Toate acelea dintre noi care se tem şi să privească o prăjitură de teama kilogramelor în plus şi a metabolismului lenes, trebuie să ştie: există câteva mtode simple, dar cu efecte uimitoare, de a-şi intensifica rata metabolică. Prin urmare, să-şi ţină greutatea sub control fără diete draconice.
Cu toate că moştenirea genetică şi vârsta au cuvânt greu de spus în crearea profilului metabolismului, o serie de studii mai mult sau mai puţin recente au demonstrat că prin acţiunile noastre putem avea şi noi o influenţă. Practic, funcţia metabolică, adică abilitatea organismului de a transforma alimentele consumate în energie, poate fi manevrată chiar de noi însene. Cum? Iată:
1. Luaţi micul dejun cât mai devreme
Treziţi-vă cu noaptea-n cap – aşa cum declară vedetele că fac pentru a se menţine în formă! – şi mâncaţi bine. Rata metabolică bazală, adică numărul de calorii arse atunci când ne aflăm în stare de repaos, depinde în mare măsură de vârstă, greutate, organism, prin urmare nu prea putem face mari schimbări la acest capitol. Însă specialiştii recomandă să nu săriţi peste micul dejun, chiar dacă aţi avea sute de scuze pentru a o face.
De ce? Pentru că începerea zilei cu stomacul gol echivalează cu punerea metabolismului pe pauză. Când creierul identifică „golul” de la nivelul stomacului, trimite un mesaj celulelor pentru a conserva energia în caz că nu vor apărea prea curând alimente pentru a fi digerate. Practic, metabolismul bazal e „scos din priză” pentru ca organismul să nu rămână fără rezerve. Aşadar, mâcaţi dacă vreţi ca metabolismul să ardă continuu!
2. Mâncaţi des!
După ce am înţeles cât este de important să nu sărim peste prima masă a zilei, acum vă spunem că trebuie să mâncaţi de mai mult de 3 ori pe zi! Pentru a menţine metabolismul la lucru, ideal ar fi să luaţi mese mici şi dese. Potrivit unui studiu apărut în revista Neuron, consumul de proteine stimulează celulele responsabile cu activarea arderilor calorice. De cealaltă parte, însă, alimentele bogate în zahăr şi carbohidraţii procesaţi creează o altă reacţie în organism: rezistenţa la insulină.
3. Şi mai important: faceţi sport!
Nu vă bazaţi doar pe o dietă strictă dacă vreţi să slăbiţi! Schimbaţi-vă complet stilul de viaţă, dacă vreţi să fiţi o persoană nouă, mai slabă, mai sănătoasă. Începeţi cu eliminarea alimentelor nesănătoase şi terminaţi cu includerea sportului în activităţile zilnice. Potrivit cercetărilor, rata metabolică creşte sensibil pe parcursul orelor de sport şi, veste bună! – se menţine ridicată circa 24 de ore după sfârşirea antrenamentului.
Acest lucru este valabil mai ales atunci când mişcarea impune un efort intens. Ciclismul de viteză face adevărate minuni, mai ales după ce am depăşit vârsta de 40 de ani. De ce credeţi că pierdem masa musculară pe măsură ce îmbătrânim? Pentru că nu o folosim! La treabă, aşadar!
4. Dormiţi suficient şi bine!
Dacă aţi mâncat bine şi aţi făcut sport serios, e timpul să vă şi odihniţi. Regimul nu înseamnă hingherirea organismului pentru rezultate optime. Specialiştii susţin că trebuie să dormim suficient (în jur de 8 ore pe noapte) dacă vrem ca metabolismul să funcţioneze la maximum şi să ardă grăsimile. Potrivit unui studiu suedez, după o noapte pierdută, organismul va arde în ziua următoare cu până la 20% mai puţine grăsimi.
De ce? Pentru că tulburările de somn perturbă activitatea hormonilor ce controlează metabolismul. Rezistenţa la leptină (un hormon ce reglează greutatea corporală) creşte, la fel şi nivelul grelinei (un hormon ce atenţionează creierul atunci când ne e foame) care creşte şi el. Rezultatul: veţi mânca fără oprelişti, pentru că grelina va trimite continuu semnale de foame creierului, iar leptina nu ma e în gardă când greutatea corporală sare de limita normală.
Citeşte şi: Reducerea caloriilor din organism îţi încetineşte metabolismul
Priveşte dieta ca pe un întreg pentru un metabolism sănătos