evităm stresul psihoemoţional, cei trei mari inamici ai siluetei şi sănătăţii.